Real Madrid ťažia rekordné dlhy

Zdroj: Hospodárske noviny, Ľubomír Macek

Dlžoby španielskeho veľkoklubu stále rastú. V súčasnosti sú bezmála 600 miliónov eur.

Sú najhodnotnejším športovým klubom sveta. A momentálne aj témou číslo jeden. Preto chcú prekonať prestupový futbalový rekord. Za hviezdu anglickej Premier Garetha Bala sú ochotní zaplatiť aj 120 miliónov eur. Lenže španielsky futbalový veľkoklub Real Madrid má teraz problém. Tým sú rekordné dlhy. Podľa portálu denníka Guardian má „biely balet“ dlhy vo výške 590 miliónov eur. Za posledné tri roky im tak vzrástli o vyše 150 miliónov eur. „Najväčšie veľkokluby ako Real Madrid sú všetky zadlžené. Je to v podstate normálne. Dôležité však je, aby bol dlh v rozumnom pomere k hodnote a príjmom klubu,“ tvrdí pre HN futbalový agent Jozef Tokoš.

Sankcie nehrozia. Zatiaľ
Pýtate sa, prečo futbalový gigant s hviezdnym Cristianom Ronaldom zápasí s dlhmi? „Sú to rôzne pôžičky, ktoré musia splácať. Investície do štadióna. Ale tieto dlhy nerobia Real Madrid zraniteľným tímom a nemali by ho ohroziť,“ dodal náš futbalový agent. Celkovo majú španielske kluby dlh tri miliardy eur. Najviac z toho tvoria práve Real Madrid a Barcelona. Kráľovský veľkoklub spláca úvery bankám a dlhuje aj na daniach. Kvôli finančnej fair-play, ktorú zaviedla Európska futbalová únia, však nateraz Realu Madrid nehrozí, že by mohol byť vylúčený z pohárovej Európy. Takéto hrozby visia napríklad nad Manchestrom City. Teraz bude na akcionároch slávneho španielskeho veľkoklubu, ako sa s dlhom vyrovnajú. Ten totiž rastie každý rok. „Je to na akcionároch klubu, aby presne vedeli, ako je dlh tvorený. A podľa toho rozhodli a správnej stratégii,“ hovorí pre HN športový manažér Karel Tejkal. Real by však nemal ohrozovať v súvislosti so zárobkami. Tie majú Španieli stále najvyššie. „Dominujú marketingovému trhu, v predaji televíznych práv aj príjmom zo vstupného. Sú ako trojhlavé monštrum,“ povedal pre Forbes športový investičný bankár Nishant Tella.

Prestup Bala dlh zvýši
Nemyslite si však, že aj keď je Real rekordne zadlžený, že prestal mať eminentný záujem o Garetha Bala. Podľa médií je to len otázka času, kedy sa tento najdrahší prestup v histórii futbalu definitívne uzavrie. Ak sa tak stane, dlhy španielskeho veľkoklubu ešte viac narastú. Ak zaplatia za hviezdneho Walesana spomínaných 120 miliónov eur, tak v prípade päťročnej zmluvy sa ich dlh zvýši zhruba o 20 miliónov eur ročne. „Bude potom záležať na klube, ako dokáže s touto investíciou naložiť. Veľa peňazí sa im totiž môže vrátiť z marketingu, ktorý okolo tohto futbalistu bude,“ hovorí Tokoš. Dlh narastie aj kvôli prestavbe slávneho štadióna San Bernabeu. Vedenie klubu totiž plánuje v najbližších rokoch investovať do futbalového stánku 320 miliónov eur.