V Európe je najbohatší. Ale jeho klub sa topí v dlhoch

Zdroj: Hospodárske noviny, Ľubomír Macek

Majetok španielskeho biznismena je 51 miliárd. Lenže jeho tím La Coruňa padá na dno. 

Zabudnite na futbalových miliardárov ako Roman Abramovič. Najbohatší muž vlastniaci niektorý z futbalových klubov je totiž Španiel. Najnovšiemu rebríčku bohatých mecenášov totiž vládne zakladateľ módnej značky Zara Amancio Ortega. Jeho majetok je v súčasnosti 51 miliárd dolárov, čo je zhruba päťkrát toľko, ako má spomínaný majiteľ Chelsea Londýn Abramovič. Nemyslite si však, že Ortega vlastní nejaký úspešný veľkoklub. Aspoň nie v súčasnosti. Má podiel v tíme Deportivo La Coruňa, ktorý sa topí v dlhoch. Dnes má jeho tím dlhy vyše 150 miliónov eur, pričom takmer sto miliónov z toho tvoria záväzky na daniach a odvodoch. Pritom v minulosti patril medzi európske veľkokluby. „Sledoval som ten klub, patril k špičke. Majiteľ však klub neriadi a záleží na prezidentoch, ako s ním naložia. A Ortegov klub dopadol zle,“ hovorí pre HN futbalový manažér a bývalý československý reprezentant Václav Němeček. 

Svoj klub nezachránil
Pýtate sa, prečo najbohatší Európan finančne nezachraňuje svoj klub? Ortega totiž nikdy nebol typom biznismena, ktorý by ho zachraňoval z vlastných peňazí. Napriek tomu, že každoročne od roku 2001 stúpal v rebríčku najbohatších ľudí v Európe. Klub žil z úspechov a zarábal si na seba sám. „Je to prípad, keď sa majiteľ rozhodne, že nebude platiť dlhy svojho klubu. Tento tím doplatil na benevolentnosť ľudí v španielskom futbale a majiteľ ho nezachránil,“ tvrdí pre HN futbalový agent Jozef Tokoš. Ortega je známy svojou šetrnosťou. „Klub hospodáril nezávisle a musel si na seba zarobiť,“ skonštatoval Němeček. A v poslednej sezóne La Coruňa dokonca zostúpila z najvyššej španielskej  súťaže do druhej ligy.

 Z vrcholu na dno
Ortega je rodákom z La Corune a vždy bol fanúšikom futbalového klubu. Keď dostal módnu značku Zara na výslnie, tak si kúpil v tomto klube podiel. Aj počas jeho éry patrila La Coruňa medzi najlepšie kluby v Európe, v roku 2004 sa dokonca prebojovala do semifinále najlukratívnejšej európskej klubovej súťaže Ligy majstrov. Pred dvanástimi rokmi získal Ortega so svojím klubom španielsky titul. Hrali tam najlepší hráči sveta ako Brazílčan Bebeto, platy mali na úrovni najväčších veľkoklubov, lenže postupne sa začal tento tím rúcať. „V tom čase La Coruňa pravidelne bojovala o titul s klubmi ako Real Madrid. Lenže postupne nastal pád,“ dodal Tokoš

Muž, ktorý vytvoril fenomén
Španielsky  biznismen zbohatol najmä na móde. Pritom Amancio Ortega v mladosti ani len netušil, že by z neho vyrásť módny biznismen, a už vôbec nie najbohatší Európan. Jeho otec pracoval na železnici, mama bola upratovačka, a tak mladý Amancio nemal poriadne vzdelanie a nedokončil ani strednú školu. Pred takmer 40 rokmi založil módnu značku Zara a urobil z nej fenomén. Teraz má táto značka približne tritisíc obchodov vo vyše 60 krajinách po celom svete. Popri Zare založil Ortega spoločnosť Inditex, do ktorej okrem Zary patrili módne značky Massimo Dutti a Pull&Bear. Pred dvanástimi rokmi ju uviedol na burzu a takmer okamžite sa stal jedným z najbohatších Európanov. Hodnota spoločnosti prekročila osem miliárd dolárov. Okrem módy však španielsky biznismen  podniká aj v iných odvetviach. Napríklad v nehnuteľnostiach alebo v investičných fondoch.