Real chystá prestupovú bombu roka

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Španielsky tím už údajne ponúkol za Garetha Bala 100 miliónov eur. Najviac v histórii.

Rokovania o najdrahšom prestupe vo futbalovej histórii sú vo finále. Podľa španielskeho denníka Marca je už príchod waleského zázraku Garetha Bala do Realu Madrid takmer hotovou vecou. Hráč už mal súhlasiť s podmienkami šesťročnej zmluvy a zástupcovia „bieleho baletu“ údajne ponúkli rovných sto miliónov eur anglickému Tottenhamu Hotspur za vykúpenie Bala spod platnej zmluvy. O zavŕšení chystanej prestupovej bomby hovorí podľa britských médií aj fakt, že v Reale Madrid je v posledných týždňoch veľký výpredaj – odišlo už kvarteto hráčov a ďalší dvaja – kanonier Gonzalo Higuaín či Fabio Contreao, sú na odchode. „Či odíde Gareth Bale teraz, alebo o rok, nevieme. No takmer s istotou sa stane najdrahším futbalistom histórie,“ povedal HN futbalový manažér Jozef Tokoš.

Sen mladého Bala
Spomínaný španielsky denník Marca, inak naklonený práve kráľovskému veľkoklubu, informoval o tajnom stretnutí zástupcov Realu Madrid s hráčovým manažérom koncom júna. „Jeho túžbou bolo hrať za Real, už keď mal desať rokov,“ naznačil hráčov agent Jonathan Barnett. Navyše, v „bielom balete“ vyradili nateraz číslo jedenásť z kádra, čo naznačuje, že je pripravené práve pre Garetha Bala. Ten s týmto číslom odohral posledných šesť sezón v anglickej Premier league. „Celé leto sa vedenie Tottenhamu vyjadruje tak, že Bala nikam nepustí. Môže to robiť z rôznych dôvodov – buď ho naozaj nechcú pustiť, alebo zvyšujú jeho prestupovú cenu a nechcú si krátko pred štartom sezóny rozhnevať fanúšikov,“ konštatuje Jozef Tokoš. Jedným z výrazných signálov pre madridský Real, aby začal finalizovať možný prestup Bala, prišiel z konkurenčnej Barcelony. Tá totiž po dlhých rokoch pritiahla klenot brazílskeho futbalu Neymara na Nou Camp. „Aj on hovoril, že do Európy príde až po MS v Brazílii, a vidíte, prišiel o rok skôr,“ hovorí Tokoš.

Rekordný rok prestupov
Bez ohľadu na zrealizovanie prestupovej bomby v podobe odchodu Bala do Realu Madrid je už teraz rok 2013 najlukratívnejším v histórii tohto biznisu. Veď už tri obchody sa zaradili do najlepšej desiatky prestupov v histórii. Piatym najdrahším je príchod Edisona Cavaniho do Paríža, šiestym prestup Radamela Falcaa do Monaka a na deviatom je práve Neymar. „Je to neuveriteľný rok a obrovské prestupy. Kríza sa futbalu zjavne nedotkla a je to podobné ako s luxusným tovarom, ktorý negatívne dosahy zhoršujúcej sa ekonomiky tiež nepocítil,“ vysvetľuje Tokoš.