Mucha si vybral ruskú šancu

Zdroj: SME, Pavol Spál

Tri roky vysedával v Evertone na lavičke náhradníkov. Trpel. Opäť má šancu byť jednotkou. Ján Mucha podpísal dvojročnú zmluvu s ruským klubom Krídla Sovietov Samara.

Azda najlepší slovenský brankár v dejinách samostatnosti Ján Mucha má nový džob v Rusku. „Vybral si ma tréner, chcelo ma i vedenie. V ruskej lige je sedem či osem kvalitných klubov. Chcem hrať v dobrej lige proti dobrým súperom. Krídla Sovietov je veľmi dobre finančne zabezpečený klub. Mnohé veci som konzultoval s chalanmi, čo už v Rusku pôsobia – s Hubočanom či Jakubkom. Veľmi sa teším,“ vysvetľoval pre SME svoj výber Mucha. So Samarou podpísal dvojročný kontrakt.

Vedia, že je typ lídra
„Je veľký predpoklad, že bude pravidelne hrávať. Tréner Gadžijev – bývalý tréner Machačkaly s ním počíta na post jednotky. Po troch rokoch, keď bol dvojkou v Evertone, by mal nastať pozitívny obrat po športovej stránke. Rusi si zanalyzovali trh, vedia, že je typ lídra,“ dodal agent Muchu Jozef Tokoš. Slovenskému brankárovi vypršala nedávno v Evertone zmluva, odišiel zadarmo. Mohol si vyberať z viacerých ponúk. Muchovou prioritou bolo zostať v Anglicku. Premier League sa však momentálne ukázala ako nereálna. Vzhľadom na ťažký trh, i to, že v poslednom čase nehrával. Čakali sme na potvrdenie klubu z druhej anglickej ligy, ktorý si však vybral iného brankára. Záujem bol z Belgicka i z Francúzska či z Dinama Záhreb,“ vysvetľoval Tokoš.

Mucha odchytal počas angažmánu v Evertone iba dva ligové zápasy plus osem duelov v pohároch. Tréner David Moyes, ktorý Slovákovi nedal veľa príležitostí, po sezóne odišiel do Manchesteru United. Everton prebral Roberto Martínes, ktorý kedysi lákal Muchu do Wiganu. „Aj tak neprichádzalo do úvahy, aby som zostal. Rozprával som sa s novým trénerom Martínesom a ten mi povedal, že s Howardom naďalej ráta na post jednotky. Ak by som sa však pozeral na finančnú stránku, tak tam zostanem ešte niekoľko rokov.“

Lákali ho i Turci. Mucha chcel čo najskôr opäť stabilne chytávať. „Mám tridsať rokov, ešte nie som starý brankár. Prečo by som nemohol chytať na vysokej úrovni ešte sedem či osem rokov?“ Športový riaditeľ Samary Anton Siňkov tvrdil, že kluby z Turecka a Ukrajiny lákali Muchu na lepšie podmienky, ale ich odmietol.

„V Anglicku mal veľký plat, ktorý je v našom klube nereálny. Dosiahli sme však dohodu, aby Mucha bol maximálne motivovaný a odviedol maximum,“ tvrdil Siňkov. Ruská liga sa už rozbehla, má za sebou prvé kolo. Posledné roky bol klubovou jednotkou bieloruský reprezentant Sjarhej Vermenko. „Verím, že mi dajú šancu ukázať svoju kvalitu. Chalani sú už rozbehnutí, majú za sebou päť týždňov prípravy. Uvidím, ako naskočím,“ dodal Mucha. Rusi majú podľa neho podobnú mentalitu ako Slováci. „Ruština nie je určite ťažká, dá sa ju ľahko pochytiť, už veľa vecí rozumiem, “ dodal Slovák, ktorý za národný tím odchytal 35 zápas, viac ich má na konte iba rekordér Miroslav König (46).

Verí v šťastnú ruku
Mucha reagoval na voľbu nového trénera Jána Kozáka. „Je to iste skúsený tréner, ale osobne sa nepoznáme. Bodaj by mať šťastnú ruku na výber hráčov. Reprezentácii držím palce. Verím, že sa postavia jeden či dva štadióny a budeme môcť fungovať ako civilizovaní ľudia, ako je to normálne všade vo svete,“ dodal Mucha. Vlani sa vzdal reprezentácie a vtedy tiež vyhlásil, že sa vráti, iba ak bude pravidelne nastupovať v klube. Teraz má reálnu šancu. „Je to predčasné, uvidíme, či ma tréner Kozák bude chcieť. Mojou prioritou je usadiť sa v klube a čo najrýchlejšie sa dostať do brány.“