Vyše osem miliónov. O to hrá Slovan

Zdroj: Hospodárske noviny, Ľubomír Macek

Liga majstrov. Slovan urobil prvý krok k lukratívnym prémiám. Bulharský tím Razgrad zdolal 2:1.  

Viete si predstaviť zarobiť za necelé dva mesiace v lete viac než osem miliónov eur? Tak presne o takúto sumu hrá náš futbalový šampión Slovan Bratislava. Ten vstúpil do bojov o lukratívne prémie v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži, Lige majstrov. Belasí urobili k týmto odmenám prvý krok, keď v úvodnom zápase druhého predkola zdolali po dráme Ludogorec Razgrad 2:1. Ak by sa klubu majiteľa Ivana Kmotríka podarilo postúpiť až do skupinovej fázy európskeho pohára číslo 1, tak by zarobil spomínanú sumu. Za samotný postup cez Bulharov by zverenci trénera Samuela Slováka zarobili takmer 150-tisíc eur. „Nielen samotný výsledok, ale aj prémie za postup sú pre nás dôležité. Navyše keď postúpime do skupinovej fázy, tak už je to horibilná suma,“ tvrdí pre HN viceprezident Slovana Petr Kašpar.

Môžu si pokryť rozpočet  
Na porovnanie: tržby Slovana boli podľa posledného dostupného údaja agentúry SIMS za rok 2011 6,3 milióna eur. Ak by náš najúspešnejší slovenský klub postúpil do skupinovej fázy Ligy majstrov, tak by za necelé dva mesiace zarobil ešte o viac než dva milióny eur viac (presne 8,6 milióna). Alebo ak chcete, mal by pokrytý rozpočet na ďalšie dve sezóny (Slovan pracuje s ročným rozpočtom viac než štyri milióny eur). Aj kvôli tomu je pre slovenský klub dôležité, aby v pohárovej Európe hral čo najdlhšie. „Naše kluby skončia málokedy sezónu v zisku. Ale ak by teraz Slovan dokázal postúpiť, tak by bol v pluse. Preto je najmä Liga majstrov veľmi dôležitou súčasťou vo finančnej prosperite klubu,“ povedal pre HN šéf našej najvyššej súťaže a viceprezident Slovenského futbalového zväzu Dušan Tittel. Lebo ďalšie príjmy pre naše kluby sú v porovnaní s pohárovou Európu minimálne. Okrem peňazí od sponzorov majú minimálne zisky zo vstupného a najdôležitejšou položkou je samotný predaj hráčov. „Úspech sa nabaľuje. Okrem samotných prémií od Európskej futbalovej únie máte šancu na väčší balík peňazí od sponzorov a, samozrejme, aj zo vstupného,“ dodal Kašpar.

V hre je predaj hráčov
Slovan však dokáže zarobiť, aj keby sa do skupinovej fázy napokon nedostal. V prípade, že postúpia belasí cez Bulharov a potom uspejú aj v treťom predkole, by na ich konto pribudlo 2,1 milióna eur. „Každý postup prináša prémie. To je pre slovenský klub dôležité,“ skonštatoval Tittel. Náš najbohatší slovenský klub však hrá aj o predaj hráčov. Tí majú v prípade postupu veľkú šancu odísť do lepších európskych tímov, na ktorých by klub zarobil. V tomto prestupovom období je najhodnotnejším obchodom pre nášho majstra prestup obrancu Lukáša Pauscheka do pražskej Sparty. Česi za neho zaplatili približne pol milióna eur. „Postup je veľmi dôležitý pre zviditeľnenie hráča. Klub z toho môže vyťažiť viac peňazí,“ tvrdí pre HN futbalový agent Jozef Tokoš. Podľa neho samotná účasť klubu napríklad v skupinovej fáze Ligy majstrov zvyšuje hodnotu hráča.

Slováci bojujú o prémie aj v Európskej lige
Do boja o lukratívne prémie z európskeho pohára vstúpia dnes aj ďalšie kluby okrem Slovana. Futbalisti Žiliny, Senice a Trenčína sa predstavia v Európskej lige. Takisto majú šancu zarobiť aj keď prémie sú nižšie ako v Lige majstrov. Všetky tri kluby sa zajtra predstavia v druhom predkole európskeho pohára číslo dva. V prípade postupu si prilepšia o stotisíc eur. Toľko isto zarobia aj keď postúpia ďalej. Za postup do skupinovej fázy by si slovenský tím na svoje konto pripísal 1,3 milióna eur, čo je o takmer sedem miliónov eur menej ako v prípade postupu do najprestížnejšej európskej klubovej súťaže Ligy majstrov. „Pre všetiky naše kluby sú prémie dôležité, bez ohľadu nato, či je to Liga majstrov alebo Európska liga. Vždy je o čo hrať a slovenským klubom by postup do skupinovej fázy výrazne pomohol zviditeľniť sa,“ povedal pre HN šéf našej najvyššej súťaže Dušan Tittel