Mucha na dva roky hráčom Samary

Zdroj: SITA

Ján Mucha podpísal zmluvu na dva roky s účastníkom najvyššej ruskej súťaže

Slovenský futbalový brankár Ján Mucha podpísal zmluvu na dva roky s ruským prvoligovým klubom Krídla Sovietov Samara. "Janko sa dohodol na dvojročnej spolupráci s účastníkom veľmi kvalitnej najvyššej ruskej súťaže," potvrdil avizované informácie v stredu popoludní pre agentúru SITA agent 30-ročného gólmana Jozef Tokoš a pokračoval: "Je to dobrý krok v jeho kariére, pretože má šancu pravidelne hrávať. Vyhliadol si ho tréner Gadžijev, ktorý pred dvoma rokmi viedol aj Anži Machačkala, a počíta s ním na post jednotky medzi žrďami. Teraz je len na Muchovi, či si udrží športovú formu a výkonnosť a naozaj sa stane brankárskou jednotkou Samary. Kouč Gadžijev pozná Janka najmä zo slovenskej reprezentácie."

Rodák z Belej nad Cirochou Ján Mucha bol naposledy hráčom anglického Evertonu, kam prišiel v roku 2010 z Legie Varšava. Na Britských ostrovoch sa však výraznejšie nepresadil, za tri roky odchytal v tíme okolo kouča Davida Moyesa len dve ligové stretnutia. Po sezóne 2012/2013 mu vypršala platnosť zmluvy. Na Slovensku si obliekal dresy MŠK Žilina, Interu Bratislava a HFC Humenné. Tridsaťročný brankár je 35-násobný slovenský reprezentant, predstavil sa aj na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike. Na jeseň minulého roka sa vzdal pôsobenia v národnom tíme SR a návrat doň podmienil väčšou hernou praxou.

O Jána Muchu bol záujem aj v iných európskych krajinách, ale skúsený gólman uprednostnil Rusko. "Chcel zostať na čo najvyššej úrovni v Anglicku a pritom byť brankárska jednotka, ale toto leto tam nebola takáto alternatíva z Premier League. Chcel ho jeden popredný klub z druhej najvyššej anglickej súťaže, ale ten napokon angažoval iného brankára. Záujem bol aj z Belgicka, Francúzska, zo strany Dinama Záhreb i z iného ruského klubu. Pre Rusko a konkrétne Samaru sa Janko rozhodol najmä preto, že tam má skutočne reálnu šancu pravidelne nastupovať v základnej zostave," uzavrel Jozef Tokoš.