Murdoch chystá futbalovú ligu snov

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Americký miliardár tvorí projekt letnej súťaže elitných tímov. Hrať tam má Manchester či Bayern.

Americký mediálny gigant News Corporation v rukách miliardára Ruperta Murdocha chystá unikátny projekt letnej futbalovej súťaže. Podľa britského denníka The Guardian ide o tzv. Dream League – ligu snov, v ktorej sa má zúčastniť šestnásť najlepších svetových klubov. Medzi pozvanými nemajú chýbať tímy ako Manchester United, Chelsea, Barcelona, Real Madrid či Bayern Mníchov. Celý projekt je ešte len v zárodku. Hlavným motívom pre kluby je ešte viac preniknúť na mimoeurópske futbalové trhy, keďže duely sa majú hrať v USA, Afrike aj Ázii. A čo získa magnát Murdoch? Príjmy z vysielania zápasov, ktoré bude prenášať sieť jeho televíznych spoločností po celom svete.  

Formula 1 vo futbale
Podľa Guardianu už spoločnosti okolo miliardára Murdocha oslovili niekoľko miest a zisťovali záujem o tento projekt. „Ide o mestá od Los Angeles až po Šanghaj. Plán je urobiť futbal v štýle formuly 1,“ uviedol pre denník nemenovaný zdroj. Formula 1 totiž ťaží najmä zo svojho celosvetového záberu, keďže preteky sa jazdia v Severnej i Južnej Amerike, Európe, Austrálii, Ázii a aj na Blízkom východe. A niečo podobné má svetu ponúknuť futbal cez ligu snov počas medzisezónneho obdobia – teda v letných mesiacoch. „Tento plán vyzerá atraktívne, môže generovať významné príjmy a ešte viac to spopularizuje futbal,“ povedal pre HN futbalový manažér Jozef Tokoš. Ten pripomenul, že v minulosti už boli plány na vytvorenie unikátnej súťaže – no končili sa neúspešne.

Naplnený kalendár
Veľkým mínusom pri prípravách takýchto posezónnych turnajoch je nabitý súťažný kalendár klubov a reprezentácií. „Najlepší futbalisti nastupujú aj na 70 súťažných duelov za sezónu, hrajú enormne veľa zápasov. Preto je ťažko povedať, či je ešte priestor na takýto projekt,“ mieni Tokoš. No faktom ostáva, že už niekoľko rokov cestujú veľkokluby počas voľného obdobia po celom svete. Tak napríklad Manchester City už toto leto odohral dva súboje v USA, o pár dní odštartuje turné v Thajsku, Malajzii a Indii a ešte raz sa vráti do Ameriky. A podobné marketingové výjazdy s odohratím exhibičných zápasov má každý špičkový tím. „Musia dostať od organizátora Ligy snov lepšie zaplatené, než si dokážu zarobiť vlastnými exhibičnými cestami,“ dodal Tokoš.