Kedy prestúpi Slovák aspoň za 35 miliónov?

(publikované v denníku Šport) Viaceré štúdie poukázali na fakt, že trh s luxusným tovarom sa z ekonomickej krízy veselo smeje. Značkové kabelky fičia po celom svete, nielen v Číne. Kríza-nekríza, aj trhu s luxusným futbalovým tovarom (aktéri odpustia prirovnanie) sa darí jedna radosť. V roku 2011 sa v rebríčku 50 najdrahších transferov ocitlo 6 hráčov, z toho traja v top 20 (Torres, Falcao, Aguero). Minulý rok ich bolo už 7, z toho dvaja v top 20 (Hulk, Lucas Moura). Tento rok do dnešného dňa poskočilo do top 50 ďalších 5 hráčov. Zaevidovali sme transfery číslo 7 (Falcao do Monaka za 60 miliónov eur), 9 (Neymar do Barcelony za 57 miliónov) a 12 (James Rodriguez znovu do Monaka za 45 miliónov). Zvyšné dva sú Gotze do Bayernu za 37 a Fernandinho do Manchestru City za 35. Už dlhší čas sa šušká o mnohých ďalších menách. Bale (transfer do Realu by bol historická dvojka či predsa len prekonaný rekord Cristiana Ronalda 94 miliónov?), Rooney, Lewandowski, Fabregas, Jovetič, Suarez, Cavani – ktoré by boli za desiatky miliónov...

A čo doma? Ako vhodne premostiť tému svetových toptransferov so slovenskou realitou, poznačenou výbuchom z Vaduzu? Skúsim aspoň takto: aj na Slovensku je veľa ľudí, ktorí majú futbal rovnako radi ako ktokoľvek z vyššie spomínaných veľkoklubov. So zlomkovými rozpočtami sa budú snažiť ponúknuť pospolitému ľudu zábavu a vychovávať budúce hviezdičky. Tešme sa najbližšie dva-tri mesiace z jemného napätia, kam to dotiahne Slovan v predkolách Ligy majstrov a ďalšie tri kluby v Európskej lige. Držme im všetkým palce. Hoci potom možno znovu príde na Pasienky na Corgoňligu 400 ľudí, ako sa to stalona Veľký piatok a občas budú všetkých bolieť oči, predsa len je to naše.

Kedy sa Slovákovi podarí veľký transfer, teda taký za 35 miliónov a viac? Hoci držíme palce všetkým dospelým či takmer dospelým reprezentantom, budúci kandidát do top 50 prestupov skôr behá niekde v plienkach po dedinách, či sa ešte len má narodiť. Snívajme spolu, možno to niekomu vyjde. Cez osobitné percentá z budúceho prestupu a platbu solidarity, na ktorú majú podľa pravidiel FIFA nárok bývalé kluby, by profitoval aj náš klub či kluby. Zo strednej a východnej Európy sú v top 50 najdrahších transferov zatiaľ štyria hráči - Ukrajinec, Čech, Bulhar a Chorvát. 20. je Ševčenko (do Chelsea za cca 48 miliónov v 2006), 24. Nedvěd (41 miliónov eur do Juventusu ešte v roku 2001), 33. Berbatov (38 miliónov do Manchestru United v 2008) a o chvíľu z neho vypadne 48. Modrič (35 miliónov eur do Realu minulý rok).

Teraz dosnívajme a dajme si pragmatickú radu. Slovenský futbalový minitrh sa mohol aspoň trošku oživiť, ak by už aj pri národných transferoch nebolo treba platiť odstupné za hráčov aj po skončení zmluvy. Hráči by nemuseli formálne prestupovať do zahraničia a spätne na hosťovanie do profiklubu z iného chotára. Ale to je už úplne iná téma.