Najvyššie platy má Manchester City

Zdroj: Hospodárske noviny, Ľubomír Macek

Podľa rebríčka ESPN majú najlepšie zárobky futbalisti anglického veľkoklubu. Ročný priemerný plat je 8 miliónov dolárov. 

Jeden sa od detstva pretĺkal životom v chudobnej Afrike, druhý zase odmalička hrával futbal dennodenne v Argentíne. Aj napriek tomu, že sú z odlišných svetov, k majú niečo spoločné. Yaya Touré a Carlos Tevez sú lídrami v tíme, ktorý má najvyššie platy zo všetkých športových klubov sveta. Podľa rebríčka ESPN The magazine dáva totiž svojim hráčom najvyššie platy anglický futbalový veľkoklub Manchester City. V priemere na jedného futbalistu vypláca mzdu osem miliónov dolárov ročne. Je to najmä vďaka šejkovi Mansúrovi, ktorý je najbohatším majiteľom v anglickom futbale. Jeho majetok sa odhaduje na tridsať miliárd dolárov. „On je majiteľom, čo pumpuje do klubu neustále peniaze. Pre neho nie je problém nalákať hráčov na astronomické sumy,“ tvrdí pre HN futbalový agent Jozef Tokoš.

Šejk, ktorý platí kráľovsky
Touré – 14 miliónov dolárov. Tevez – takisto 14 miliónov. Práve títo spomínaní futbalisti sú najlepšie platenými hráčmi v tíme víťaza anglickej Premier League z minulého roka. Aj vďaka nim sa tento klub v prestížnom rebríčku vyšplhal na post lídra z tretieho miesta. A prečo je to práve City, ktorý vládne platom vo svetovom športe. Odpoveď je jednoduchá. Šejk Mansúr, ktorý vstúpil do klubu v roku 2008. „Sú to arabské milióny a on má jednoducho neobmedzený tok peňazí. Inak povedané, môže si kúpiť, koho chce,“ vysvetlil pre HN známy futbalový manažér a bývalý československý reprezentant Július Bielik. Má to však aj odvrátenú stránku: pretože práve Manchester City sú najviac zadlženým tímom v Premier League (majú dlh 123 miliónov libier). Ak však chcú konkurovať najlepším futbalovým klubom sveta, tak nemajú na výber. „City nemá takú históriu ako jeho konkurent z Old Trafford. V praxi to teda funguje tak, že šejk musí oproti United na plate pridať,“ tvrdí Tokoš. Paradoxne, ani najlepšie zarábajúci hráči však neprinášajú vždy potrebný úspech. A Manchester City je toho dokonalým príkladom. Síce za Mansúrovo obdobie získal jeden anglický titul, ale v Lige majstrov už dvakrát za sebou nepostúpil ani len zo základnej skupiny do osemfinále. „Peniaze nie sú zárukou úspechu. City musí ešte popracovať na koncepcii, hrajú tam rôzni hráči z celého sveta a trvá to niekoľko rokov, kým tím nájde ideálnu hernú tvár,“ hovorí Bielik.

Platy budú rásť
Napriek tomu bude trendom, že nielen v tomto klube, ale v celej Premier League, budú platy stúpať. Jedným z dôvodov je aj fakt, že Premier League podpísala exkluzívnu zmluvu na televízne práva, podľa ktorej prerozdelí všetkým tímom rekordnú sumu v histórii futbalu 5,5 miliardy dolárov. „Trendom budú stúpajúce platy. Tam ide najmä o futbal a ľudia sú zaň ochotní platiť. Na rozdiel od Ameriky, kde je šport prepojený so šoubiznisom,“ hovorí pre HN popredný športový marketingový manažér Karel Tejkal.