Abramovič ušetrí. Na Mourinhovi.

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Portugalčan skončil v Reale Madrid. Jeho návrat do Chelsea po šiestich rokoch je hotová vec, tvrdia médiá.  

Na londýnskych bilboardoch už je portugalský futbalový tréner José Mourinho oblečený v drese Chelsea s titulkom „Pán výnimočný – druhý príchod“. Iba deň po tom, čo šéf Realu Madrid Florentino Perez oznámil jeho odchod z „bieleho baletu“, sa stal ústrednou športovou postavou dňa v britských médiách. Podľa nich je už Mourinhov príchod hotovou vecou. K tomu výrazne dopomohol aj fakt, že majiteľ Chelsea a ruský oligarcha Roman Abramovič nebude musieť vyplatiť za príchod svojho bývalého kouča ani euro. Mourinho mal totiž so španielskym gigantom zmluvu až do roku 2015. No po dohode o jej konci sa stal voľným trénerom. Vedenie Chelsea ho má definitívne predstaviť 2. júna, teda deň po poslednom ligovom súboji Realu Madrid.

Vzdal sa miliónov  
Kým majiteľ Abramovič ušetrí na získaní Mourinha milióny eur, samotný kontroverzný a úspešný kouč sa zase miliónov vzdal. Prečo? Podľa výsledkov aj informácií španielskych médií bolo totiž zrejmé, že v klube skončí. A pri predčasnom ukončení by mal podľa denníka The Mirror nárok na odstupné 20 miliónov eur. „No tým, že chcel skončiť aj tréner a jeho odchodu bol naklonený i klub, nikoho to nič nestojí a všetci môžu byť spokojní,“ povedal pre HN slovenský futbalový manažér Jozef Tokoš. Podľa neho nie sú pri tréneroch takéto rôzne zmluvné klauzuly bežné, no Mourinho nie je bežný kouč. „V prípade takých lukratívnych kontraktov si obe strany detailne ošetria, za akých podmienok môže tréner odísť a na druhej strane ho vedenie uvoľní. Tu prišlo k vzácnej zhode oboch strán,“ konštatuje Tokoš. Na množiace sa informácie o príchode Mourinha do Chelsea v priebehu dňa reagovali poprední futbalisti klubu aj ikony v čele s Frankom Lampardom. Všetky vyjadrenia boli pozitívne. „My čakáme na oficiálne oznámenia mena nového trénera. Ale Mourinho je najlepší tréner na svete a Chelsea jeden z najlepších klubov,“ uviedol kanonier Fernando Torres.

Rozhneval si Španielov  
Faktom ostáva, že Mourinho odchádza zo Španielska ako neúspešný tréner, ktorý svojím správaním a konaním rozhneval nielen fanúšikov Realu Madrid, ale naposledy aj väčšinu Španielov. Pri odovzdávaní strieborných medailí po prehre vo víkendovom finále španielskeho „kráľovského“ pohára si totiž svoje ocenenie odmietol prevziať z rúk španielskeho kráľa. To pobúrilo množstvo fanúšikov a bolo definitívnym odkazom jeho rozlúčky s Pyrenejským polostrovom. So zaujímavou teóriou prišiel aj britský expert Graham Hunter. Ten pre portál sport.co.uk skonštatoval že Mourinho išiel v tomto roku mnohokrát akoby cielene proti vlastným priaznivcom. „Vyzeralo to ako stratégia, ako sa čo najskôr dostať z Realu Madrid. Aj odstavenie ikony klubu Ikera Casillasa a ďalšie zmeny v zostave boli cestou do záhuby,“ uviedol pre športový web Graham Hunter.