Napíše premiérovi aj Sagan?

(publikované v denníku Šport) Olympijskí šampióni Martikán a Hochschornerovci napísali premiérovi. Vysvetlili, akú galibu spôsobilo ich športu nečakané odstúpenie generálneho reklamného partnera, ktorého väčšinovým majiteľom je štát. Nepríjemné. Potrebujú viac. Verejne tak znovu ožila širšia téma - málo peňazí v slovenskom športe zo štátu a firiem pod jeho vplyvom. Komentátor Športu to pred pár dňami glosoval tým, že dobrí minister športu a šéf SOV narazili na zlého ministra financií, keďže kľúčové legislatívne úpravy cez neho neprešli. Prečo asi? Minuloročný pokus rozbombardovať štátny rozpočet návrhom daňových úľav a iných rozpočtových vplyvov v čase konsolidácie nemohol prejsť cez žiadneho financmajstra. Kažimíra, Mikloša či Fantozziho. Tadiaľto cesta (zatiaľ?) nevedie.

Diskusiu o financovaní športu treba viesť poctivo. Nie je možné naše dane športovým zväzom rozdeľovať podľa ich potrieb. Každému sa máli. Zväz športovej kozmonautiky by isto potreboval najviac. Dvojposádka kozmonauta s politikom v rakete štartujúcej z Horných Plachtiniec by stála veľa peňazí. Zaručila by však celosvetový úspech i popularitu Slovenska, aj na zjazdovke pri Krakove by si všimli.

Rozdelenie balíka peňazí zväzom na reprezentáciu a talentovanú mládež podľa predom známych, transparentných a merateľných kritérií spolunavrhoval aj autor týchto riadkov pred pol druha rokom, ale aj 5 rokov predtým. Minister Čaplovič zatiaľ v zásade odolal tlakom rozdávať podľa potrieb, investície a podujatia nepočítajme. Prebral návrh rozdeliť najväčší balík podľa vzorca s mierne pozmenenými kritériami a po schválení Radou športovej reprezentácie pred mesiacom je na dobrej ceste byť prvým ministrom športu, ktorý presadí systémové pravidlá. Chýba ešte krôčik – vylepšiť úplne nepodarený rebríček športovcov. Držím palce!

A čo sťažovatelia? Úspešný vodný slalom vďaka šikovnosti zväzových manažérov doteraz vytĺkol zo štátu maximum. O olympijských medailistov a medailových kandidátov sa treba postarať parádne, minuloročný návrh im dával viac ako dnešný. Financovanie zväzu ako celku zo štátneho rozpočtu však, bohužiaľ, narazí na čísla: popularitu, najmä zahraničnú a počet registrovanej mládeže (607 vodákov oproti 329000 futbalistom). Navyše, jeden zväz na celosvetovej úrovni by mal znamenať financovanie jednej entity aj na národnej úrovni. Dvojičiek ako „vodný slalom – rýchlostná kanoistika“ financovaných separátne je u nás viac. Poctivé je, aby ministerstvo a SOV problém vyriešili, hoci s prechodným obdobím.

A čo ostatní nespokojní, teda ako vždy takmer všetky zväzy? Nad najmenšími predvčerom žalostila Konfederácia športových zväzov. Z väčších cíti krivdu volejbal pri rebríčku úspechu, ktorý ich vlastná celosvetová federácia nezostavuje ideálne. Nezaložia osobitný najkrajší zväz plážového volejbalu? Cyklistike sa do hodnotenia vo vzorci nepočítajú víťazstvá v etapách na Tour de France. Zväz dráhovej cyklistiky zatiaľ neodčlenili. Radšej treba napísať premiérovi. Kto ešte nestihol, nech sa ohlási na úrade vlády. Generálni reklamní partneri sa vybavujú v utorky a štvrtky, keďže v stredu zasadá vláda...