Abramovič vyplatí klenot futbalu

Zdroj: Hospodárske noviny, Ľubomír Macek

Majiteľ Chelsea núka za Brazílčana 50 miliónov eur. Navyše ho musí vykúpiť z dohody, ktorú má hráč s Barcelonou.

Na futbalové posily pre svoj klub Chelsea Londýn minul počas svojho pôsobenia takmer osemsto miliónov eur. Miliardár a majiteľ londýnskeho veľkoklubu Roman Abramovič má však teraz pred sebou novú výzvu. A bude musieť poriadne zaplatiť. Ruský biznismen si totiž vyhliadol klenot svetového futbalu Neymara. Lenže za hráča brazílskeho Santosu si musí pripraviť minimálne 50 miliónov eur, a navyše vyhrať súboj s Barcelonou.Tá má totiž podľa britských a španielskych médií s Neymarom podpísanú predbežnú dohodu o prestupe. A z tej by musel Abramovič Brazílčana vyplatiť. Stálo by ho to ďalších približne 50 miliónov eur. „Pravdou je, že Chelsea už dlhšie obdobie neurobila nejaký výrazný a najmä drahý prestup. A Neymar je hráčom, ktorý by sa Abramovičovi nepochybne hodil,“ hovorí pre HN futbalový agent Jozef Tokoš.

Štart novej éry
Cieľom Abramoviča je vrátiť svoj klub Chelsea na vrchol Premier League. Posledný titul v najlepšej futbalovej súťaži sveta získal totiž tím ruského miliardára pred tromi rokmi. „V klube dochádza k výmene generácií a Abramovič potrebuje naštartovať novú a opäť úspešnú éru Chelsea,“ tvrdí pre HN bývalý hráč londýnskeho klubu Jiří Jarošík. O Neymara má víťaz posledného ročníka Ligy majstrov záujem už od roku 2008, keď si ho vyhliadol bývalý kouč The Blues Carlo Ancelotti. Brazílčan sa však prestupu do Európy bránil, ale v poslednom čase vidí pokračovanie svojej kariéry na starom kontinente. „Snívam o tom hrať v Európe. A Chelsea je pre mňa horúci adept,“ vyhlásil Neymar pre britské médiá. Abramovič by tak prekonal vlastný prestupový rekord. Tým bol doteraz príchod Fernanda Torresa začiatkom roka 2011 za 58 miliónov eur.

Rokovania s Barcelonou
Abramovič však bude musieť zdolať ťažkého súpera v boji o brazílsky supertalent. Hovorí sa totiž o predbežnej dohode futbalistu s katalánskym veľkoklubom. Podľa španielskych médií mali dokonca dvaja agenti brazílskeho futbalistu rokovať cez víkend s katalánskym veľkoklubom o prestupe a dohodnúť sa na exkluzívnych právach. Tie by musel Abramovič vyplatiť, ak chce získať Neymara. „Špekuluje sa o tom, že už má Barcelona práva na Neymara, ale pokiaľ to nie je isté, tak aj Abramovič, aj majiteľ iného klubu si stále môžu robiť na hráča zálusk,“ dodal Tokoš.