Brusel už rieši dlhy španielskeho futbalu

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Záväzky klubov voči štátu sa vyšplhali na 700 miliónov eur.

Najvyššia súťaž La Liga bojuje o post najkvalitnejšej ligy Európy s anglickou Premier league.  

Sú krajinou posledných majstrov sveta aj Európy vo futbale, ich najvyššia súťaž La Liga bojuje o post najkvalitnejšej ligy Európy s anglickou Premier league. No čo sa týka ekonomiky a zodpovedného hospodárenia, sú na tom španielske kluby katastrofálne. Dlhy klubov dvoch elitných súťaží narástli už 3,5 miliardy eur, pričom len záväzky voči štátu na daniach a odvodoch sú takmer 700 miliónov. Túto benevolentnosť voči dlhom futbalových klubov už vyčítajú španielskej vláde aj niektorí poslanci Európskeho parlamentu. „Je to nefér voči ostatným španielskym firmám a európskym futbalovým klubom, ktoré musia svoje dane platiť včas,“ uviedol pre denník The Guardian španielsky europoslanec Willy Meyer.

Plánuje sa daň z prestupov  
Vyše polovica z klubov dvoch najvyšších súťaži má dlhy vo výške desiatok miliónov eur. A tie každým dňom narastajú. Má vôbec europarlament možnosti, ako prinútiť tieto nezodpovedné kluby k lepšiemu hospodáreniu? „Možnosti sú len také ako vo vzťahu ku Grécku či Cypru. Ak Španielsko oficiálne požiada o pomoc z eurovalu, tak sa nastolia podmienky, za akých túto pomoc dostanú. A ich súčasťou môže byť aj lepšie vymáhanie úverov,“ povedala pre HN europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová. Prezradila tiež, že Brusel zvažuje aj zavedenie špeciálnej dane pri lukratívnych miliónových prestupoch futbalistov. „O tom sa uvažuje, ešte sa v tejto veci nerokovalo. A situácia v Španielsku bola témou aj pri ich prvej pomoci z eurovalu. Už vtedy sa mnohí pýtali, prečo by mala Európska únia ozdravovať banky, ktoré napožičiavali peniaze futbalovým klubom,“ dodala Beňová. Debaty o katastrofálnej situácii v španielskom futbale odštartovalo minulotýždňové zverejnenie hospodárskych výsledkov majstra Španielska spred 12 rokov, Deportiva La Coruňa. Niekdajší európsky gigant má dlhy 156 miliónov eur, pričom až 94 miliónov z toho tvoria záväzky na daniach a odvodoch.

Žiadne pravidlá ani postihy  
Jedným z hlavných dôvodov, prečo míňajú kluby na Pyrenejskom polostrove viac, ako dokážu zarobiť, je podľa hráčskeho manažéra fakt, že v Španielsku neexistujú pravidlá pre rozumné hospodárenie. „Inde v Európe by za takéto neplatenie daní klubom odpočítavali body, alebo ich preradili do nižších súťaží. Napríklad ako škótsky Glasgow Rangers. No v Španielsku nie, tam takýmto spôsobom mužstvá nepostihujú,“ povedal pre HN Jozef Tokoš. Problém vidí aj v netradičnom prerozdelení príjmov z televíznych práv. V najvyššej súťaži z nich totiž najviac získajú iba dva kluby – Real Madrid a FC Barcelona. „Ostatné dostávajú len nepomerne nižšiu čiastku, a potom majú veľké problémy splácať svoje záväzky,“ konštatoval Tokoš. Ako to teda je presne s tými televíznymi právami? Kým dva veľkokluby získajú každý 140 miliónov eur, ostatné mužstvá z La Ligy sa musia uspokojiť v priemere len s dvadsiatimi miliónmi.