Zajtra víťazný titulok!

(publikované v denníku Šport) Dnes budem ako hráčsky agent brankára Jána Muchu zaujatý. Prvú časť jeho príbehu sme stále nezabudli. Chlapec z Belej nad Cirochou sa cez Bratislavu, Žilinu a napríklad aj po hosťovaní v Humennom dostal v roku 2005 na lavičku Legie Varšava. O štyri roky neskôr sa z hviezdy Legie stal hrdina kvalifikácie MS 2010, videli sme bozky jeho rukavíc v priamom televíznom prenose. Nasledoval svetový šampionát, vysedená lavička v Evertone a vlani na jeseň jeho nečakaný koniec v reprezentácii, za ktorú odchytal 35 zápasov.

Ďalšia časť jeho príbehu sa začala v marci 2013. Prvý štart v Premier League, o týždeň tri góly v priebehu štyroch minút v súboji Anglického pohára, trest 250 hodín verejnoprospešných prác, o dva dni na to hviezdny výkon proti úradujúcemu anglickému majstrovi Manchestru City, nominácie do zostáv kola nielen v Anglicku, ale aj v Európe a chvály zo všetkých strán. Hoci Mucha až do včera neprehovoril, médiá mali dva týždne o čom písať.

Jeho už spomínaný koniec v reprezentácii bol mediálnou udalosťou a najmä bulvár Jankovi statočne „naložil“. Preto hráč, ktorý bol predtým vždy ochotný sa dlho rozprávať s novinármi, postupne stíchol. Nedalo sa stále odpovedať na otázky typu: „Čo lavička? Čo Howard? Čo tréner Moyes? Prečo sa nedá hosťovať?“ Navyše, tlak na odpovede od hráča mimo reprezentácie je menší. Prečo vlastne informovať?

Malá pomsta agentúrnej správy pred pár mesiacmi ani nemohla prekvapiť s titulkom: „Burton Albion možným riešením pre Jána Muchu?“ Hahaha. To je ôsma horská liga. Bez uvedenia zdroja, ktorý sa nedal nájsť ani po dlhom čase googlovania, bez pokusu o reakciu hráča či agenta. Internetové portály preberali veľmi rýchlo a usilovne.

Tento týždeň priniesol Šport Muchu na titulnej strane trikrát. Pristavme sa pri druhom titulku z utorka: „Griga o brankárovi Muchovi: Prosiť ho nebudeme!“ V zásade neškodný a pravdivý výrok z tlačovky nemá logiku a je vytrhnutý z kontextu. Treba prosiť? Netreba prosiť, keď hráča nikto neoslovil. Nemal na čo reagovať. Navyše, nominácia sa tvorila ešte pred jeho štartmi. Samozrejme, že nikto prosiť o repre nebude a Mucha sa ani prosiť nenechá. Ale čo evokoval tento titulok, ktorý má predávať?

Chyby robí každý. Hráči na trávniku, tréneri, funkcionári, majitelia klubov. Prepytujem, aj novinári. Celkom určite však platí, že žiadny seriózny novinár nechce vedome škodiť. S médiami by sa úspešní športovci mali rozprávať, aj keď sem-tam možno malá pauzička nezaškodí.

Mimochodom, v poslednom čase sa objavilo pozoruhodných titulkov viacero. Nuž, titulkárom nešla karta. Budú mať ešte mnoho šancí na reparát. Na rozdiel od našich futbalistov. Takže – dnes večer chlapci vybojujú tri body do kvalifikačnej tabuľky. A titulok? Bomba: debakel Litvy v Žiline. Ani prosiť oň nemuseli.