Arsenal zaútočí miliónmi na elitu

Zdroj: Hospodárske noviny, Ľubomír Macek

Majiteľ Stanley Kroenke vyčlenil 70 miliónov eur pre posily. Londýnsky klub by tak mal opäť získavať trofeje.

Pred ôsmimi rokmi bojovali o titul v najprestížnejšej futbalovej súťaži sveta Premier League a vyhrali Anglický pohár. Lenže. Pre Arsenal to bola posledná trofej. Odvtedy nastalo v klube obdobie temna, elitní hráči odchádzali, žiadne nové hviezdy do klubu neprišli a londýnsky tím sa začal prepadať. Nepomohol ani vstup najbohatšieho muža športu Stanleyho Kroenkeho (jeho majetok je podľa časopisu Forbes päť miliárd dolárov). Ten kúpil v roku 2007 desaťpercentný podiel v Arsenale. Postupne sa však stal väčšinovým majiteľom a teraz sa chystá svoj tím dostať opäť medzi elitu. Na prestupy nových hráčov vyčlenil vyše 70 miliónov eur. „Akcionári chceli zarábať a to sa im aj darilo. Ale športový úspech bol v nedohľadne. Teraz po tlaku fanúšikov musia vynaložiť peniaze na nové posily,“ povedal pre HN popredný hráčsky manažér Ondřej Chovanec.

Zmena. Chystajú prestupový rekord
Londýnsky veľkoklub pod vedením kouča Arseneho Wengera je známy svojou šetriacou politikou. Francúzsky tréner vychováva nové hviezdy, ktoré potom predáva do špičkových klubov. Za Kroenkeho éry takto zarobil Arsenal 52 miliónov eur. „Arsenal je ukážkou finančne zdravej cesty vo futbale. Nakúpi lacných hráčov a za veľké sumy ich predá. Teraz však zisťujú, že bez výrazných posíl trofeje nedosiahnu,“ tvrdí pre HN futbalový agent Jozef Tokoš. Americký biznismen však teraz chce míňať peniaze na posily. A hneď chystá prestupový rekord. Kým doteraz najdrahším nákupom Arsernalu bol za takmer dvadsať miliónov eur Španiel Santi Cazorla, Kroenke chce za 23 miliónov eur dotiahnuť do klubu kanoniera Fiorentiny Stevana Jovetiča.

Naštartoval ich Van Persie
Kroenkeho a spol. naštartoval na kupovanie výrazných posíl letný prestup hviezdy klubu Robina Van Persieho do Manchestru United. Holandský kanonier sa jasne vyjadril, že chce hrať v klube, ktorý má šancu získať titul v Premier League alebo vyhrať Ligu majstrov. Arsenal za neho zinkasoval približne 40 miliónov eur. „Takýchto hráčov bolo viac, ale Van Persie bol posledný, ktorý odišiel. Navyše tie peniaze teraz môžu minúť na nákupy,“ hovorí Tokoš.