Z lavičky medzi elitu. Mucha zmenil dejiny

Zdroj: Hospodárske noviny, Ľubomír Macek

Gólman Evertonu je prvý Slovák, čo chytal v Premier League.

V januári pred tromi rokmi podpísal zmluvu s klubom z najlepšej súťaže sveta Premier League Evertonom. Odvtedy sa však hrdina svetového šampionátu v Afrike prepadal na dno. V anglickom klube nechytal, sedel iba na lavičke náhradníkov a občas nastúpil v pohárových zápasoch. Brankár Ján Mucha len trénoval a čakal na svoju šancu. Frustrovaný gólman bol v reprezentácii pod paľbou kritiky, robil chyby a napokon dočasne ukončil kariéru v národnom tíme.

Teraz sa však Mucha dočkal. Konečne. A prepísal dejiny Premier League. Stal sa prvým slovenským gólmanom, ktorý chytal v najlepšej lige sveta. Vo víkendovom zápase dokonca prispel Evertonu k triumfu 3:1 nad Readingom. „Je to prelomový medzník v jeho kariére v Anglicku. Mucha si vybral ťažšiu cestu pri brankárskej jednotke Timovi Howardovi a teraz sa dočkal. Podal výborný výkon. Je mentálne veľmi silný a vyplatilo sa mu to,“ povedal pre HN jeho agent Jozef Tokoš.

Chceli ho vymeniť, teraz zažiaril  
K jeho debutu mu pomohlo zranenie jednotky tímu Howarda. Aj tak do poslednej chvíle nevedel, či dostane šancu a bude chytať v lige. Po rokoch vysedávania na lavičke sa napokon Mucha postavil do brány Evertonu. V dôležitom zápase, keďže jeho tím bojuje o miestenku do Ligy majstrov (Everton je v tabuľke na šiestom mieste). Slovákovi premiéra vyšla. V prvom polčase chytil dve výborné šance hostí a po zmene strán sa predviedol fantastickým zákrokom. Jeho debut chválili aj britské médiá. Mucha celkovo zneškodnil šesť streleckých pokusov súpera. „Nemám pochýb o jeho kvalitách. Jano ukázal, že je výborným brankárom a svojej šance sa chytil,“ tvrdí pre HN reprezentačný tréner Stanislav Griga.

Temné obdobie sa však pre Muchu nemusí skončiť. Ešte v zime zvažoval klub jeho výmenu, pretože Slovákovi končí v lete zmluva a mohol by odísť inde zadarmo. „Napokon ho nikam nepustili. A teraz sa ukázalo, že Everton má adekvátnu náhradu v bráne za Howarda,“ doplnil Tokoš. Mucha hovoril aj s trénerom Davidom Moyesom, ktorý ho za triumf proti Readingu pochválil. V tejto chvíli však nie je isté, ako sa Mucha rozhodne. Či zostane v Evertone aj naďalej, alebo zmení klub. „Mám dohodnuté stretnutie s trénerom Davidom Moyesom pred duelom s Manchestrom City. Uvidíme, aká bude jeho ďalšia budúcnosť, ale je to v Janových rukách,“ vysvetlil futbalový agent.

Návrat nechystá. Zatiaľ
Napriek vydarenej premiére sa však Mucha do národného tímu vrátiť zatiaľ nechystá. Naposledy chytal v septembri v kvalifikácii na ihrisku Litvy. Po jeho chybe sme však „iba“ remizovali. Mucha bol pod tlakom, odvtedy prestal komunikovať s médiami a tvrdil, že sa vráti, až keď bude pravidelne chytávať. „Nechcem trénerov vystavovať zbytočnému tlaku kvôli mojej osobe,“ vysvetlil pre stránku Slovenského futbalového zväzu Mucha svoje rozhodnutie. Slováci hrajú najbližšie koncom marca. Paradoxne doma proti Litve. Ale zatiaľ bez Muchu. „Tému návratu musí otvoriť Mucha. Keď bude mať pocit, že sa chce vrátiť, tak nám to oznámi. Ja s ním budem volať, ale presviedčať ho nechcem,“ skonštatoval Griga.