Abramovič už zarobil na Chelsea

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Deväť rokov po vstupe do futbalu sa ruský miliardár dočkal ekonomického úspechu aj vo futbale.
Anglický futbalový veľkoklub ruského miliardára Romana Abramoviča po prvýkrát za jeho pôsobenia nepostúpil zo základnej skupiny Ligy majstrov. Európske fiasko londýnskej Chelsea bolo o to väčšie, že sa stala prvým obhajcom trofeje, ktorý skončil hneď v úvodnej fáze súťaže. No popri športovom zlyhaní je tento rok pre majiteľa Abramoviča výnimočný. Chelsea totiž po prvýkrát za jeho éry, teda od roku 2003, vykázala zisk – podľa britských médií v prepočte 1,7 milióna eur. Pritom takto pred rokom boli „The Blues“ v strate vyše 80 miliónov. „Začali sa správať ekonomickejšie než v minulých rokoch, k čomu výrazne prispel aj nový generálny riaditeľ Ron Gourlay,“ povedal pre HN manažér ikony londýnskeho klubu Petra Čecha Viktor Kolář.  

Zisk vďaka prestupom
Za najvýraznejší dôvod ekonomického úspechu Chelsea označuje Kolář najmä zlepšenú prestupovú politiku Abramoviča a spol. „Podarilo sa im ustáliť rozdiel medzi nákupom a predajom hráčov, na ktorom nestratili toľko miliónov ako v minulosti,“ hovorí popredný český agent. Čo to presne znamená v číslach? Podľa portálu transfermarkt nakúpila Chelsea v sledovanej sezóne 2011/12 futbalistov za 109 miliónov eur, predala za 94 miliónov čiže stratila „iba“ pätnásť miliónov eur. V predchádzajúcej sezóne sa toto číslo vyšplhalo na osemnásobok tejto sumy. „Politika prestupov je najvýznamnejší faktor. No k pozitívnemu hospodárskemu výsledku im pomohli aj neočakávané príjmy, najmä tie za víťazstvo v Lige majstrov,“ tvrdí slovenský futbalový manažér Jozef Tokoš. Chelsea totiž dostala z miliónového koláča Ligy majstrov výrazne najviac, takmer šesťdesiat miliónov eur. To je v porovnaní s predošlými rokmi, keď končila zväčša v štvrťfinále, o dvadsať miliónov viac.

K dokonalosti chýba aréna  
Chelsea sa za deväť rokov pod vládou Romana Abramoviča prepracovala od priemerného tímu anglickej Premier league až k špičke európskych klubov. V rebríčku najvyšších výnosov im už patrí štvrté miesto za Realom Madrid, Barcelonou, Manchestrom United a Bayernom Mníchov. No k ohrozeniu týchto európskych gigantov im niečo chýba. „Chelsea má rezervy ešte na tržbách zo vstupného, nakoľko na ich štadión Stamford Bridge sa zmestí len necelých 42-tisíc ľudí,“ konštatuje Tokoš. Preto sa vedenie klubu už dva roky usiluje o zvýšenie kapacity svojho stánku o minimálne desaťtisíc miest, no tento proces sťažuje fakt, že aréna stojí v širšom centre Londýna. „Riešia odkupovanie priľahlých pozemkov a stále prebiehajú rokovania. No vedenie klubu si uvedomuje, že Chelsea by vypredala aj 60-tisícový štadión. Vďaka nemu by si v tržbách výrazne polepšila,“ dodal Viktor Kolář.