Everton hľadá brankára, Mucha asi odíde

Zdroj: SME, Pavol Spál

Everton vraj hľadá za slovenského brankára náhradu a pokúsi sa ho v zime predať. Ak v zime Everton brankára Jána Muchu nepredá, v lete môže Slovák odísť zadarmo. 
 

Zrejme najlepší slovenský brankár v dejinách samostatnosti Ján Mucha je podľa anglických médií na predaj.  Manažér Evertonu David Moyes potvrdil, že hľadá konkurenta pre jednotku mužstva – Tima Howarda. Klub nedávno skúšal Poliaka Boruca a teraz si už  vraj vyhliadol nového brankára na post dvojky - Craiga Gordona.Potrebujeme zvýšiť konkurenciu v tíme, a to aj na brankárskom poste,“ priznal  Moyes. Z toho vyplýva, že Mucha by mohol už v zime z klubu odísť.

Hosťovanie je nereálne
"Toto prestupové zimné obdobie je posledná šanca, aby Everton dostal za Jána odstupné. Po sezóne sa mu skončí zmluva a môže odísť ako voľný hráč.  Hosťovanie neprichádza do úvahy, ak tak jedine transfer, za ktorý by dostali zaplatené,“ vravel Muchov agent Jozef Tokoš. Mucha po svetovom šampionáte 2010 prestúpil z Legie Varšava do Evertonu ako voľný hráč.

V Premier League doteraz neodchytal ani jeden zápas. Šancu dostal iba v zopár pohárových stretnutiach. Túto sezónu odchytal iba jediný súboj v pohári. Aj to bol dôvod, prečo Mucha dočasne ukončil reprezentačnú kariéru – aj napriek tomu, že bol v tíme pre trénerov Grigu a Hippa jednotkou. Tlak verejnosti ťažko znášal  a vyhlásil, že sa do národného tímu vráti, až keď bude mať zápasovú prax. Verím, že v najbližšom období prídu priaznivé správy aj pre slovenský futbal.  Ak ho Everton pustí, tak chceme, aby odišiel do klubu, kde bude pravidelne nastupovať na zápasy.“ Howard je v Evertone suverénnou jednotkou, za dva aj pol roka sa nezranil , nedostal červenú kartu. Nechýbal v jedinom ligovom zápase.

Pred Muchom bol v Evertone dvojkou John Ruudy, ktorý za celé tri roky odchytal za liverpoolsky klub v lige iba 81 minút. V lete 2010 prestúpil do Norwich City, kde sa vyšvihol na elitu v Premier League a tento rok debutoval aj v anglickej reprezentácii.Ak by Ruudy zostal v Evertone, asi by vysedával na lavičke. Niekedy treba zmeniť klub. Dnes je z neho vynikajúci brankár,“ tvrdil kouč Norwichu Chris Hughton.

Mucha je v Evertone v komplikovanej situácii. Ruudymu na rozdiel od Slováka umožnil Everton hosťovať v rôznych kluboch.

 Zvolil si ťažšiu cestu
Mucha má záujem chytať pravidelne v zodpovedajúcej lige, ale kým má kontrakt, nie je pánom svojej situácie. Everton ho odmietol pustiť na hosťovanie, lebo potrebovali v rezerve brankára zodpovedajúcich kvalít. Tiež nesúhlasil ani s predčasným ukončením kontraktu,“ vysvetľoval Tokoš.

 Mucha začínal v pozícii dvojky i v predchádzajúcich kluboch: Inter, Žilina, Legia (sedel na lavičke až dva roky 2005 - 2007) i v reprezentácii. A vždy si časom post jednotky vybojoval. Pri Howardovi sa to však zdá nereálne. „Mucha mohol ísť do Turecka, kde by bol suverénnou jednotkou a mal by i vyšší plat. Ale zvolil si ťažšiu cestu v kariére. A bojuje o miesto.“