Ján Filc: Šport neplní základné poslanie

Zdroj: SME, Vojtech Jurkovič

Za predchádzajúceho ministra školstva Eugena Jurzycu ste boli poradcom v skupine okolo Jozef Tokoša, ktorá vypracovala nový model financovania športu. Čo sa z nich podarilo preniesť do novej koncepcie súčasného ministra Čaploviča?
„Dosť pozitívnych vecí prešlo. V Tokošovej koncepcii bol prísľub ministra Jurzycu, že do športu v priebehu piatich rokov bude prúdiť zhruba dvojnásobok financií. Limitujúca však bola maximálna transparentnosť tokov. Aby sa dala zvýšiť finančná podpora športu, treba hľadať okrem ministerstva školstva aj zdroje z rezortov zdravotníctva, vnútra, práce.“
 
Súčasná ekonomická situácia športu nenahráva. Prebiehajú štrajky, každý minister má problémy udržať pri živote svoj rezort.
„Slovenský šport stále pyká za chybné rozhodnutie bývalej ministerky financií Schmögnerovej spred dvanástich rokov, ktorá ho pripravila o výnosy z lotérií. Šport tak prišiel o 45 percent garantovaných prostriedkov, čo je citeľná strata.“
 
Šport stráca aj inde. Čím to?
„Športoví funkcionári v obave o svoje pozície a isté prídely zo štátneho rozpočtu  stále odmietali transformáciu. Udržujú tak patový stav. Neuvedomujú si, že pri zvyšovaní všeobecných nákladov na život a prevádzku tak sústavne strácajú ďalšie peniaze. V poslednej verzii Tokošovej reformy sme aj malým športom garantovali nulové škrty.
(...)

(Rozhovor s Jánom Filcom)