Filc to asi skúsi, vyzve Chmelára

Zdroj: Šport, Róbert Kotian

(...)
Dnes v čase globálnej krízy sa peniaze hľadajú ťažšie. Paradoxne v športe sa však začínajú vytvárať isté projekty, či už to bolo reformné snaženie tzv. tokošovcov, vznikla koncepcia športu, ale možnosti štátu akoby boli menšie. Ako chcete toto rozlúsknuť?
"Poviem to z druhého konca - za 13 rokov od nešťastného rozhodnutia ministerky financií Brigity Schmögnerovej, keď športu odňali výnosy z lotérií, sa zmenšil reálny objem peňazí o 55 percent. Dotklo sa to každého športového zväzu. Možno to aj bolo strategické rozhodnutie, lebo to istým spôsobom znemožňuje, aby sa zväzy, ktoré prichádzajú o istý objem peňazí, vedeli navzájom dohodnúť na spoločnom postupe. Každý si stráži svoju časť koláča. Keď sme sa ako tzv. tokošovci začali pokúšať o reformu športu, prísľub ministra financií znel, že v priebehu piatich rokov dôjde k zdvojnásobeniu peňazí do športu, ale za predpokladu, že reforma prinesie jasné pravidlá a tie sa potom budú prenášať aj inde(...)"
 
Vráťme sa k tomu deleniu v športovom hnutí - akoby tu boli dva bloky, čo sa prejavilo aj pri reforme financovania podľa projektu tokošovcov, aj pri príprave strešnej organizácie. Neprejavia sa tieto dva bloky aj pri voľbe prezidenta SOV?
"Môže sa to prejaviť, ale bude to závisieť od toho, ako budú vnímať ľudia s hlasovacím lístkom argument, o ktorom hovorím. Ak prevládne obava malých, že ich systém môže ukrátiť, a keďže malých je výrazne viac a môžu prehlasovať veľkých, tak sa nevieme dostať dopredu. Podstata tkvie v legislatíve, ktorú som spomínal - garantujme menším, že neprídu nič vtedy, ak sa nám podarí veci posunúť dopredu."

(Rozhovor s Jánom Filcom)