Kauza Bosman a jej dôsledky

(publikované v denníku SME)
Konečne! Európska futbalová únia (UEFA) v liste, zaslanom predstaviteľom Európskej únie do Bruselu definitívne potvrdila zrušenie doterajšieho systému prestupov i obmedzenia počtu cudzincov v jednotlivých mužstvách vrátane pohárových súťaží, čo je posun oproti londýnskemu rozhodnutiu jej výkonného výboru spred dvoch týždňov.
 
Zrekapitulujme si, aký dopad bude mať víťazsvo belgického futbalistu Jean-Mark Bosmana v spore Bosman verzus UEFA pred Európskym súdnym dvorom v Luxemburgu ešte minulý rok. Jeho peripetie spôsobené nerealizovaným prestupom z belgického FC Liége do francúzskeho Dunkerque vyústili do hlavného bodu žiadosti - odstránenie "nevoľníckeho" prestupového systému. Európsky súdny dvor jeho nárok uznal, dnes už neexistuje odstupné platené novým klubom doterajšiemu pri prechode hráča z krajiny EÚ do inej krajiny EÚ a troch pridružených (Nórska, Islandu a Lichtenštajnska). Keďže neexistuje odstupné, rapídne sa zdvihnú platy žiadaných hráčov, čo im len a len vyhovuje.
 
Veľké kluby môžu byť spokojné. Lanáriť budú hráčov, ktorým sa v slabších kluboch končí zmluva. Svojich najlepších hráčov si budú zaväzovať na dlhé roky dopredu, 5 - 10-ročné zmluvy budú celkom bežné. Fanúšikovia veľkoklubov sa tešia, vábenie veľkých zahraničných hviezd pred ukončením ich zmluvy bude prebiehať v oveľa väčšom meradle. O vzruch, zákulisné správy a klebety bude postarané.
 
Malé kluby sa dostanú do problémov. Ich najlepší futbalisti budú odchádzať bez odstupného do zahraničia, pretože ich klub nebude mať peniaze na uzavretie dlhoročného kontraktu. Výchova a vložené finančné prostriedky do mladého talentu sa zdajú vyhodené von oknom. Ďalší dôsledok kauzy Bosman je neobmedzený limit cudzincov z krajín EÚ v mužstve. Teoreticky môže povedzme za AC Miláno nastúpiť 11 cudzincov alebo za Bayern Mníchov kompletná francúzska reprezentácia. Viacerí známi futbalisti sa v poslednom čase vyslovili v zmysle, že zrušený limit cudzincov najviac znepokojí dobre platených priemerných hráčov, ktorých postavenie bude novými možnosťami ohrozené.
 
Ešte jedna zaujímavosť: Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora umožňuje prestupovať bez odstupného hráčom z EÚ do klubu v iných krajinách EÚ, ale nie do iného klubu v tej istej krajine. Ak bude chcieť hráč severolondýnskeho Arsenalu prestúpiť bez odstupného do severolondýnskeho Tottenhamu, bude to môcť urobiť formálnym prestupom do akejkoľvek krajiny EÚ (napríklad do AIK Štokholm) a okamžite naspäť. Futbalové federácie budú rozhodne protestovať proti uvedenému špekulačnému postupu, ktorý navyše zaváňa korupciou funkcionárov. O právnej stránke asi skôr či neskôr veľmi zaujímavým precedensom rozhodne Európsky súdny dvor. Jean-Mark Bosman a jeho právnici spustili lavínu, akú snáď ani sami nechceli. Precedens v prípade Bosman platí, pochopiteľne, aj pre ostatné porovnateľné športy.