Diskusia o reforme športu sa ešte nekončí

Zdroj: Šport, Róbert Kotian

 
Predstavitelia nespokojných športových zväzov rokovali s prezidentom Ivanom Gašparovičom a aj s ministrom Eugenom Jurzycom
 
Diskusia v športovom hnutí o reforme financovania športu pokračuje aj v poslednom týždni pred voľbami. Minister školstva Eugen Jurzyca je otvorený presvedčivým argumentom a pripomienkam zo strany športových zväzov, prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár uznáva, že športové hnutie potrebuje reformu športu i jeho financovania, aj keď má výhrady voči súčasnému návrhu tímu externých poradcov. „Reformu športu potrebujeme, to uznávame všetci. Ide teraz o to, aká bude, kto ju bude pripravovať a ako,“ povedal pre denník Šport Chmelár.

DOHODA JE MOŽNÁ?
Včera sa totiž predstavitelia Slovenského olympijského výboru (František Chmelár), Združenia technických a športových činností SR (Miloslav Benca) a Konfederácie športových zväzov SR (Marián Kukumberg) stretli nielen s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, ale diskutovali o princípoch reformy a výhradách voči nej aj s vedením ministerstva školstva a tímom externých poradcov Eugena Jurzycu. 

Podľa Jozefa Tokoša, vedúceho tímu poradcov ministra, zhoda na potrebe reformy je dobrý základ pre ďalšie rokovania a dolaďovanie súčasného návrhu financovania športu, kde by sa mali akceptovať aj racionálne pripomienky športových zväzov v čo najväčšej možnej miere – teda aj tie, ktorými už niekoľko zväzov reagovalo na výzvu ministra, a aj tie, ktoré vzídu z dnešnej diskusie zástupcov športových zväzov a sekcie športu a Tokošovho tímu. 

Podľa Richarda Galoviča, ďalšieho z tímu autorov projektu financovania športu, zhoda v športovom hnutí na potrebe reformy je potešiteľná, rovnako aj zhoda na potrebe jasných, zmerateľných a transparentných pravidiel. Obe strany však zatiaľ nenašli prienik v kľúčovom nedorozumení – vo váhe popularity, ktorá je jedným zo zásadných kritérií pri výpočte financií pre jednotlivé športy (ďalšími sú úspešnosť športovcov v medzinárodnej konfrontácii a členská základňa detí od 10 do 18 rokov). odľa Galoviča sa však dá málo zmeniť na základnej marketingovej poučke, ktorá znie: „Úspech, ktorý dosiahneme v mimoriadne populárnom športe, je hodnotnejší ako úspech v športe s nízkou popularitou.“ 

František Chmelár pripustil racionálny základ reformy financovania športu: „Dá sa na tom budovať, len treba doplniť kritériá a odstrániť chyby, ktoré vyvolávajú pocit nespravodlivosti. Transparentný model je žiadaný a potrebný, lebo akékoľvek subjektívne vstupy neprinesú pozitívne výsledky.“  Šéf SOV však zopakoval svoje výhrady, ktoré sa týkali nielen procesnej stránky prípravy reformy financovania športu, ktorej mala predchádzať reforma športu, ale aj toho, že predložená reforma je čiastková, rieši len prerozdelenie financií v kapitole ministerstva školstva a nevenuje sa financovaniu športu zo súkromných zdrojov, na úrovni obcí, regiónov a ani financiám v rezortoch obrany a vnútra. 

 
KDE SA STALI CHYBY
Včerajšie rokovania takisto ukázali, že viacerým nedorozumeniam sa dalo predísť, keby autori reformy financovania skôr informovali športové zväzy o zámeroch a detailoch plánovaného projektu. V časovej tiesni po páde vlády si nenašli dostatok času na vysvetľovanie filozofie zmeny financovania a na spôsob jej realizovania, tvrdí Galovič. Súčasne je však presvedčený, že „na stretnutiach s kľúčovými športovými zväzmi a predstaviteľmi SOV a KŠZ ich dokážeme presvedčiť o tom, že smerovanie, ktoré sme nastavili, je správne a v prospech slovenského športu.“ 

Šéf tímu Jozef Tokoš takisto pripúšťa, že keby sa tieto stretnutia zorganizovali začiatkom roka, mali by o mesiac viac času na vysvetľovanie zásad reformy a na akceptovanie oprávnených pripomienok zväzov. Aj podľa Galoviča je stále možné zapracovať presvedčivé pripomienky zväzov do projektu, či už by išlo o váhu jednotlivých kritérií v mediálnom indexe, o lepší a kvalitnejší prieskum verejnej mienky z hľadiska popularity športov. 

„Výsledkom takejto diskusie a stotožnenia sa športového hnutia s navrhovaným modelom by malo byť, že športové hnutie sa bude vedieť postarať o všetkých slovenských úspešných športovcov, ktorí robia dobré meno našej krajine v zahraničí. Som presvedčený, že ak sa nám podarí zjednotiť celý slovenský šport a preukázať, že tie vnútorné podmienky sú čisté, jasné a transparentné, budeme môcť spoločne žiadať od spoločnosti väčšiu podporu športu,“ hovorí Galovič.  Na dnešnom stretnutí bude Tokošov tím a sekcia športu ministerstva školstva diskutovať so zväzmi o ich pripomienkach. Cieľom je dohoda ministerstva, expertného tímu a športových zväzov, vlastne celého športového hnutia na transparentných kritériách rozdeľovania financií, aby ich žiadny minister nemohol v budúcnosti rozdeľovať podľa svojich subjektívnych preferencií.
 
ŠPORTOVCI U HLAVY ŠTÁTU
Pôvodný úmysel Slovenského olympijského výboru, Združenia technických a športových činností SR a Konfederácie športových zväzov SR, ktoré v liste z 23. februára 2012 žiadali prezidenta Ivana Gašparoviča „o zastavenie schválenia pripravovanej reformy slovenského športu a na jej základe aj nového systému výpočtu dotácií zo štátneho rozpočtu pre športové subjekty“ a o to, aby urobil „potrebné kroky, aby bola reforma športu vrátená na prepracovanie, potom prediskutovaná v športovom hnutí a až následne predložená vláde SR,“ už podľa prezidenta SOV Františka Chmelára niekoľko dní pred voľbami nemá zmysel. 

V tejto situácii Chmelár, Kukumberg a Benca od Ivana Gašparoviča žiadali, aby bol garantom športu pri rozhovoroch o zostavovaní novej vlády, a aby sa zasadil o lepšiu pozíciu športu v spoločnosti, vo vláde a u nového rezortného ministra. Prezident podľa Chmelára prisľúbil zorganizovať okrúhly stôl o ďalšej perspektíve športu, od predstaviteľov športového hnutia však očakáva, že na takomto stretnutí budú mať pripravené konkrétne návrhy nového systému financovania, reformy športu a zákona o športe.