Rovnaký balík inak: získal by futbal

Zdroj: SME, Marián Šimo

Minister Jurzyca má návrh na zmenu prerozdeľovania financií, na ktorom by stratili medailové športy
 
Podstatne viac peňazí futbalu a násobne tenisu a cyklistike. Naopak menej športom, čo získavajú olympijské medaily. Taký bude dôsledok návrhu, ktorý ministrovi predložila jeho komisia.

Ak minister školstva Eugen Jurzyca podpíše revolučnú zmenu v systéme rozdeľovania financií pre slovenský šport, najviac na tom získa futbal. Otázka znie, či ju vzhľadom na oponentúru voči nej po voľbách jeho nástupca ako prvú nezruší. Podľa našich prepočtov by futbal budúci rok na reprezentáciu, rozvoj odvetvia a na talentovanú mládež dostal vyše 3,5 milióna eur, čiže o pol druha milióna viac ako vlani. Výrazne si polepší aj tenis, ktorého štátna dotácia na rovnaký účel vzrastie viac než dvojnásobne. Cyklistike dokonca skoro na 3,5-násobok!
 
Veľká kopa pýta viac
Reforma, ktorej návrh vo vzorcovej podobe bez eurového vyjadrenia zverejnilo ministerstvo minulý týždeň, by pomohla najmä športom, v ktorých sa krútia veľké peniaze. Naopak, doplatili by na ňu úspešné olympijské odvetvia s oveľa nižším komerčným potenciálom. Podľa Konfederácie športových zväzov, ktorá prepočítala zatiaľ na tento rok po starom rozdelených cirka 9 miliónov eur, menej peňazí by mali bez výnimky všetky športy, ktoré v ére samostatnosti doniesli z olympiád medaily: vodný slalom, rýchlostná kanoistika, plávanie, streľba, džudo, zápasenie, biatlon aj snoubord. Zväzy, ktoré podpísali s ministerstvom zmluvu, majú už na tohtoročnom účte 70 percent z lanskej sumy schválenej do novembra, čo je nebývalé. Zvyšných 30 percent (v skutočnosti najmenej 40) by sa však podľa predstáv sekcie športu malo rozdeľovať už po novom. A od roku 2013 celých 100 percent.
 
Prečo zhon? Idú voľby
Stratí aj hokej, ktorý bol za Ficovej éry najdotovanejším odvetvím. Na sklonku Radičovej vlády by sa na post jasnej jednotky mal vrátiť futbal. Vďaka „vzorcu“, na ktorom sa zhodla expertná skupina na čele s Jurzycovým poradcom pre šport Jozefom Tokošom, licenčným agentom futbalových hráčov. Znie: podiel na financovaní = úspech krát popularita. Pôvodným cieľom bola reforma slovenského športu: hotová mala byť koncom leta 2011 a schválená vládou koncom roku. Ostala len reforma financovania, ktorú v decembri minister médiám avizoval ako „spresnenie vyrátania nárokov na dotácie“, a aj tú chytá za chvost. Číselnú podobu návrhu rezort odtajnil až v utorok a keď si zväzy koeficienty prerátali na eurá, zistili, že ide o prevratnú zmenu, ktorá väčšine zníži rozpočet, niektorým dramaticky. Ministerstvo im poskytlo na pripomienkovanie len štyri dni. Pritom sľúbilo, že prijatiu reformy bude predchádzať verejná diskusia. S ňou sa už neráta. Prečo ten zhon? Blížia sa predčasné voľby. Na otázku, či materiál pôjde do vlády, Tokoš skonštatoval: „Zmena je výlučne v kompetencii ministra. Ak návrh prijme, vyrieši sa výzvou na podávanie žiadostí o pridelenie dotácií.“ Úspešný hokejový tréner Ján Filc, ďalší člen skupiny, to aspoň zľudštil: „Je pravda, že idú voľby. My sme poradný tím dnešného ministra a keďže sme presvedčení, že sme sa maximálne pokúsili objektivizovať kritériá, boli by sme radi, keby sa dostali do života ešte za jeho éry.“
 
Likvidácia menších
„Neverím, že v hnutí bude veľká opozícia,“ odhadoval v piatok iný z tímu, šéf ekonomickej komisie Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Richard Galovič. Omyl. V tom čase už malo ministerstvo v mailovej schránke výhrady niekoľkých zväzov. „Aj s ďalšími ich zakomponujeme do súhrnného stanoviska,“ vraví generálny sekretár Konfederácie športových zväzov Zdenko Kríž. „Prevažuje názor, že ide o sofistikovanú likvidáciu menších športov v rámci iného rozdelenia toho istého balíka peňazí.“ Rozhodujúce výhrady hnutia sú dve. Prvá: zásadnej zmene pravidiel vy mala predchádzať zásadná zmena koncepcie. Žiadna sa neprijala, čiže zmena pravidiel je vnímaná ako účelová. Druhá: je pofidérne na roveň športového úspechu, čiže výsledku, postaviť oveľa ťažšie merateľnú popularitu. Tokošova komisia odvodila percentá popularity z výsledkov domáceho prieskumu verejnej mienky s evidentne zlým zadaním a monitoringu slovenskej tlače a zahraničných televízií. „Myšlienka zohľadniť popularitu nie je zlá, no výsledok je odtrhnutý od života,“ myslí si horolezecký šéf Igor Koller spravidla naklonený všetkým novotám. „Všetko sa nedá vyjadriť vzorcami a tabuľkami. Popularitu športu predsa vyjadruje aj jeho členská základňa.“
 
Nebudú noví Gönciovci
„Keď chce niekto niečo skryť, tak to urobí neprehľadným,“ konštatuje strelecký šéf Miloslav Benca. Jeho šport, ktorý aj podľa expertnej skupiny je u nás druhý najúspešnejší za vodným slalomom, by stratil priam tragicky: posledné obdobie bol piaty najvyššie dotovaný, teraz by mal byť dvadsiaty druhý. Vlani dostal na rozvoj, reprezentáciu a talenty 700 900 eur, no budúci rok mu z toho neostane ani štvrtina: 172 503. „Streľba však má viacero reprezentantov v kategórii vybraných športovcov, a tí boli a budú ďalej financovaní z iného balíka,“ pripomína generálny riaditeľ sekcie športu Ladislav Križan. Iste, ale aj tu sa začne násobiť koeficiantami popularity, čiže výška podpory aj hviezdnych strelcov, podobne ako slalomárov a ďalších, klesne. Podstatnejšie je však iné: pri štvrtinovej podpore zväzu na rozvoj, reprezentáciu a mládež výrazne klesne šanca, že vychová nového Gönciho či Štefečekovú. To isté platí o budúcich Riszdorferovcoch v prípade rýchlostnej kanoistiky, ktorej dotácia klesne na tretinu. „Pri takejto politike ministerstva bude londýnska olympiáda možno posledná, na ktorú sa strelci kvalifikovali,“ tvrdí Benca. Športová gymnastika, odvetvie, bez ktorého by bol nemysliteľný rozvoj väčšiny ďalších, sa v rebríčku prepadla na koniec tretej desiatky a dostane tretinovú podporu. Napriek tomu, že na londýnskej olympiáde bude mať prvý raz v ére samostatnosti nielen ženu, ale aj muža. Jej šéf Ján Novák soptí: „Na olympiádach sme jedným z televízne najsledovanejších športov, ale v monitoringu máme 0,02 percenta. Ešte menej, ako moderná gymnastika, ktorá tvorí sedminu našej svetovej federácie. Asi zabudli zarátať Áziu a Ameriku. Vážnejšie je však to, že popularita nemôže tvoriť 50 percent kritérií a byť na úrovni úspechu.“ „To je hlavná pripomienka, ktorú adresuje hnutie ministerstvu,“ sumarizuje Kríž.