Projekt indickej PLS zatiaľ bez Slovákov

Zdroj: Šport, Mojmír Staško

Nádeje stopéra IGORA HRABÁČA museli ustúpiť juhokórejskej invázii
 
O novovzniknutom projekte indickej Premier League Soccer (PLS), súťaže, ktorej organizačné štruktúry majú vzor v zámorskej NHL či NBA, sme už v našom denníku písali. Aj v súvislosti s tým, že šancu zúčastniť sa na ňom mal 28-ročný slovenský stopér Igor Hrabáč, u nás naposledy hráč DAC 1904 Dunajská Streda.

Do PLS sa mal zapojiť poltucet klubov – Kalkata, Howrah, Barasat, Durgapur, Haldia a Siliguri – z indického Západného Bengálska. Na tie čakal draft, na ktorom si mohli vybrať zo zaujímavých mien. Pri samotnej akcii sa podobnosť s 
NHL či NBA skončila, v skutočnosti sa totiž vyberalo formou aukcie. Kto dal za konkrétneho hráča viac, ten ho získal.
 
Držitelia licencie pre PLS, spoločnosť Celebrity Management Group (CMG), hráčov zadelili do niekoľkých skupín. Najväčší záujem pútali tzv. ikony, teda futbalisti – legendy. Ich menoslov sa menil, oproti tomu, ktorý pôvodne organizátori zverejnili, možno z polovice. Z pôvodne ohlasovaného ostali Robert Pires (Francúzsko), Jay Jay Okocha (Nigéria) a Juan Pablo Sorin (Argentína), „stratili“ sa Sergio Conceicao (Portugalsko) a Hidetoši Nakata (Japonsko).
 
„Náhrada“ bola viac ako adekvátna, v drafte sa ocitol kapitán majstrov sveta z roku 2006  Fabio Cannavaro, Argentínčan Hernan Crespo či anglický kanonier Robbie Fowler. Ďalší sled tvorila dvadsiatka hráčov, medzi ktorými dominovali futbalisti z latinskoamerických krajín, ale bolo medzi nimi aj niekoľko Európanov, v ich strede jeden Slovák, Igor Hrabáč. Ibaže, karty sa zamiešali ináč. „Došlo k posunom nielen v zúčastnených menách či termínovníku súťaže, ktorá má začať neskôr, až v marci. Navýšil sa počet hráčov v drafte, možno sa len domnievať, že je to aj odraz vstupu nových sponzorov,“ povedal nám včera hráčov manažér Jozef Tokoš.
 
Trochu nečakaným bol prílev Juhokórejčanov, ktorí vytvorili osobitnú platformu. „Vstúpili do toho mimo draftu. Namiesto šiestich klubov sa ich na výbere zúčastnilo päť. Situácia sa v podstate vykryštalizovala tak, že na hráčov z celého sveta ostalo už len desať miest,“ dodal Tokoš. Pokiaľ ide o klub, ktorý  teraz na drafte neparticipoval, pre Haldu momentálne hľadajú promotéri majiteľa. Záujem vraj je, klub by do súťaže mal vstúpiť a isté je vraj to, že v jeho radoch bude pôsobiť Argentínčan Sorin.
 
Na pôvodný poltucet klubov čakal ešte aj draft trénerov, uvádzali v ňom Johna Barnesa, Tonyho Adamsa, islandského kormidelníka Teitura Thordarsona, Bolívijčana Marca Etcheverryho či bývalého reprezentant Nigérie a naposledy reprezentačného kouča Samsona Siasiu. Aj tu došlo k zmenám, medzi trénermi sa objavil Fernando Couto, ktorý doteraz nikde netrénoval a pôsobil ako športový riaditeľ Sportingu Braga, či známy Angličan Peter Reid. Práve Couta pritom v drafte ocenili najvyššou sumou, za 240-tisíc dolárov ho na lavičku dostal klub Howrah. Medzi hráčmi-ikonami za najvyššiu sumu 840-tisíc dolárov získal Barasat 37-ročného Hernana Crespa, ktorý sa nedávno práve pre takýto angažmán v Indii dohodol na predčasnom ukončení kontraktu v AC Parma. Raz už ocenenie pre najdrahšieho hráča mal, dokonca na svetovej úrovni, keď zaň pred jedenástimi rokmi zaplatilo Lazio Rím 35 miliónov eur. Nad 800-tisíc dolárov sa vyšplhali aj Fabio Cannavaro a Robert Pires. Tridsaťdeväťročný Cannavaro pritom končil s aktívnou kariérou v júli minulého roka vo farbách Al Ahli (SAE), po tom, čo mu futbalové ihrisko zakázali lekári. Nuž, sila financií v tomto projekte je zaujímavá. „Bude to veľká vec. Najnovšie informácie, ktoré mám, hovoria, že televízne práva sa už predali do päťdesiatich krajín sveta,“ dodáva Jozef Tokoš. Financie presvedčili aj ďalších: Piresa, ktorý, ak do toho nepočítame vysedávanie na lavičke, nehral futbal na vyššej úrovni dva roky, Okochu, ktorý sa s aktívnou kariérou lúčil pred štyrmi.
 
Platí, že v klube môžu byť štyria cudzinci, na ihrisku v jednom momente traja. Ak teda klub získal Juhokórejčana, jednu ikonu a ďalšieho zahraničného hráča, ďalším draftom cudzinca by si jedno miesto zablokoval a získal by posilu na lavičku. Z kategórie, v ktorej bol Hrabáč, sa asi aj preto nakoniec vydraftovalo len sedem hráčov. Škoda, predstava, že by si zahral po boku Cannavara či Piresa, alebo by bol spoluhráčom Crespa, znela fantasticky. „Nevidím do uvažovanie klubov, ktoré vznikajú ešte len teraz, ale faktom je, že nesiahli po žiadnom Európanovi. Je to dosť prekvapujúce. Možno tak urobia o rok, ťažko to momentálne odhadnúť. Urobili sme všetko, čo sa dalo, Igor aj ja, náročné sa bolo vôbec dostať sa do draftu. Hrabáč teraz môže podpísať zmluvu inde, až do draftu musel byť voľným hráčom,“ dodal Jozef Tokoš.
 
DRAFT PREMIER LEAGUE SOCCER
TRÉNERI
Fernando Couto Portugalsko 240 000 Howrah
Samson Siasia Nigéria 210 000 Durgapur
Teitur Thordarson Island 200 000 Barasat
Peter Reid Anglicko 200 000 Kalkata
Marco Etcheverry Bolívia 200 000 Siliguri
 
HRÁČI – IKONY
Hernan Crespo Argentína 840 000 Barasat 
Fabio Cannavaro Taliansko 830 000 Siliguri
Robert Pires Francúzsko 800 000 Howrah
Jay Jay Okocha Nigéria 550 000 Durgapur
Robbie Fowler  Anglicko 530 000 Kalkata
 
MEDZINÁRODNÍ HRÁČI
Robert Egbeta Nigéria 350 000 Kalkata 
Alonso Solis Kostarika 200 000 Durgapur
Christian Lara Ekvádor 200 000 Barasat
Jose Gabriel Bolívia 180 000 Howrah
Santino Quaranta USA 180 000 Siliguri
Limberg Gutierrez Bolívia 180 000 Siliguri
 
Joaquin Botero Bolívia 180 000 Barasat
 
LEGENDA: Meno, štátna príslušnosť, suma, za ktorú bol tréner/hráč draftovaný, klubová príslušnosť v PLS.