India zlákala legendy na dobrodružstvo a peniaze

Zdroj: Pravda, Adam Zelinka

Nemôžu sa pochváliť bohatou futbalovou históriou. Dôvod na hrdosť im nedáva ani súčasnosť. Napriek tomu sa budú už o mesiac do Indie upierať zraky miliónov futbalových nadšencov z celého sveta.
 
V krajine, ktorá miluje predovšetkým kriket, sa schyľuje k futbalovej revolúcii. Indiu, ktorej reprezentácii patrí v rebríčku FIFA až 158. priečka, totiž poctia na niekoľko týždňov svojou návštevou legendy ako Fabio Cannavaro, Robert Pires či Hernán Crespo. Hráči, ktorí si v nedávnej minulosti obliekali dresy tých najslávnejších európskych klubov, budú pôsobiť v novovznikajúcej indickej Premier League.
 
,,Neprichádzam sem ako turista. Je to pre mňa nové dobrodružstvo, na ktoré sa nesmierne teším," vyhlásil pre L´Equipe Pires. ,,Som hrdý na to, že sa stanem prvým Francúzom, ktorý si zahrá v Indii," dodal 38-ročný majster sveta aj Európy, ktorý sa stal jednou zo siedmich ikon súťaže.
 
Hviezdy, ktoré majú síce výkonnostný zenit už dávno za sebou, ale ich mená pozná každý futbalový fanúšik, sa nechali zlákať predovšetkým na veľké peniaze. Každý z tímov môže totiž minúť na plat jedného hráča až 470-tisíc eur. ,,Sú to pekné odmeny. Najmä keď zoberiete do úvahy, že odohráme len niekoľko týždňov," uviedol Pires. Liga odštartuje 25. februára a nový šampión bude známy už 8. apríla.
 
Napriek tomu, že sa v Indii hrá od roku 2007 najvyššia futbalová súťaž, v ktorej pôsobí štrnásť tímov, nie je futbal medzi domácimi príliš obľúbený. Anglickú ligu síce sleduje každý víkend približne 60 miliónov Indov, ale pri 1,2 miliardách obyvateľov je to len 5 percent populácie.
 
Zlepšenie by mala v tomto smere priniesť práve nová súťaž. I keď v úvodnom ročníku v nej bude pôsobiť len šesť tímov zo Západného Bengálska. ,,Časom chceme rozšíriť ligu do ostatných kútov krajiny," vyhlásil pre Reuters Bhaswar Goshwami, výkonný riaditeľ spoločnosti Celebrity Management Group, ktorá ligu zastrešuje a garantuje, že priame prenosy zo súťaže by mali vysielať televízie do celej juho-východnej Ázie.
 
 ,,Sila médií môže futbal výrazne posunúť dopredu. Hviezdy môžu prilákať divákov. Návštevy tiež môžu byť obrovské, ak bude vyhovujúca infraštruktúra," myslí si hráčsky manažér Jozef Tokoš. ,,Otázne však je, aká bude kvalita súťaže. Popri hviezdach budú totiž v tímoch aj domáci futbalisti a podľa pravidiel aj minimálne šesť mládežníkov do 21 rokov. Ich výkonnosť je otázna," dodal Tokoš, ktorého bude nesmierne zaujímať aj vstupný draft.
 
V ňom si totiž kluby vyberú okrem jednej z hviezd aj troch legionárov, medzi ktorými svieti aj meno jediného Slováka - Igora Hrabáča. ,,Splnil všetky požiadavky, aby sa mohol uchádzať o miesto v niektorom z mužstiev - reprezentačné štarty v mládežníckych výberoch, vek do 28 rokov a musel byť voľným hráčom," dodal manažér vysokého stopéra.
 
Sedem ikon ligy
 
Fabio Cannavaro (38) - taliansky majster sveta a držiteľ Zlatej lopty 2006
 
Robert Pires (38) - majster Európy aj sveta v drese Francúzska
 
Maniche (35) - víťaz talianskej, anglickej aj portugalskej ligy, vicemajster Európy 2004
 
Jay-Jay Okocha (38) - jeden z najlepších Nigérijčanov v histórii, trojnásobný účastník MS
 
Robbie Fowler (36) - žijúca legenda Liverpoolu, bývalý anglický reprezentant
 
Fernando Morientes (35) - dlhoročná opora Realu Madrid aj španielskej reprezentácie
 
Hernan Crespo (36) - argentínsky strelec, bývalý hráč Chelsea či Interu Miláno
 
 
Vo dvojici s Cannavarom? Zatiaľ sa tomu smejem
 
Naposledy si kopol do lopty v súťažnom zápase pred trištvrte rokom. Odvtedy je 28-ročný stopér Igor Hrabáč bez klubu. ,,Najmä preto ma ponuka z Indie potešila. Chcel som ísť totiž niekam do zahraničia. Navyše, exotické krajiny ma lákajú," vraví rodený Banskobystričan, ktorý si naposledy obliekal dres Dunajskej Stredy.
 
Pre Európana je India pomerne neznámou destináciou. Nemáte pred pôsobením v nej obavy?
 
Ani nie. Keď idú do Indie také zvučné mená, ako Cannavaro, Pires či Crespo, tak sa nemám čoho báť. Vnímam to skôr ako veľkú výzvu a možnosť presadiť sa.
 
Ako prijala správu o vašom možnom odchode do Ázie rodina?
 
Najmä priateľka bola veľmi prekvapená. Pýtala sa ma, či ide o lukratívnu záležitosť. Musela predovšetkým pochopiť, že život futbalistu je o tom, že každý z nás musí využiť ponuky, ktoré sa mu naskytnú.
 
Vraj by ste si najradšej zahrali v Kalkate. Prečo?
 
Zatiaľ som si bližšie nič o Indii nenaštudoval, ale zisťoval som si, z akých miest pochádza šestica účastníkov ligy. Spomedzi nich je Kalkata najväčším mestom. Pre mňa je aj najznámejším a tak by som ju určite uprednostnil pred ostatnými.
 
Skúsenosti s ázijskými futbalom už máte. Ako si spomínate na vietnamské dobrodružstvo?
 
Nie veľmi dobre. V tom čase som ešte nemal manažéra. Všetko bolo na dlhé lakte. Odletel som do Vietnamu, aby som podpísal zmluvu, ale tá ani nebola pripravená. Pobudol som tam približne mesiac a pol, ale z angažmánu napokon nič nebolo.
 
Ako by ste odhadli vaše šance na to, že si vás v drafte niektorý z tímov vyberie?
 
Keď si to prepočítam, tak každý zo šiestich klubov draftuje štyroch zahraničných hráčov. To je dokopy dvadsaťštyri futbalistov. Myslím si preto, že šanca na to, aby som v drafte uspel, je dosť vysoká.
 
Zlákala vás do Indie aj možnosť zahrať si s hviezdami, ako Cannavaro, Pires či Crespo?
 
Vždy som sníval o tom, že si raz proti nim zahrám. Ešte krajšie by bolo, keby som si sa predstavil po ich boku v jednom tíme.
 
Čo by ste povedali na stopérsku dvojicu Cannavaro - Hrabáč?
 
Teraz sa z toho smejem. Ale práve Cannavaro bol vždy mojim vzorom, tak by som si vybral určite jeho.