Chcel by do Kalkaty

Zdroj: Šport, Mojmír Staško

Stopér IGOR HRABÁČ študuje Indiu tak, ako nikdy predtým
  
Dvadsaťosemročný Igor Hrabáč je rodákom z Banskej Bystrice, je odchovancom tamojšej Dukly. Už v šestnástich rokoch sa presúval do pražskej Sparty, dva roky hral v jej doraste, ďalší rok za jej rezervu, aby sa potom vrátil na Slovensko, kde si zahral za Trenčín, Rimavskú Sobotu, potom v Česku za Sokolov a v minulej sezóne za Dunajskú Stredu. Urastený stopér je teraz pred novou výzvou.
 
Študovaniu Indie sa venuje viac ako v škole... „To áno! Hneď, ako som sa dozvedel, že je taká možnosť, som začal zisťovať veci o Indii, obzerám si webstránky.  Samozrejme, zisťoval som si, o čo ide. Je to zaujímavé. Bude to veľký turnaj, nové kluby,“ hovorí 187 – centimetrov vysoký stopér.
 
Nie pre každého je India zaujímavá. „Pre mňa áno, aj turisticky. Toto však vnímam ako zaujímavú futbalovú výzvu.“ Do Kalkaty, kde sa draft zrealizuje, sa zatiaľ slovenský stopér nechystá, osobná prítomnosť na drafte nie je potrebná.
 
S Áziou už Igor Hrabáč jednu skúsenosť, ešte pred manažérskym spojením s Jozefom Tokošom, má. „No, možno je mi tá Ázia predsa súdená... Vo Vietname to pred piatimi rokmi trochu nevyšlo. Všetko bolo dohodnuté, mal som tam len prísť podpísať zmluvu. V Saigone som nakoniec strávil dva mesiace bez toho, aby som kopol do lopty, nič sa nakoniec nezrealizovalo.“
 
Teraz by to mohlo dopadnúť ináč, aj preto, že banskobystrický rodák sa dostal do prestížneho zoznamu. Konkurentov v drafte Igor Hrabáč pozná. „Pozeral som sa na to, je zaujímavý. Vychádza mi to však tak, že vydraftovaná bude väčšina z tých, ktorí v zozname sú. Každý tím môže mať štyroch cudzincov, to je pri šiestich kluboch dvadsaťštyri hráčov. A či verím, že sa mi to podarí? Tak na 90 percent. Tých desať percent si nechávam ako rezervu... Už sa mi párkrát stalo, že niečo, čo vyzeralo takmer stopercentne, nakoniec padlo. Som však optimistom.“
 
Slovenský futbalista si už dokonca aj vyhliadol klub, ktorý by – ak by bola tá možnosť – „draftoval“ on. „Pozdáva sa mi Kalkata. Do tej by som veru išiel,“ usmieva sa urastený hráč, po ktorého boku je priateľka Marianna. „Neodhovára ma, hoci bola dosť prekvapená, keď som jej o tom hovoril. Ale je aj vo futbale nastavená na rovnakú dĺžku, chápe to,“ dodáva Igor Hrabáč.      

Hrabáč bude pri tom!

Rodí sa unikátny projekt indickej Premier League Soccer
 
India chce dobyť futbalový svet! Nie teraz, nie o päť rokov, avšak vraj v nie tak ďalekej budúcnosti. Pomôcť k tomu má zaujímavý projekt indickej Premier League Soccer (PLS). Súťaž, ktorej organizačné štruktúry majú vzor v zámorskej NHL či NBA, bude mať šesť účastníkov. Ide o poltucet klubov - Kalkata, Howrah, Barasat, Durgapur, Haldia a Siliguri – zo Západného Bengálska. Na tie čaká od 10. do 12. januára draft, na ktorom si budú vyberať zo zaujímavých mien.
 
Medzi ikonami zo zahraničia, ako boli pracovne nazvaní tí, ktorí majú prilákať divákov, médiá i sponzorov, je známy Argentínčan Sorin, Francúz Pires, Portugalci Maniche a Conceicao, Nigérijčan Okocha či Japonec Nakata. Organizátori indickej Premier League rokovali aj s Fabiom Cannavarom, podľa našich informácií by zvážil návrat na trávniky, chce však počkať, ako sa vyvinie pojekt. Indovia rokovali aj s Edgarom Davidsom, Arielom Ortegou, Hernanom Crespom, Christianom Vierim, Nickym Buttom  či Juničim Imamotom. Ďalší sled tvorí dvadsiatka hráčov, dominujú medzi nimi futbalisti z latinskoamerických krajín, ale je medzi nimi aj jeden Slovák. Odchovanec banskobystrického futbalu, z pôsobenia v lige známy z Trenčína a Dunajskej Stredy – stopér Igor Hrabáč!Ak mu pôsobenie v PLS vyjde, má sa na čo tešiť. Bude mať pri sebe v kabíne nielen jedno – dve zaujímavé mená, ale bude aj trénovať pod kormidelníkom, od ktorého sa toho musí dosť naučiť. Na poltucet klubov čaká šesť netuctových trénerských mien. Bývalá hviezda Liverpoolu John Barnes, bývalý obranca Tony Adams, islandský kormidelník Teitur Thordarson, Bolívijčan Marco Etcheverry či bývalý reprezentant Nigérie a naposledy reprezentačný kouč výberu svojej vlasti Samson Siasia. Aj títo tréneri budú draftovaní.
 
Princíp skladania tímov bude nasledovný – kluby si vyberú z ikôn, pričom podľa indických médií už k istým dohodám došlo, takže trebárs Kalkata sa vraj už nedokáže tajiť tým, že za ňu bude hrať dlhovlasý Juan Pablo Sorin, 76 – násobný reprezentant Argentíny a bývalý hráč Juventusu, Barcelony, Villarrealu, Lazia či PSG. Z dvadsiatky tzv. hráčov kategórie A, kam patrí aj Igor Hrabáč, si môžu kluby vybrať po troch hráčoch. Aj tu sú zaujímavé mená, ako taliansky stredopoliar Fabio Firmani (ex – Lazio, Bologna, Catania, Chievo), bývalý reprezentant Mali s francúzskym pasom Sammy Traore (ex – PSG, Auxerre, Nice), bývalý kolumbijský reprezentačný útočník Leider Preciado (ex – Santander), súčasný reprezentant Kostariky Diego Madrigal, francúzsky krídelník Nicolas Marin (ex – Saint Etienne, Bastia, Sion)...  V klube môžu byť štyria cudzinci, na ihrisku v jednom momente traja. Kádre budú doplnené indickými hráčmi, preferovať sa budú mladší do 21 rokov. Po vzore NBA či NHL budú v súťaži zavedené tímové i individuálne platové stropy, kategórie ikôn, áčkových hráčov a domácich futbalistov majú už teraz uvedené isté limity.
 
Šampionát PLS bude trvať sedem týždňov, začať má v polovici februára, vyvrcholiť v apríli. Počas tohto obdobia každý účastník odohrá päť zápasov doma a päť na ihrisku súperov. Štyria účastníci potom postúpia do semifinále, na dvoch úspešnejších v nich čaká finále. „Verte, bude to veľké finále,“ tvrdí Bhaswar Goswami, výkonný riaditeľ CMG (Celebrity Management Group), ktorá má projekt pod palcom.    
 
INDICKÝ FUTBAL
Indický futbalový zväz vznikol v roku 1937, v roku 1948 sa prihlásil do FIFA a stal sa zakladajúcim zväzom Ázijskej futbalovej federácie (1954). Ako zástupca Ázie získal automaticky právo štartu na MS 1950 a bol vyžrebovaný do skupiny s Talianskom, Švédskom a Paraguajom. Z 4 – člennej skupiny ostala trojčlenná, Indovia do Brazílie ani nedocestovali. Dôvody boli rôzne – ekonomické, nedostatok času na tréning, aj to, že FIFA zamietla požiadavku, aby mohli hrať bosí. Olympijský tím Indie sa zúčastnil OH 1948 (prehra 1:2 s Francúzskom) , OH 1952 (prehra 1:10 s Juhosláviou) a OH 1956, kde skončil na 4. mieste – bol to na dlho najlepší výsledok ázijskej reprezentácie na akomkoľvek vrcholnom podujatí. Reprezentačný tím Indie je v súčasnosti v rakingu FIFA na 162. mieste, čo je len tri miesta od historického minima (165. miesto v marci 2007). Pre porovnanie s Európanmi, Malta je o šesť miest vyššie, Lichtenštajnsko dokonca o rovných tridsať. Najvyššie v rebríčku FIFA bola India vo februári 1996, keď bola na 96. mieste. Pokiaľ ide o ligové súťaže, až v posledných rokoch vznikli projekty, v ktorých vidieť snahu o centralizovanú súťaž. Od roku 2007 sa v Indii hrá I-League, ktorá má 14 účastníkov a hrá sa od októbra do mája. Časť klubov má skôr firemný štatút, ako FC Air India z Bombaja, niektoré zas reprezentujú celé teritórium ako FC East Bengal z Kalkaty. Legionárske zastúpenie v lige nie je veľké, v Indii sa zatiaľ najviac uplatňujú Nigérijčania, ktorých v I - League pôsobí pätnásť. V štyroch ročníkoch si zatiaľ najlepšie počínal klub Dempo z mesta Margao, 2 – násobný majster krajiny (2008, 2010). Najväčším štadiónom v Indii je Salt Lake Stadium v Dillí, má kapacitu 120 tisíc miest a zajtra sa na ňom stretne reprezentácia Indie s Bayernom Mníchov.
 
ÚVODNÝ DRAFT INDICKEJ PREMIER LEAGUE
 
HRÁČI – IKONY
Juan Pablo Sorin (Argentína)
Robert Pires (Francúzsko)
Maniche (Portugalsko)
Jay Jay Okocha (Nigéria)
Sergio Conceicao (Portugalsko)
Hidetoši Nakata (Japonsko)
 
HRÁČI KATEGÓRIE A
Jaoquin Botero (Bolívia)
Limberg Gutierrez (Bolívia)
Christian Lara (Ekvádor)
Diego Toro (Kolumbia)
David Cordoba (Kolumbia)
Brian Vega (Kostarika)
Diego Madrigal (Kostarika)
Jose Carlos Egbeta (Nigéria)
Daniel Varela (Kostarika)
Erick Sanchez (Kostarika)
Leider Preciado (Kolumbia)
Edwin Tenorio (Ekvádor)
Walter Monero (Venezuela)
Alonso Solis (Kostarika)
Fabio Firmani (Taliansko)
Nicolas Marin (Francúzsko)
Moncef Zerka (Francúzsko)
Sammy Traore (Francúzsko)
Igor Hrabač (Slovensko)
Diego Cabrera (Bolívia)
 
TRÉNERI
Tony Adams (Anglicko)
John Barnes (Anglicko)
Samson Siasia (Nigéria)
Marco Etcheverry (Bolívia)
Peter Reid (Anglicko)
Teitur Thodarson (Island)