Najdrahších futbalistov má Trenčín

Zdroj: Hospodárske noviny, Ľubomír Macek

Podľa agentov má trio z klubu nováčika najvyššiu hodnotu spomedzi hráčov v našej najvyššej súťaži.
 
Najdrahších futbalistov z našej najvyššej súťaže nájdete v Trenčíne. Práve cudzinci Lester Peltier, Jorge Salinas, Aldo Báez majú najväčší potenciál na to, aby odišli zo Slovenska za najvyššiu cenu. 
 
HN sa po skončení jesennej časti v našej lige pozreli na hráčov, ktorí by mohli byť predaní za najvyššiu sumu. Oslovili sme popredných futbalových agentov na Slovensku, väčšina z nich potvrdila, že v tíme nováčika najvyššej súťaže by sa v prípade prestupu zrodil najdrahší ligový hráč. Cena za každého z nich by sa v súčasnosti mohla pohybovať okolo milióna eur. Z tejto trojice je najväčší záujem o útočníka Peltiera, ktorý sa už dostal aj do reprezentácie Trinidadu a Tobaga a chcú ho dokonca kluby z anglickej Premier League. „Napriek tomu, že Trenčín nie je na predných priečkach v lige, tak títo hráči sú kvalitní a vedenie klubu ich pustí jedine za veľa peňazí na naše pomery,“ tvrdí pre HN futbalový manažér Jozef Tokoš.
 
Miliónoví cudzinci u nováčika
Nováčik najvyššej súťaže pritom v jesennej časti vyhral iba štyri zápasy a v tabuľke mu patrí zatiaľ deviate miesto. Lenže holandský majiteľ Tscheu La Ling dokázal do tímu pritiahnuť kvalitných mladých hráčov. „Presne tých, ako sú títo traja. Z nich by som najviac vyzdvihol Peltiera, ktorého chcú aj v Anglicku. Jeho hodnota by mohla byť aj viac ako milión eur,“ povedal pre HN generálny manažér klubu Róbert Rybníček. Holanďan kúpil trenčiansky klub pred štyrmi rokmi.
 
Odvtedy sa v tíme sústreďujú na mladých hráčov zo zahraničia, ktorí majú veľký potenciál,aby ich predali za lukratívnu sumu. „To, že máme zahraničného majiteľa, je pre nás pridaná hodnota. Je to dôležité najmä pri rokovaniach s európskymi klubmi. Je to pre nás obrovská výhoda v porovnaní s inými klubmi,“ dodal Rybníček. V súčasnosti bude pre nováčika ligy ťažké udržať týchto troch hráčov.
 
Záujem je najmä z troch krajín, okrem anglickej Premier league sa hlásia aj ruské kluby, tímy z Holandska a v hre sú aj Poliaci. „Dôležité je, že majitelia z Holandska majú veľmi dobré kontakty na európske kluby. Navyše títo traja hráči majú veľkú kvalitu a skauti zahraničných klubov ich sledujú,“ hovorí pre HN futbalový agent Milan Lednický. Najreálnejšie vyzerá prestup do Ruska, kam už Trenčania predali v krátkom čase útočníka Františka Kubíka, Na Ukrajinu zase odišiel Nigérijčan Fanendo Adi. „Ak by prišla konkrétna ponuka z ruských klubov, určite by sme nad ňou rozmýšľali,“ tvrdí Rybníček.
 
Konkurujú dvaja Slovanisti
Najdrahším trenčianskym futbalistom môžu v súčasnosti konkurovať najmä lídri nášho majstra Slovana Bratislava Filip Šebo či ďalší reprezentant Karim Guédé. Tí majú oproti Trenčanom výhodu, že pravidelne nastupujú v európskych pohároch. V prípade prestupu by sa ich cena tiež mohla pohybovať na úrovni do milióna eur.
 
Portál transfermarkt odhaduje cenu kanoniera Slovana presne na milión eur, Guedého hodnota je 600-tisíc eur. „Nielen Trenčania, ale aj my chceme predávať hráčov za čo najvyššiu sumu. Vždy je to však veľa faktorov, ktoré napokon rozhodnú o cene,“ skonštatoval pre HN viceprezident Slovana Petr Kašpar.