Rooney prišiel o superzmluvu

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Coca-cola stiahla tvár hviezdy anglického futbalu z reklamy. Ten príde o milión dolárov.

Tvár anglickej futbalovej hviezdy Wayne Rooneyho sa vytratí z reklamnej kampane svetoznámej spoločnosti Coca-Cola.
 
Dôvodom, o ktorom včera informovala firma so sídlom v americkej Atlante, bola nevera hráča Manchestru United svojej tehotnej manželke. Podľa britských médií príde Rooney kvôli afére s prostitútkou takmer o milión dolárov z lukratívneho kontraktu s Coca-colou. "Tieto odhalenia kazia imidž a značku našej spoločnosti,“ píše sa v stanovisku jednotky  vo výrobe nealkoholických nápojov.
                                                      
Rok po Woodsovi
Rooney svojou neverou napodobnil aféru ďalšej superhviezdy svetového športu, golfistu Tigera Woodsa. U neho sa sexuálne škandály prevalili v médiách presne pred rokom. Práve preto prišiel o viaceré zmluvy so špičkovými spoločnosťami a jeho sponzorské príjmy klesli podľa amerických médií o polovicu. V prípade Ronneyho je Coca-cola zatiaľ jedinou spoločnosťou, ktorá reagovala na negatívnu medializáciu anglického futbalistu. "Škandalózne správanie športovcov má vždy dopad na ich sponzorské príjmy. Negatívna reklama totiž priamo ovplyvňuje aj marketingové aktivity spoločností a tie pochopiteľne na situáciu reagujú,“ povedal pre HN náš futbalový manažér Jozef Tokoš. Wayne Rooney má má okrem nápojového giganta podpísané exkluzívne kontrakty s počítačovou firmou EA Sports a odevnou spoločnosťou Nike. Tie mu podľa prestížneho magazínu Forbes garantujú ročne vyše jedenásť miliónov eur. V stanovisku Coca-cola na záver dodala, že spoluprácu s Rooneym definitívne neukončila, no bude s jeho menom pracovať na inom projekte. Jeho podobizeň sa však po dvoch rokoch definitívne neobjaví na plechovkách a fľašiach značky Coke Zero, ktorej kampaň bude prebiehať až do konca budúceho roka.
 
 
Zlyháva aj na trávniku
Rooneyho problémy v súkromnom živote sa premietli aj do jeho výkonov na trávniku v novej futbalovej sezóne. Nedávna opora anglickej reprezentácie a vicemajstra Premier League Manchestru United totiž nie je takou hrozbou pre súperove obrany ako v posledných rokoch. V novom ročníku totiž nastúpil Rooney doteraz na šesť stretnutí. a strelil jediný gól. Krátko po prepuknutí škandálu ho dokonca tréner "červených diablov“ Alex Ferguson nezobral na ligový zápas proti Evertonu. "Je to ťažké obdobie. No teraz sa musím pokúsiť opäť robiť to, čo mi ide najlepšie, hrať svoj futbal. Všetko ostatné sa určite urovná,“ uviedol pre agentúru Reuters Rooney. Ten sa momentálne aj s manželkou nachádza na štvordňovej návšteve Prahy, kde má údajne urovnávať svoje manželstvo, ktoré ohrozil neverou s prostitútkou. Rooney robí zároveň svojej manželke Coleen spoločnosť pri jej služobnej ceste. V českej metropole totiž počas štyroch dní nakrúca reklamu pre jednu módnu spoločnosť a hviezda svetového futbalu sa k nej počas reprezentačnej prestávky pridala.
 
Za škandál sa platí
Na Slovensku síce neexistuje športovec, ktorý prežil také medializované škandály ako Wayne Rooney či Tiger Woods. No reklamné zmluvy majú podpísané viacerí a v zmluvách dbajú spoločnosti na to, aby sa športovci správali slušne. "Situácie ako sa stala Rooneymu sú v zmluvách ošetrené. Má ju aj reprezentačný brankár Ján Mucha, ktorý propaguje jednu stávkovú spoločnosť,“ prezradil pre HN manažér gólmana anglického Evertonu Jozef Tokoš. Spoločnosti majú právo v takýchto prípadoch kedykoľvek odstúpiť od zmluvy, prípadne finančne postihnúť zazmluvneného športovca. "Firmy si dávajú veľký pozor na také správanie, ktoré môže vrhať zlé svetlo na ich značku. A pochopiteľne, že takéto situácia musia riešiť,“ dodal Tokoš.