Ján Mucha prestúpi do Evertonu

Zdroj: www.sport.aktuality.sk, Michal Čarnoky

Veľká záhada prestupu Jána Muchu ml. je odhalená. Slovenská reprezentačná brankárska jednotka prestúpi do anglickej Premier League, kde bude obliekať dres FC Everton.
Napriek všetkej snahe utajiť konkrétne skutočnosti o Muchovom prestupe zo strany jeho agenta Jozefa Tokoša, zo strany samotnej Legie Varšava, ale aj samotného hráča, pravda uzrela svetlo sveta vďaka anglickému denníku The Times, ktorý celkom nenápadne prezradil, že jeden z hlavných hrdinov slovenskej reprezentácie v úspešnej kvalifikácii o postup na MS 2010 v Juhoafrickej republike podpísal s liverpoolskym klubom predbežný kontrakt. Udialo sa tak včera počas sústredenia v Malage, keď predtým úspešne absolvoval lekárske testy. Dĺžka zmluvy je tri roky.
 
Skúsený 27-ročný rodák z Belej nad Cirochou, ktorého vychovali v Humennom, aby následne prežil úspešné futbalové roky v bratislavskom Interi, MŠK Žilina a napokon vo Varšave, kde vyrástol v gólmana svetových kvalít, dochytá aktuálnu sezónu v Poľsku a po svetovom šampionáte už definitívne zakotví v Goodison Parku.

Brankárskou jednotkou "The Toffees" je v súčasnosti Američan Tim Howard a v kádri Davida Moyesa mu chýba adekvátny konkurent. Mladí Iain Turner a John Ruddy nedosahujú požadované výkony a veterán Carlo Nash je už na sklonku svojej kariéry. O budúcnosti Howarda po príchode Jána Muchu zatiaľ môžeme len polemizovať, je to brankár so skúsenosťami aj z veľkého Manchestru United, no popri Slovákovi vo vrcholnej forme sa bude musieť poriadne obracať. Dokonca je celkom možné, že Mucha vytlačí Howarda na lavičku.

Po kvalifikácii svetového šampionátu sa o služby slovenského brankára okamžite začalo zaujímať množstvo zahraničných klubov. V hre boli škótsky Glasgow Rangers, turecký Trabzonspor, španielsky Espanyol Barcelona a potom partička Angličanov ako Stoke City, Wigan Athletic, Tottenham Hotspur, dokonca Arsenal FC, ani jeden z nich však neuspel a teší sa Everton.