Szőke hral opäť v reprezentačnom drese, ide na skúšku do Talianska

Zdroj: www.echoviny.sk

Július Szőke rozšíril počet štartov v mládežníckej reprezentácii Slovenska. Štrnásťročný futbalista z Hnúšte nastúpil tento týždeň v dvoch medzištátnych stretnutiach proti reprezentácii Maďarska do pätnásť rokov. V priateľskom zápase, ktorého dejiskom bola vo štvrtok 6. mája Rimavská Sobota, nastúpil Szőke junior v základnej zostave a predtým v utorok 4. mája v Maďarsku striedal.
 
Reprezentačné mužstvo Slovenska do pätnásť rokov prehralo v Rimavskej Sobote s maďarskou reprezentáciou pätnásťročných 1:2 (0:1). Za bezgólového stavu nepremenili Slováci penaltu. Szőke odohral sedemdesiat minút, kvôli zraneniu potom odstúpil z hry. Hral v strede záložnej formácie. Predviedol niekoľko dobrých futbalových akcií, nie všetko mu ale vyšlo podľa jeho predstáv. Snažil sa opakovane aj o streľbu. Predovšetkým jeho strela v 51. minúte bola dobrá, ale rovnako dobrým zákrokom sa prezentoval aj ochranca maďarskej svätyne. Na prvý gól v reprezentačnom drese si tak musí počkať.
„Szőke hral aktívne, snažil sa. Celkovo nebola naša hra taká, akú sme mali predstavu, zrejme to ovplyvnilo aj jeho výkon. Určite ale patril medzi tých hráčov, ktorí nesklamali. Bol medzi tými lepšie hodnotenými hráčmi,“ povedal pre Echoviny.sk tréner reprezentácie Slovenska do 15 rokov Rudolf Novák.
V utorok remizovali Slováci v Mezőkövesde s maďarskou reprezentáciou pätnásťročných 2:2. Szőke, ktorý pôsobí v ŽP Šport Podbrezová, vybehol na trávnik v priebehu druhého polčasu.
 
„Je to futbalový typ chlapca, má primeranú techniku pri práci  s loptou. Myslím si, že aj po taktickej stránke je na výške. Každému z týchto chalanov chýbajú skúsenosti z náročných, ťažkých zápasov. Súťaž, ktorú hrajú, nie je taká, ktorá by ich dostatočne preverila a pripravila na medzinárodné zápasy,“ povedal Novák. Podľa neho má Szőke potenciál smerom do budúcnosti. „Ak nebude nejakým spôsobom ovplyvnený, mal by byť v budúcnosti prínosom nielen pre mládežnícke reprezentácie, ale aj pre seniorský futbal,“ nechal sa počuť mládežnícky reprezentačný kouč.
 
Hnúšťa, Rimavská Sobota a Podbrezová sú doterajšie futbalové zastávky Szőkeho juniora. V najbližších dňoch ho čaká skúška v Taliansku. „Julko ide na skúšku do Calcio Padova, ktorá bude trvať týždeň. Ide tam aj jeden hráč zo Slovana Bratislava, cestuje s nimi hráčsky agent Jozef Tokoš a ako doprovod idem i ja, aby som videl, ako to tam vyzerá. Všetko zabezpečoval hráčsky agent. Uvidíme, ako to dopadne,“ uviedol pre Echoviny.sk Július Szőke senior.