Afrika tlačila na futbalové prestupy

Zdroj: SME, Ladislav Harsányi, Pavol Spál

 
 
Účasť na majstrovstvách sveta nútila viacerých slovenských futbalistov, aby v zime zmenili klubovú príslušnosť.
 
Vysedávanie na lavičke klubu pred majstrovstvami sveta znamená pre reprezentanta hrozbu.  Dokonca takú, že môže prísť o nomináciu na šampionát. To si uvedomovali aj viacerí slovenskí hráči. Manažéri im preto v zime horúčkovito hľadali nové pôsobiská, na ktorých by sa ich situácia mala zlepšiť. „Urobíme všetko preto, aby naši futbalisti hrali pred šampionátom v čo najlepších kluboch," tvrdil hráčsky agent väčšiny slovenských reprezentantov Karol Csontó zo spoločnosti Stars & Friends.
 
Po zmene túžila obrana
Slováci zo stabilným miestom v kluboch neriskovali, kluby menili zväčša náhradníci. „Pred majstrovstvami sveta je osobitne vhodné zvažovať faktor, či bude futbalista hrávať," vravel Jozef Tokoš, ktorý je agentom slovenského brankára Jána Muchu. „Ak sa mení klub, vždy je riziko, že v novom hrať nemusí. A pred šampionátom dupľovane. Hráči o to viac situáciu zvažovali," tvrdil Milan Lednický, ktorý zastupuje Miroslava Stocha a Filipa Hološka. Svoje pôsobiská túžili zmeniť až traja zo stabilných členov obrany slovenskej reprezentácie. Vyšlo to dvom. Najakútnejším prípadom bol Ján Ďurica. Nemal na výber, z Moskvy odísť musel. V Rusku ho tréner ignoroval, nehral osem mesiacov a dvadsaťdva zápasov. Odchod na hosťovanie do nemeckého  Hannoveru by mal byť pre neho vykúpením.
 
Pekaríkovi a Čechovi zmena nevyšla
Radoslav Zabavník bol bez klubovej príslušnosti, teda voľný hráč. Mainz by mohol byť  dobrou voľbou. Tento futbalista by kvalitami mal stačiť na mužstvo zo stredu nemeckej bundesligy.  Ak mu tréner dá dostatok šancí, môže sa veľmi dobre pripraviť na MS. Nie všetkým, ktorí sa o to usilovali, sa však podarilo zmeniť pôsobisko. Petrovi Pekaríkovi  nedovolili odísť ani na hosťovanie. A tak zostáva iba veriť, že po príchode nového trénera do Wolfsburgu (stále sa naňho čaká) sa jeho situácia lavičkového hráča zmení. Ani Mareka Čecha nepustil West Bromwich, hoci francúzsky Rennes sa o jeho služby zaujímal naozaj intenzívne. Slovák hrával na jeseň málo, no zdá sa, že v poslednom čase sa jeho postavenie mení k lepšiemu. V ostatných troch vystúpeniach tímu nechýbal v základnej zostave trénera Roberta di Mattea. V podobnej situácii ako Ďurica či Pekarík bol krídelník Vladimír Weiss mladší, ktorý si v Manchestri City nekopol ani v jednom z 22 ligových zápasov. Do Boltonu prišiel na žiadosť trénera Owena Coyla. V tíme bojujúcom o záchranu by sa mohol pred šampionátom do sýtosti vyhrať a patriť medzi ťahúňov. Herne na to má. Stredopoliar Marek Sapara prestúpil z Rosenborgu Trondheim do ambiciózneho tureckého klubu Ankaragücü. Turci neváhali investovať 2,2 milióna eur. Sapara verí, že mu to zvýši šancu prebojovať sa na majstrovstvá sveta. „V Turecku je väčšia hráčska kvalita ako v Nórsku. I preto som odišiel," tvrdil Sapara.
 
Výnimkou bol Mucha
Momentálne štrnásty tím tureckej ligy má veľké plány. Sapara videl naživo tréningové centrum Realu Madrid i Manchestru United. Keď si prvýkrát prehliadol turecké, vyhlásil, že nič podobné nevidel. Ankaragücü v posledný možný termín ulovilo na hosťovanie i útočníka Róberta Vitteka, ktorý vo francúzskom Lille nemal dôveru trénera a zväčša vysedával na lavičke. Najväčšou udalosťou a osobitným prípadom bol prestup Jána Muchu, o ktorého sa bili desiatky klubov vrátane Arsenalu Londýn či Tottenhamu Hotspur. Dvadsaťsedemročný brankár najprv takmer podpísal zmluvu s tureckým Kayserisporom, nakoniec sa však dohodol s Evertonom, ktorý transfer pár dní zatĺkal.  S liverpoolskym klubom podpísal trojročnú zmluvu, ale prestúpi až v lete, keď sa mu končí zmluva s Legiou Varšava.