Kayserispor ho už skoro mal!

Zdroj: Šport, Mojmír Staško

S JOZEFOM TOKOŠOM, agentom slovenského reprezentačného brankára JÁNA MUCHU, o pozadí prestupu do Evertonu
 
Ján Mucha bude od leta hráčom Evertonu. Tejto vete predchádzalo pár týždňov pátrania, dohadov, tajomstiev. Bol to váš najťažší transfer?
Pokiaľ ide o časové hľadiská, určite. Pre hráča to však boli príjemné starosti. Pokiaľ má záujem jeden klub, môže rokovať o podmienkach. Z hľadiska záujmu je to však jasné, je tu jeden klub, s ktorým sa rokuje a buď sa niečo vyrokuje a dohodne alebo nie. Pokiaľ je však v hre viac klubov, tri, päť, sedem, z rôznych krajín, v rôznom čase, tak je to náročnejšie a komplikovanejšie. Mojou úlohou je sumarizovať plusy, mínusy, dávať dobré a správne rady a informácie. V prípade Janka Muchu sme sa v posledných troch týždňoch veľa nalietali, bolo to náročné na presuny. Nebola to však záležitosť len tých troch týždňov, ale posledných dvoch prestupových období. Dopadlo to však dobre - hráč je šťastný, splnil sa mu sen, a tak musí byť spokojný aj jeho agent.”

V širšom finále vraj bolo sedem klubov z Turecka, Francúzska, Anglicka a Talianska. Môžeme ich už konkretizovať?
Môžeme. Pokiaľ ide o neuzavretú záležitosť, mám zásadu, že nemôžem komentovať a menovať kluby, ktoré sú v hre, v tomto prípade je to však už uzavreté. Z Anglicka Everton a dá sa povedať, s krížikom po funuse, Wigan, z Talianska Chievo Verona a Udinese, turecké Kayserispor a Trabzonspor, z Francúzska Stade Rennes. Ale pridal by som tam aj Legiu Varšava. Hovoríme o kluboch, ktoré už boli v rokovaniach a s ktorými sa preberali konkrétne čísla. Ak by som mal spomínať i kluby, ktoré záujem signalizovali, ale do konkrétnejšej fázy sa nedostali, tak by ten okruh bol o dosť širší.”
 
Asi týždeň bol mediálnym favoritom Tottenham.
Tottenham patril práve do tej druhej kategórie. Záujem o Janka tam bol, neoslovili nás však s podmienkami. Zvažovali však asi viacerých kandidátov k svojmu brankárovi Heurelhovi Gomesovi. Ale ak sa v médiách objavovalo, že Tottenham je ten klub, do ktorého sme s Jankom Muchom odleteli a v ktorom sme rokovali, tak to tak nebolo.”
 
Arsenal Londýn bol absolútnou hlúposťou?
Práveže nie. On záujem skutočne mal, mal ho už na jeseň. Janka sledovali jeho skauti, dokonca si ho bol obzrieť už aj jeho hlavný skaut. Videli ho vo viacerých zápasoch. Niekedy v novembri nám na osobnom stretnutí deklarovali, že Janko spolu s jedným ďalším brankárom ostali vo finálnej dvojici, ktorú si vybrali a z ktorej jednému z nich ponúknu kontrakt. Janko bol dokonca podľa ich slov favoritom! V Londýne som absolvoval stretnutie s vysokopostaveným členom manažmentu Arsenalu, s ktorým sme prerokovali všetky náležitosti a potom sme už len čakali, ako sa rozhodnú. Ak by ten povestný telefonát prišiel, bol by veľký predpoklad, že by sa tento transfer mohol uskutočniť, ba ešte v minulom roku.”
 
Finančne najzaujímavejšia bola ponuka Trabzonsporu?
Obe turecké ponuky, od Trabzonsporu i Kayserisporu, boli lukratívnejšie ako ponuky z Premier League.”
 
Aký bol medzi nimi rozdiel?
Kayseri bolo v hre dlhšie. Ponuku dali už koncom minulého roka. Janko sa aj bol osobne do Kayseri pozrieť, obzrel si mesto, štadión, ľudí, aby si vedel predstaviť, či by v tomto meste mohol a vedel pôsobiť. Trabzonspor sa objavil tesne pred finále, to už ale vrcholili rokovania s Evertonom. Obe turecké ponuky však boli, čo sa týka čistých peňazí, zaujímavejšie ako anglické. Vyplýva to už z rozdielov zdaňovania v Turecku a Veľkej Británie. Čo sa týka porovnania Trabzonsporu a Kayserisporu a garantovaných peňazí, Kayseri ponúklo lepšiu zmluvu, Trabzon zas väčšie peniaze za odohraté zápasy. Ťažko to porovnávať, v princípe však bol Janko kvôli už povedanému bližšie k podpisu zmluvy s Kayseri. Keď by som to mal povedať podľa pomyselných hodín, chýbalo nám pár minút... Napokon sme sa dohodli, že si to Janko ešte premyslí a boli z toho zlomové okamihy. Dva týždne dozadu, vo štvrtok a v piatok, v čase rozmýšľania nad tureckou ponukou, sa však ozval Everton s tým, že vylepšil svoju pôvodnú ponuku. Potom sa už doťahoval on. Keby Everton svoju ponuku nenavýšil, je pravdepodobné, že by sme sa dohodli s Kayserisporom. V decembri to bol líder tureckej ligy, teraz je po remíze s Genclerbirligi na 4. mieste s päťbodovou stratou na prvého. Kamerunskému brankárovi Souleymanouvi sa končí zmluva 30. júna 2010 a Janko mal garantované, že by tam bol jednoznačnou jednotkou.”
 
Počuli sme aj o vážnom záujme gréckeho Panathinaikosu Atény. Jeho kouč Henk Ten Kate si vraj bol na náš reprezentačný zápas obzrieť niekoho iného, nakoniec ale v jeho notese malo skončiť meno Jána Muchu.
Panathinaikos bol z kategórie, že záujem očividne mal. K rokovaniu však nedošlo.”
 
Francúzsky Stade Rennes vraj už mal Muchu presondovaného.
Rennes bol vážnym kandidátom. Hľadá brankára k svojmu gólmanovi Douchezovi, jednému z najlepších brankárov v La Ligue. Končí mu však kontrakt a práve v týchto dňoch s ním rokujú o novom. Ak sa nedohodnú, je pravdepodobné, že Douchez odíde… V každom prípade, už koncom minulého roka dali najavo, že majú záujem už v zimnom prestupovom okne. Finančná ponuka z ich strany ale nebola najideálnejšia. K tomu sme sa však v podstate nedostali, pretože pre nás bolo absolútne neprijateľné, aby bol Janko pol roka Douchezovou dvojkou.”
 
Everton sa finalizoval s pomocou iného agenta Karola Csontóa.
Ak má SFZ heslo, že Spojme sa pre futbal, tak v tomto prípade to takto zafungovalo. Spolupracoval so mnou konkrétne pri dvoch kluboch, a to pri Evertone a Wigane. Jeho prostredníctvom, keďže som vedel, že v týchto kluboch má kontakty, tam išli informácie, dévedéčka, spolu sme zorganizovali skauting posledného zápasu. Nebola to jednorazová spolupráca, ale niekoľkomesačná. Absolútne prospešná. Iní v mojej situácii by možno reagovali ináč a snažili sa konkurenciu odblokovať, ale – nech to neznie ako fráza – išlo mi o klienta, o hráča. Kvôli nemu som zvolil cestu takejto spolupráce.”
 
Takže sa s Csontóm môžete vybrať do Liverpoolu, vy si stavíte na Muchu, on na Škrtela zo svojho košiara a vychutnáte si derby Everton – FC Liverpool.
Cha, cha… S Maťom Škrtelom sme sa v Liverpoole stretli, na to derby sa už teší. Môže to byť celkom kuriózne.”
 
Šéfstvo Legie bolo sklamané, že sa to s Jánom Muchom vyvŕbilo tak, že varšavský klub z jeho transferu nebude mať nič?
Ja som bol optimista a ešte v decembri som tvrdil, že verím v riadny januárový transfer do dobrého klubu, ktorý by spĺňal isté kritériá a v ktorom by Janko pravidelne chytával. Zároveň, ak by išlo o zimný transfer, by bola zaplatená prestupová suma. Okolnosti ale boli také – a súvisí to s brankárskou situáciou na celom európskom trhu, nezachytil som žiaden vážnejší brankársky transfer – aké boli. Jedinou vážnejšou možnosťou na transfer v januári tak ostávali Francúzi, s okolnosťami, o ktorých sme už hovorili. Nešlo teda o špekuláciu z hráčovej či mojej strany, že by mohol prestúpiť už teraz, ale radšej pôjde od leta a vylepší si kontrakt. Objektívne na trhu taka ponuka nebola. Kto to chce pochopiť, pochopí to. Kto nie, bude sklamaný, ale rozprávame objektívne.”
 
Pre Jána Muchu je to naopak načasované ideálne.
Som o tom presvedčený! Môže mať čistú hlavu. Chytávať pravidelne v Legii, podávať dobré výkony, pomôcť Legii skresať náskok Wisly Krakov a získať miestenku do Ligy majstrov. Potom prídu MS a potom nový klub. Mohol počkať na ponuky po šampionáte, ale riskoval by, mohlo by prísť zranenie…”
 
Ján Mucha bude mať v tíme Evertonu viac ako zdatného konkurenta, kapitána Tima Howarda Ale v Anglicku sa špekuluje nad tým, že ak v lete skončí s kariériou a teda aj v Manchestri United Edwin van der Sar, môže sa spustiť menšia brankárska lavína. Aj Tim Howard môže skončiť inde – trebárs v ManU…
Myslím si absolútne to isté, táto úvaha je správna. Stačí, keď nastane jeden presun. Minulý týždeň som rozprával so riaditeľom Stoke City Johnom Rudgem, ktorý mi potvrdil, že dali Portsmouthu ponuku na Davida Jamesa. Green z West Hamu je dlhšie v hľadáčiku iných klubov. Ak by došlo k takému transferu, v librách niekoľkomiliónovému, tak by klub, z ktorého by odišiel, následne hľadal náhradu.”
 
Čo vám hovorí poznanie Jána Muchu a aj váš inštinkt v spojení s jeho pôsobením v Premier League?
Dôležitá je hlava. A tú má Janko v poriadku! Nikdy sa nebál výziev. Je trpezlivý, mladý, veď v Premier League je takmer polovica brankárov nad 32 rokov. On má 27… Má trojročný kontrakt, kouč David Moyes ho veľmi chcel. Everton odohrá v lige, pohároch a možno i v Európe takmer 50 zápasov. Ak by aj Howard neodišiel, šancu dostane. Môže uspieť, on si verí proti každému súperovi.”
 
Rennes ho sledoval aj na tréningoch Legie!
Francúzsky Stade Rennes sledoval Jána Muchu intenzívne. Na dévédečkách, v zápasoch, ale nielen v nich. „Pán Pierrick Hiard, dlhoročný tréner brankárov, ho sledoval tri dni na tréningoch Legie! To je podľa mňa slušná kuriozita,” prezrádza Jozef Tokoš.
 
Na vážkach aj FC Janov
V kategórii klubov, ktoré prejavili o Jána Muchu záujem, ale nakoniec neprešli do fázy konkrétnych čísel, bol i taliansky FC Janov. „Ten by som však predsa vyzdvihol nad ostatné kluby, ktoré ostali len pri záujme. Ten od Janovčanov bol totiž viac ako solídny. Veci sme už preberali aj so športovým riaditeľom. Janovčania mali o Janka seriózny záujem, ibaže, nakoniec mi oznámili, že po rozhovore s majiteľom klubu sa dohodli tak, že najprv musia predať svoju brankársku jednotku Ameliu, až tak môžu urobiť brankársky prestup do klubu. Bolo to trochu zvláštne, ale samozrejme, bola to ich záležitosť,” hovorí Jozef Tokoš.
 
Ešte niekam na polročné hosťovanie?
Momentálny stav je taký, že Ján Mucha je od 1. júla 2010 hráčom Evertonu, do 30. júna 2010 je hráčom Legie Varšava. Existuje však vraj ešte možnosť jeho hosťovania v inom klube.

Termín na doriešenie podobných vecí v drvivej väčšine európskych krajín vychádza na budúci pondelok, na 1. február, keďže posledný januárový deň pripadá na víkend. Táto možnosť stále existuje. Môžu to byť kluby z krajín s lepšími súťažami, ktoré pritom sú trebárs v zone ohrozenia a potrebovali by brankára okamžite. S takýmto riešením by samozrejme musela súhlasiť Legia Varšava. Pravdepodobnejšie ostane v Legii, ale je zhruba týždeň na to, aby sa mohlo reflektovať na prípadnú ponuku z tejto kategórie,” hovorí Jozef Tokoš. Samozrejme, ťažko hovoriť za Legiu, v takomto prípade by však zo situácie okolo Jána Muchu získala aspoň nejaké financie, keďže po skončení kontraktu tomu tak nebude. „Samozrejme, muselo by sa rokovať o kompenzácii a tá by nemusela byť len štandardná za hosťovaciu sumu, ale možno by išla trochu aj na úkor hráčových peňazí z celého balíka. Muselo by však ísť o klub, ktorý by dal záruky, že bude chytať. Pretože, prax pred MS je teraz pre Janka dôležitá,” dodáva manažér našej reprezentačnej jednotky.