Ján Mucha od júla 2010 definitívne v Evertone

Zdroj: SITA

Na oficiálnej internetovej stránke FC Everton v sobotu večer potvrdené, že Ján Mucha ml. bude od júla tohto roku hráčom tohto anglického klubu Premier League
 
Slovenský futbalový brankár Ján Mucha ml. bude od 1. júla tohto roku pôsobiť v prvoligovom anglickom mužstve FC Everton. V sobotu večer to zverejnila oficiálna stránka liverpoolskeho tímu po zápase 4. kola Anglického pohára 2009/2010 (FA Cupu). V ňom "The Toffees" prekvapujúco podľahli Birminghamu City 1:2.
 
Médiá už v predchádzajúcich dňoch prinášali viac či menej zaručené informácie o tom, že jeden z hlavných strojcov historického postupu SR na tohtoročný svetový šampionát Mucha prestúpi po tejto sezóne práve do Evertonu. Väčšinou sa však odvolávali na nemenované zdroje. Informácia o transfere J. Muchu sa oficiálne objavila v sobotu večer. Bývalý gólman Interu Bratislava, Humenného a Žiliny by mal odchytať jarnú časť aktuálneho ročníka v drese Legie Varšava, ktorej chce svojimi výkonmi pomôcť k zisku poľského ligového primátu a kvalifikovaniu sa do pohárovej Európy. Po MS 2010 v Juhoafrickej republike sa však definitívne presťahuje na Britské ostrovy, zmluvu s Evertonom podpísal na tri roky.

O jednotku slovenskej reprezentácie sa zaujímali viaceré kluby z vyspelých futbalových krajín. Dvadsaťsedemročný rodák z Belej nad Cirochou sa však rozhodol pre anglický Everton. "Teší ma, že Slovensko bude mať prvého brankára v Premier League. Janko si tento prestup po dlhodobých vynikajúcich výkonoch v reprezentácii a v poľskej lige zaslúžil. Konkrétne ponuky mal aj z Talianska, Francúzska a Turecka. Rozhodol sa pre finančne nie najvýhodnejšiu možnosť, ale zo športovej stránky najlepšiu. Čaká ho boj o miesto jednotky s Timom Howardom. Som presvedčený, že sa presadí. Otázka hosťovania nie je úplne vylúčená. Do konca prestupového obdobia zostáva ešte týždeň. O pozadí prestupu a rôznych zaujímavostiach budem informovať v priebehu najbližších dní," povedal pre agentúru SITA agent Jána Muchu ml. Jozef Tokoš.
 
FC Everton sídli v Liverpoole na štadióne Goodison Park s kapacitou 40 157 miest. Založili ho v roku 1878 a na svojom konte má 107 sezón medzi anglickou elitou. Jeho hlavným trénerom je 46-ročný Škót David Moyes, ktorý v Evertone pôsobí od roku 2002. Liverpoolske mužstvo je účastníkom Premier League nepretržite od jej založenia v roku 1992. Prezývkou aktuálne desiateho mužstva najvyššej anglickej súťaže je "The Toffees" (v preklade karamelky, pozn.) a medzi najväčšie hviezdy tímu patria belgický reprezentant Marouane Fellaini, Juhoafričan Steven Pienaar, Austrálčan Tim Cahill, francúzsky útočník Louis Saha či kapitán mužstva Phil Neville. Mucha bude v Evertone súperiť o post brankárskej jednotky so skúseným 30-ročným americkým reprezentantom Timom Howardom.