Legia príde o najlepšieho brankára. A ešte k tomu zadarmo

Zdroj: Michal Zeman, Pravda

Slovenská brankárska jednotka sa v lete presťahuje za Martinom Škrteľom do Liverpoolu. Ján Mucha sa však nestane spoluhráčom dvojnásobného najlepšieho slovenského futbalistu roka, jeho kroky smerujú ku konkurenčnému mestskému rivalovi FC Everton.
 
Napriek tomu, že nové Muchovo pôsobisko ani jedna zo zainteresovaných strán nepotvrdila, ani poľské médiá nepochybujú, že 27-ročný gólman Legie Varšava zamieri do Goodison Parku. Odvolávajú sa okrem iného aj na správu v denníku The Times, ktorý tiež uviedol, že slovenský gólman sa upísal Evertonu.
 
Poľské zdroje s iróniou hovoria o vyriešení najutajovanejšej záhady 21. storočia, ktorá už uzrela svetlo sveta. Píšu o transfére po slovensky a o komédii. Internetový portál prestížneho denníka Gazeta Wyborcza s ľútosťou konštatuje, že Legia stratí najlepšieho brankára poľskej ligy - a ešte k tomu zadarmo! "Viem, hovoril som, že neodídem zadarmo, ale nik nechcel za mňa platiť," cituje denník Przegląd Sportowy Muchu, ktorý sa poďakoval Legii za skvelú ponuku, ktorú mu dala. "Veľmi si to cením," dodal.
 
Mucha sa bude hlásiť v Evertone 1. júla, vtedy už bude voľným hráčom (zmluvu v Legiou má ešte na jarnú časť súťaže), nový kontrakt podpísal na tri roky. Dohoda sa zrodila v stredu v Malage, kde je poľský tím na sústredení, na akte sa okrem Muchu a jeho manažéra  Jozefa Tokoša zúčastnili aj zástupcovia klubov.
 
Hoci sú známe viaceré podrobnosti, oficiálne nik neprezradil, kto bude novým Muchovým zamestnávateľom. Tokoš tvrdí, že to bolo jednoznačné želanie nového klubu. Dôvody na taký krok nie sú úplne jasné. "Je to trošku netradičná požiadavka a myslím si, že táto informácia sa dlho neutají, ale ja dohodu dodržím," povedal Tokoš pre Pravdu. "Dôvodom môže byť fakt, že v klube majú niekoľko mladých, talentovaných brankárov, nechcú ich v priebehu sezóny demotivovať informáciou, že príde ďalší skúsený hráč."
 
Manažér potvrdil, že o Muchove služby bol veľký záujem, hlásilo sa vraj až tridsať klubov. Rodák z Belej nad Cirochou pre Przegląd Sportowy hovoril o siedmich ponukách, z ktorých si vo finále vyberal. Odmietol turecký Trabzonspor, ktorý ho lákal asi najlepšími  podmienkami a ročným platom milión eur.
 
 
Pre Muchu je možno lepšie, že nastúpi do klubu až po svetovom  šampionáte. Istotu, že bude stáť medzi žrďami v majstrovských zápasoch, by asi nemal. Čaká ho totiž tvrdá konkurencia. V Evertone je oporou čoskoro 31-ročný Tim Howard, americký brankár, ktorý v reprezentačnom drese nastúpil na 48 stretnutí.
 
Podľa Tokoša nie je ešte jasné, či Mucha odchytá jarnú časť sezóny v poľskej lige. "Stále je aktuálne jeho hosťovanie v niektorom klube v poprednej súťaži. Musel by mať však istotu, že bude pravidelne hrávať," uviedol Tokoš. S týmto riešením by musel súhlasiť poľský klub, čo nemožno vylúčiť, pretože v takom prípade by za Muchu získal predsa len nejaké peniaze.