Mucha odštartoval éru superprestupov

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Slovenský futbal bude mať prvého brankára v najbohatšej ligovej súťaži sveta, anglickej Premier league. Už aj renomovaný britský denník The Times potvrdil informáciu HN spred týždňa, že naša reprezentačná jednotka Ján Mucha sa stane od leta hráčom liverpoolskeho Evertonu. Do tradičného anglického klubu by mal odísť zadarmo. Podpísal trojročnú zmluvu a v meste Beatles tak bude pôsobiť spolu s krajanom hrajúcim v drese konkurenčného FC, Martinom Škrtelom. Mucha je prvým Slovákom, ktorý vyťažil z historického postupu reprezentácie na svetový šampionát. A podľa jeho manažéra určite nie posledným. "Vďaka úspechom národného tímu si v Európe polepšia aj ďalší Slováci, Janko je takým prvým príkladom,“ povedal pre HN manažér ešte stále brankára Legie Varšava Jozef Tokoš.
 
Ako boom v Česku
Nami opýtaní futbaloví odborníci sa zhodujú, že vidia podobnosť prestupov našich hráčov s tým, čo prežívalo Česko pred 14 rokmi. "Nám úspech reprezentácie určite pomohol, to sa stalo našim západným susedom po postupe a po druhom mieste na EURO 1996. Spustilo to lavínu prestupov a nevídaný pohyb na českom futbalovom trhu,“ tvrdí Tokoš. Počas jedného roka vtedy menil dres jeden Čech za druhým - Karel Poborský do Manchestru United, Pavel Nedvěd smeroval do Lazia Rím či gólman Petr Kouba do španielskej La Corune. "Niečo podobné sa môže zopakovať aj v tomto roku so Slovákmi. Pochopiteľne, že veľmi dôležité bude úspešné vystúpenie v Juhoafrickej republike,“ hovorí Tokoš. Ten priznal, že počas trojtýždňového vybavovanie Muchovho prestupu absolvoval sedemnásť leteckých presunov a rokoval s viacerými mužstvami. Hrdina Slovákov pri postupe na šampionát bol tak pri rokovaniach o podmienkach zmluvy vo výhode, čo v minulosti nebývalo zvykom. "V Poľsku bol dvakrát vyhlásený za najlepšieho brankára súťaže, ale je veľký rozdiel podávať kvalitné výkony v tamojšej súťaži a fantastické v národnom tíme. To sú dve úplne odlišné veci,“ skonštatoval manažér letnej posily.
 
Supermarket futbalu
Hráči reprezentácie sa vďaka kvalifikačnému úspechu zviditeľnili v Európe, z čoho okrem Muchu minulý týždeň čiastočne vyťažil aj obranca národného tímu Ján Ďurica. Ten sa z nežiaduceho futbalistu v ruskom  Lokomotive Moskva dokázal dohodnúť na polročnom hosťovaní v nemeckej najvyššej súťaži v tíme Hannoveru. Dá sa očakávať, že rok 2010 prinesie významné presuny slovenských futbalistov po Európe. "Mnoho vašich hráčov vymení klub a pravdepodobne zažijete rekordný počet zaujímavých prestupov,“ uviedol pre HN dlhoročný manažér najlepšieho českého futbalistu posledných rokov Pavla Nedvěda Zdeněk Nehoda. Z ďalších Slovákov, ktorí sú v hre o lukratívne zmluvy v nových kluboch Radoslav Zabavník, útočník Ján Novák a v súvislosti s prestupom sa čoraz častejšie spomína odchod Vladimíra Weissa mladšieho z Manchestru City a Róberta Vitteka z francúzskeho Lille. "Majstrovstvá sveta, to je obchodný dom s hráčmi pre kluby z celej Európy. Je to výkladná skriňa svetového futbalu. Ak sa tam hráči presadia v najvyššej konkurencii, tam príde ďalší presun Slovákov. Verím, že sa na tejto vlne posunú do lepších klubov aj ďalší futbalisti, a nielen tí z národného tímu,“ povedal pre HN manažér Milan  Lednický.