Muchova pozícia v mužstve sa nemení

Zdroj: Šport, (hap)

„Prajeme mu to, len škoda, že nedostaneme zaňho ani libru, “ tvrdia predstavitelia Legie Varšava

Ján Mucha v lete z Legie Varšava odíde. Od 1. júla vyzve na súboj o post jednotky medzi tromi žrďami v tíme Evertonu Američana Tima Howarda. Brankár slovenskej reprezentácie podpísal trojročný kontrakt, poľský vicemajster však nedostane zaňho ani libru.

„Viem, hovoril som, že z klubu neodídem zadarmo, ale realita bola taká, že nik nechcel za mňa platiť. Ďakujem Legii za ponuku, ktorú mi dala. Urobím všetko, aby som sa s klubom rozlúčil dôstojne,“ povedal Mucha pre denník Przeglad Sportowy. Za posledné roky je vraj prvým brankárom Legie, na ktorom klub nezarobil. Keď v roku 2005 Mucha do klubu prišiel, stál 50-tisíc eur..

Podľa Przegladu Sportowého bol Mucha od nedele, keď výprava Legie dorazila na sústredenie do španielskeho Mijasu, ako na ihlách. Zrejme váhal, ktorý klub si vybrať. Rozhodnutie padlo v utorok. V stredu po dopoludňajšom tréningu nasadol do auta a vydal sa do Malagy na stretnutie s predstaviteľmi Evertonu. Na ňom dal svoj podpis pod novú zmluvu. Ponúk bolo sedem. Vybrali sme tú, ktorá možno nebola finančne najatraktívnejšia, ale športovo určite,“ citoval Muchu poľský denník. On, ako ani jeho agent Jozef Tokoš, zatiaľ odmietli povedať, o ktorý klub ide. Taká je vraj dohoda.
 
Čo spraví podpis zmluvy s Muchovou pozíciou v Legii?Nebude mať na ňu nijaký vplyv,“tvrdí predseda klubu Leszek Miklas. „Rozhodujúce sú úspechy mužstva a Mucha je náš najlepší brankár. Ak si udrží formu, akú mal doteraz, jeho post čísla 1 nebude ohrozený. A jemu tiež bude záležať na dobrých výkonoch, predsa sa nemôže skompromitovať pred svojím budúcim klubom...“


Väčším problémom môžu byť peniaze. Ktorý klub ich nepotrebuje?! Za Muchu, najlepšieho hráča klubu, ich však Legia nedostane. „Trochu sme sklamaní, Ján v posledných mesiacoch hovoril, čo Legia preňho znamená. Ponúkli sme mu veľmi dobré podmienky nového kontraktu,“ povedal Miklas.„Prajeme mu to, len škoda, že odíde zadarmo,“ povedal pre Gazetu Wyborczu ďalší muž z vedenia klubu Jaroslaw Ostrowski. Ako je známe, Mariusz Walter, riaditeľ mediálnej skupiny ITI, majiteľa Legie, Muchovi sľúbil 400-tisíc eur ročne, čo je na poľské pomery skvelá ponuka. Podľa Przegladu Sportowého však mala prísť o pol roka skôr, a možno nemusela byť ani taká vysoká...

Do úvahy stále prichádza Muchovo hosťovanie do konca tejto sezóny v niektorom z klubov z juhoeurópskych krajín. „Do úvahy prichádzajú len kluby z najlepších líg," povedal Jozef Tokoš. Legia by za jeho hosťovanie mohla zinkasovať zaujímavý finančný obnos, čo by zmiernilo sklamanie v klube. „Hosťovanie však nezáleží len na ňom. S podmienkami by museli súhlasiť aj zástupcovia Legie. Mucha však pôjde iba do klubu, v ktorom bude mať záruku, že bude bude brankárskou jednotkou," doplnil Tokoš. (...)