Mucha podpísal Evertonu!

Zdroj: Šport, Miroslav Hašan

Slovenský reprezentačný brankár na 3 roky do Goodison Parku!

Výborná správa pre slovenský futbal. Reprezentačný brankár Ján Mucha má od leta nový klub. Na svetovom šampionáte v Juhoafrickej republike určite nebude musieť riešiť, kam povedú ďalšie kroky jeho kariéry. Keďže ide o veľmi delikátnu záležitosť, na celý transfer je uvalené informačné embargo. Hráčov agent Jozef Tokoš deklaroval, že Mucha podpísal trojročnú zmluvu s klubom, ktorý si neželá byť menovaný. Odhalenia klubovej identity sme sa nedočkali ani od Karola Csontóa, zastrešujúceho sprostredkovanie tejto transakcie. Samotný hráč vyjadril maximálnu spokojnosť, ale meno svojho nového zamestnávateľa tiež neprezradil, hoci by ho pravdepodobne najradšej vykričal do celého sveta. FC Everton. Značka, ktorá má špičkový kredit, tradíciu i perspektívu. Fantastické.

Transfer k modrým z Liverpoolu podliehal od začiatku najvyššiemu utajeniu. Nič sa na tom nezmenilo ani po podpise zmluvy. Je to však logické, pretože v závoze ostala Legia Varšava. Jej odstupné bude totiž v lete nulové. Evertonu sa naopak podaril mimoriadne šikovný ťah, pretože brankára svetových kvalít v najlepšom futbalovom veku získal ako voľného hráča. Keďže Mucha mal vynikajúcu vyjednávaciu pozíciu, nebolo ľahké dohodnúť sa na jeho podmienkach. Preto z Británie odcestoval na začiatok zimnej prípravy svojho súčasného klubu do Malagy. Do hry sa tak mohol okrem špičkového anglického záujemcu zamiešať aj turecký Trabzonspor, ktorý vďaka neporovnateľne nižším daniam finančne pravdepodobne prebil ponuku z Ostrovov. V čase ekonomickej krízy totiž ani účastníci najprestížnejšej ligovej súťaže nerozhadzujú milióny von oknom. V Anglicku je tento trend v posledných mesiacoch jasne čitateľný, výnimku tvorí iba šejkovský Manchester City.

To všetko je však už teraz bezpredmetné. Everton svoj transferový cieľ napokon dosiahol. Jeho stratégia dokonale vyšla. Jánovi Muchovi sa zasa splnil veľký sen – dostať sa do kolísky futbalu. „Som nesmierne šťastný, že som podpísal kontrakt s novým zamestnávateľom. Škoda, že sa Legia a môj nový klub dohodli na nezverejnení podrobnejších informácií. Naozaj ma teší, že sa to celé uzavrelo. Teraz sa už môžem sústrediť len na futbal. Výnimočné je aj to, že sa to stalo práve v deň narodenín mojej priateľky. O to sú moje pocity príjemnejšie. Nový angažmán je pre mňa rozhodne posunom vpred,“ povedal 27-ročný brankár.

V jarnej časti však bude musieť potvrdiť svoju pozíciu v Legii. Posledný rok podával v jej drese famózne výkony a tie si preniesol aj do reprezentácie. Tribúnový trucpodnik, respektíve preradenie do rezervného tímu, zo strany varšavského klubu neočakávame. Na to je celý transfer príliš medializovaný a Mucha príliš známy i obľúbený. Ľahké to však pred svetovým šampionátom jeden z našich národných hrdinov mať nebude. Psychicky sa ale môže optimálne pripraviť na svoje budúce pôsobisko, kde ho čaká tvrdý konkurenčný boj o post jednotky medzi žrďami s americkým reprezentantom Timom Howardom. Muchovi ku cti slúži, že nikdy nekráčal pohodlnejšou cestou. Aj teraz si zvolil Everton, kde nemá dopredu nič isté. Odvážni však bývajú najúspešnejší.