Britskú bitku o Muchu vyhráva Everton

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Tímy z najbohatšej futbalovej súťaže sveta Premier league - Sunderland, Stoke City či Tottenham, ďalej škótske veľkokluby Celtic a Glasgow Rangers. Tie v posledných dňoch zvádzajú súboj o získanie hrdinu Slovenska v bojoch o postup na majstrovstvá sveta, reprezentačného brankára Jána Muchu. HN sa podarilo zistiť, že najpravdepodobnejší je jeho prestup do liverpoolskeho Evertonu. "Kto ho získa? Ja len viem, že v stredu rokovali s Evertonom a práve odchod do tohto tímu je najreálnejší,“ uviedol nemenovaný zdroj, ktorý detailne pozná anglický prestupový trh.
 
V klube sa nehlásil
 
Podľa poľských médií sa budúcnosť našej reprezentačnej jednotky mala včera definitívne vyriešiť, keďže Legia Varšava absolvovala prvý  tréning v novej sezóne. No na ten sa nedostavil, čo tiež nahráva špekuláciám o zmene jeho dresu. "Na včera a nadnes si vybavil dovolenku, v klube o tom vedia. Nechcem teraz určiť nejaký presný termín, kedy sa má hlásiť v klube,“ povedal pre HN Muchov manažér Jozef Tokoš, ktorý ho počas utorka a stredy sprevádzal na ceste do Anglicka. Počas nej mali absolvovať rokovania s mužstvami, ktoré prejavili eminentný záujem o 27-ročného Slováka. "S ktorými klubmi sme mali stretnutie? Za žiadnych okolností nemôžem teraz povedať nič v súvislosti s budúcnosťou Jána Muchu. Ani čo sa týka krajiny, ani mužstva,“ skonštatoval Tokoš. Bobríka mlčania držala v súvislosti s tajomnou cestou Muchu do Anglicka aj jeho najbližšia rodina. "Dohodli sme sa, že nebudeme dávať médiám zatiaľ žiadne informácie. Ja som s ním žiadne konkrétnosti ani nerozoberal,“ uviedol pre HN brat slovenského gólmana Matúš Mucha.
 
Tottenham hľadá dvojku
Poľské médiá spájali budúcnosť slovenskej reprezentačnej jednotky s piatym mužstvom tejto sezóny anglickej najvyššej súťaže s Tottenhamom Hotspur. O príchod Muchu údajne prejavil eminentný záujem tréner Harry Redknapp. Mimo hry do konca ročníka je totiž dvojka mužstva Carlo Cudicini, a práve túto pozíciu by "kohúti“ radi vyriešili kúpou Slováka. Jasnú pozíciu brankára číslo jeden má Brazílčan Heurelho Gomes. "On by nerád hral v pozícii druhého brankára. Potrebuje hrať, aj kvôli účasti Slovenska na majstrovstvách sveta,“ povedal pre HN nemenovaný zdroj. Aj kvôli tomuto faktu vyzerá najpravdepodobnejší príchod Muchu do liverpoolskeho Evertonu - v jednom meste by sa tak stretol s krajanom a obrancom miestneho FC Martinom Škrtelom. V Evertone sa totiž v lete končí štvorročná zmluva Američanovi Timovi Howardovi a Muchovi sa tak črtá príležitosť byť tam brankárskou oporou tímu. "Všetko sa rozhodne v najbližších dňoch,“ reagoval na všetky špekulácie samotný Mucha.

Môže ostať aj v Poľsku
Portál transfermarkt odhaduje prestupovú sumu tretieho najlepšieho hráča a najlepšieho brankára v Poľsku Jána Muchu na 2,8 milióna eur. Slovenskému brankárovi sa pritom končí v lete 2010 zmluva a do akéhokoľvek klubu by mohol odísť zadarmo. "Ak nejaký klub bude chcieť Janka získať, nebudeme mu brániť. Ale musíme dostať zodpovedajúce odstupné za toho pol roka, čo bude ešte naším hráčom,“ vyjadril sa pre poľský portál sport.pl tréner Legie Varšava Jan Urban. Tím z poľskej metropoly už raz prekazil odchod Muchu do kvalitnejšej súťaže. Začiatkom sezóny sa o neho zaujímali viaceré francúzske mužstvá, lenže neakceptovali požadovanú sumu za Slováka. To si totiž Muchu cenilo na dva milióny eur. "To bolo pre kluby príliš veľa. V dnešných ťažkých ekonomických časoch radšej získavajú hráčov, ktorí sú zadarmo,“ skonštatoval v nedávnom rozhovore pre HN Mucha. Všetko nasvedčuje tomu, že naša reprezentačná jednotka dochytá túto sezónu v Poľsku a klub zmení až po svetovom šampionáte v Juhoafrickej republike.