Kmotrík o treste pre Slovan: Ide len o dočasný zákaz

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Futbalový Slovan Bratislava dostal 21. februára od FIFA transferový stop na rok a pol. Podľa generálneho manažéra Ivana Kmotríka ml., ako aj športového právnika však stále ide o riešiteľnú situáciu.

Neželané rozptýlenie počas rozbehnutej sezóny. Najslávnejší slovenský futbalový klub ŠK Slovan Bratislava musí aktuálne riešiť nepríjemné „opletačky“ v rámci prestupovej politiky. Belasí totiž dostali od Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA zákaz registrovania nových hráčov na najbližšie tri prestupové obdobie. V praxi by tak mohli Bratislavčania registrovať nové posily až v letnom prestupovom termíne pred štartom sezóny 2025/2026.

To, aké dosahy by mala táto suspendácia na športové ambície klubu, si na Tehelnom poli radšej ani nechcú predstaviť. Obzvlášť, keď až 13 hráčom A-tímu končí po sezóne zmluva či hosťovanie. Zákaz prestupov, alebo inak aj takzvaný transfer ban, z dielne FIFA nadobudol účinnosť od 21. februára. Spúšťačom sankcií majú byť nevyplatené záväzky voči bývalému kapitánovi Slovana Vernonovi De Marcovi. Údajne má ísť o sumu 20-tisíc eur.

Už minulý týždeň však generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml. upokojoval fanúšikov tvrdením, že vyplatením dlžnej sumy De Marcovi sa automaticky skončí aj transferový zákaz. Paradoxné pritom je, že včera podvečer pritom domáce médiá informovali o spomínanom zákaze transferov od FIFA na najbližšie tri transferové „okná“. Konkrétne má ísť o rozhodnutie Komory FIFA pre riešenie sporov. Aká je teda aktuálna situácia? Ide o nezvrátiteľnú suspendáciu alebo naopak, Slovan sa ešte môže z nepríjemnej situácie dostať?

„Ide o dočasný zákaz. Aj preto som sa už včera k tomu dodatočne nevyjadroval. Zbytočne sa z toho robí veľká veda. Stav vecí sa nemení. Naďalej teda platí, čo som povedal minulý týždeň,“ uviedol pre HN Kmotrík ml. Podľa čelného predstaviteľa klubu došlo k pochybeniu na finančnom oddelení pod vedením Martina Kováča. Zaregistrovať nového hráča až k 1. júlu 2025 je však scenár, ktorý by sa na Tehelnom poli nemal naplniť.

Mäkšia forma trestu
Dôvodom je fakt, že Slovan má 45 dní na to, aby svoje záväzky voči De Marcovi splatil. V prípade, že klub preukáže v stanovenej lehote nápravu, respektíve plnú úhradu podlžností, FIFA môže spomínaný transfer ban odblokovať. V praxi by tak malo ísť o mäkšiu formu trestu. Tak či onak, jedna z najúspešnejších športových značiek na Slovensku si musí vedieť ustrážiť svoje záväzky. Obzvlášť, keď už dnes existujú účinné mechanizmy na vynútenie si zaplatenia.

„Ak sú tu dlhy a je tu verdikt FIFA, treba platiť. Samozrejme, nemalo by sa to stávať, no v prípade Slovana ide skôr o technickú vec. Tvrdý zákaz transferov sa uplatňuje vtedy, keď klub porušil zmluvu v chránenom období. Nemal by to však byť prípad Slovana,“ poznamenal pre HN športový právnik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Pokiaľ teda Slovan vyrovná nezrovnalosti voči svojmu niekdajšiemu hráčovi, v lete by malo vedenie belasých štandardne riešiť prestupovú politiku. (...)