Hráčsky agent Tokoš: Ktovie, možno to bol osud. Všetko však nasvedčuje tomu, že Boženík bol pre Sevillu extra dôležitý

Zdroj: www.pravda.sk, Michal Gavroň

Dvaja slovenskí mladíci mali v posledný deň prestupového obdobia obrovskú smolu. Róbert Boženík z Boavisty Porto ani Peter Kováčik z Podbrezovej sa vysnívaných prestupov nakoniec nedočkali. Stroskotali v poslednú možnú chvíľu - v záverečných minútach posledného dňa zimného prestupového obdobia. Španielsky klub FC Sevilla, respektíve talianske Como, chceli Slovákom spraviť miesto tým, že predajú po jednom hráčovi. Avšak nakoniec sa nedohodli a padli všetky prestupy – vrátane Boženíkovho a Kováčikovho.

„Žiaľ, posledný prestupový deň je niekedy krutý. Avšak platí, že ak nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ vraví ostrieľaný hráčsky agent Jozef Tokoš.

Zaregistrovali ste oba prípady?
Sledoval som najmä Boženíkov. Všetko bolo pripravené, očakával sa Robov prestup do La Ligy. Žiaľ, neklaplo to.

Podľa viacerých zdrojov Sevilla poslala Valencii pri prestupe Rafu Mira – ktorý mal uvoľniť miesto Boženíkovi – dokumenty s niekoľkými zmenami, ktoré sa nezhodovali s tým, čo si dohodli ústne. Zažili ste podobnú situáciu?
Ešte nie, no nepoznáme presné detaily. Nerád by som o nich špekuloval. Avšak vo všeobecnosti môžeme povedať, že dnešný svet sa riadi zmluvami. Platí to aj vo futbalovom priemysle. Bez nich neuskutočníte prestup, lebo obe strany ich vkladajú do systému TMS (Transfer Matching System), ktorý vytvorila FIFA, aby sa predišlo nedorozumeniam. Zmluva je základ.

Nepoznáme detaily, na čom prestup stroskotal. Ak sa však potvrdia informácie o tom, že si španielske kluby dohodli najskôr ústne čosi iné, ako sa nakoniec objavilo v oficiálnej zmluve, nevyznieva to amatérsky?
Rozhodne by sa to nemalo stávať. Ak to však celé stroskotalo, muselo to byť niečo zásadné. Dohody platia na základe toho, čo je v TMS. S niečím takým som sa ešte nestretol a to som už zažil kadečo.

Napríklad?
Keď môj klient prestupoval do Turecka, nemal hráčsku zmluvu. Dostal tam iba iba formulár v turečtine. Nemal žiadny kontrakt v jazyku, ktorému by rozumel. Sadol som si v klube za počítač a za necelú hodinu som dal dokopy stručnú zmluvu a zopár kľúčových viet. Nakoniec to bol prezieravý krok, pretože tam boli ustanovenia, ktoré bránili pokutám za subjektívne veci.

Subjektívne veci? Čo si pod tým má laik predstaviť?
Ak klub napríklad sankcionuje hráča za slabé výkony a podobne.

Je bežnou praxou, že kluby nepustia svojho hráča bez toho, aby mali pripravenú náhradu?
Na tejto úrovni jednoznačne. Je to prirodzené. Niekedy idete z vlastných zdrojov – vytiahnete mladíka z akadémie – alebo z externých, čiže kúpite z iného klubu. Každý správny hospodár dbá na svoj biznis a myslí dopredu. Neriskuje, ide na istotu. Uvažujete, čo bude s klubom, keď prídete alebo potrebujete priviesť dôležitého hráča. Suma i postoj k Boženíkovi od Sevilly naznačujú, že pre klub takým hráčom bol.

Stávajú sa takéto lapsusy častejšie počas posledného dňa prestupového obdobia?
Áno, je to dokázané aj štatisticky. Je to hektický deň, brutálne hodiny. Často sa ide do extrémov. Ten čo predáva naťahuje čas, aby dostal kupujúci tím pod tlak. Niekedy sa im to vypomstí, ako v týchto dvoch slovenských prípadoch.

Nie je to len o tom, že sa všetky strany dohodnú. Do stanoveného času posledného dňa – väčšinou je to polnoc – musia prestup zaregistrovať cez TMS obe strany a splniť všetky formálne náležitosti.Ak sa to nepodarí, nastane problém ako pri prestupe Adriena Silvu v roku 2017?
Presne, to je výborný príklad. Silva chcel prestúpiť zo Sportigu Lisabon do Leicesteru. Portugalčania stihli zaregistrovať všetky náležitosti do polnoci, Angličania to zmeškali o štrnásť sekúnd. Komora pre riešenie prestupov FIFA transfer zamietla a uviedla, že neboli splenené formálne náležitosti. Prečo sa to stalo? Lebo chceli zrealizovať čo najlepší obchod a popálili sa.

Zažili ste podobný prípad a zmarený prestup v posledný deň?
Nie. Je to psychicky veľmi náročné pre hráča, zástupcov klubu aj agenta. Musíte všetko zladiť, pracujete pod časovým tlakom. Musíte byť ako hráč dohodnutý s klubom, ten s druhým tímom. Väčšinou sú hráči s novým zamestnávateľom síce dohodnutí, ale mužstvá nenájdu spoločnú reč. Recept na riešenie je, že ich treba realizovať skôr. Avšak, to by pre predávajúcich nemusel byť taký výhodný biznis.

Ako hráči či agenti znášajú, keď to nakoniec na poslednú chvíľku padne?
Je frustrujúce, keď na niečom pracujete, tešíte sa a nevyjde to. Avšak vo futbalových prestupoch platí, že ak nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Na druhej strane, sme profesionáli. Makáme ďalej. Niekedy to tak musí byť. Transfer vám nevyjde, ale ak správne zareagujete, možno sa dočkáte ešte lepšieho, ktorý nasmeruje vašu budúcnosť ešte lepším smerom. Neviem, na čom to padlo Boženíkovi, možno to bol osud, ale verím, že sa svojho transferu ešte dočká.