Saudské petrodoláre menia celý transferový ekosystém

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Športový analytik Jozef Tokoš sa bližšie pozrel na súčasné ambiciózne a dravé počínanie Saudskej Arábie na futbalovom prestupovom trhu. Môže sa ropná veľmoc stať globálnym hráčom aj na zelených trávnikoch?

Saudskoarabský klub Al Hilal údajne núka francúzskemu útočníkovi Kylianovi Mbappému monštruóznu ročnú gážu vo výške 700 miliónov eur a jeho súčasnému klubu Paríž Saint-Germain 300 miliónov eur za prestup. Aký signál to vysiela celému futbalovému svetu?


Tieto cifry sú čistá šialenosť, pričom už treba ísť do úplne iných úvah mimo futbalového priemyslu. Akoukoľvek metodikou by sme sa snažili tieto čísla odvodiť, nepochodili by sme. Takýto typ nového prestupového rekordu by však bol absolútne bezprecedentný.


Ropná veľmoc utráca nielen na rozprávkové platy nových futbalových posíl, no čoraz viac míňa aj na samotné transfery. Kumulatívne zatiaľ za päť najdrahších posíl utratili tamojšie kluby vyše 172 miliónov eur. Stane sa Saudi Pro League v budúcnosti jednou z najrešpektovanejších svetových líg?


Prudký a dravý nástup zo strany Saudskej Arábie na poli svetového futbalu nie je štandardný v našich európskych podmienkach. V tejto chvíli však ešte nevieme presne povedať, či pôjde o dlhodobý jav, keďže na akékoľvek analytické hodnotenie treba čas. Zrazu sa tu však objavil silný hráč, ktorý zasahuje do diania na vyšších úrovniach, a to aj v rámci klubovej politiky, prípadne angažovania hráčov. Faktom však je, že to, čo sa pred pár rokmi zdalo ako totálne nepredstaviteľné, je dnes realitou.


Je saudský model dlhodobo udržateľný?

Saudi a ich podporovatelia budú, samozrejme, tvrdiť, že ich stratégia je dlhodobá a bude tu naveky. Je však očividné, že tento model nie je udržateľný z hľadiska klasickej trojnožky – marketing, merchandising a vstupné. Prípadne televízne práva. Zásah do fungovania trhu je nespochybniteľný, otázkou teraz zostáva, dokedy šejkom tento apetít vydrží. Systém budovania štruktúr a celého systému však napríklad v zámorskej Major League Soccer stojí podľa mňa na pevnejších základoch.

Európske kluby, respektíve tamojší funkcionári sa sťažujú, že vplyv zo Saudskej Arábie deformuje trh a ničí transferový ekosystém. Aby totiž európske kluby prilákali novú posilu, musia ju neraz výrazne preplatiť, keďže čelia konkurencii práve z Blízkeho východu.

S týmto tvrdením súhlasím. Trhom to zamávalo a ešte aj zamáva. Uvidíme po konci aktuálneho prestupového obdobia, aké budú konečné čísla. Prípadne čo sa udeje v zime. Aj v iných častiach priemyslu niekedy prichádza k neočakávaným zmenám či otrasom, no zatiaľ to rozhodne nevyzerá na utiahnutie „peňazovodov“ zo strany Saudskej Arábie. Čas ukáže, akým smerom sa vyvinú hráčske transakcie. Dnes však už do Saudskej Arábie určite nechodia veteráni za zenitom, ale futbalisti v najlepších rokoch a neraz reprezentanti svojich krajín. Stačí si pozrieť len menoslov hráčov, ktorí v lete do krajiny zamierili. A ten menoslov sa ešte bude v najbližších týždňoch rozširovať.

Hrozí, že by masívny prísun petrodolárov spôsobil v európskom klubovom futbale cenovú bublinu?

To si nemyslím. Aj v minulosti už boli viaceré pokusy, keď sa konkrétna krajina rozhodla výrazne zainvestovať do futbalu, no o nejakej bubline sa nedá hovoriť.

Práve elitný saudskoarabský celok Al Hilal, ktorý má aktuálne eminentný záujem o Mbappého, v nedávnej minulosti výrazne vábil na lukratívne podmienky aj fenomenálneho Lionela Messiho. O „saudskej hrozbe“ smerom k prestupovej politike európskych tímov sme už hovorili. Akí hráči by mohli v ďalších týždňoch prísť do tamojšej najvyššej súťaže?

Určite to je zaujímavá alternatíva pre žiadaných legionárov druhého sledu. Priama športová hrozba to môže byť napríklad pre ligové súťaže, respektíve kluby v krajinách ako Turecko či Grécko. Národné ligové súťaže z nášho stredoeurópskeho regiónu však tento jav obchádza a nemali by byť nijako dotknuté pri svojich prestupových plánoch.