Čavričov predaj môže otvoriť dvere pre príchod Taiwa

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Trhová hodnota srbského krídelníka Aleksandara Čavriča je 1,3 milióna eur. Druhý najdrahší hráč ligy môže už zakrátko zamieriť do ruského celku Rubin Kazaň.

Z legionára sa časom stala stálica mužstva a obľúbenec fanúšikov, ako aj samotných funkcionárov. Srbský expres Aleksandar Čavrič prišiel do Slovana na jeseň roku 2016, pričom v belasých farbách je dodnes. Hráč s prezývkou Čaki odohral za Slovan celkovo už 236 súťažných duelov, v ktorých vsietil 61 gólov. Obzvlášť pamätné sú Čavričove dva zásahy do siete Žalgirisu Vilnius, ktorými si Slovan vlani na jeseň pri výhre 2:1 zabezpečil postup do osemfinále Európskej konferenčnej ligy. Angažmán dvadsaťdeväťročného ofenzívneho hráča na Tehelnom poli však môže byť už čoskoro minulosťou. O Čavriča má totiž záujem ruský klub Rubin Kazaň, pričom hráč už aj absolvoval v Nemecku lekársku prehliadku. Ak by však Čavrič naozaj opustil Slovan, športovo by išlo nepochybne o stratu. Obzvlášť po poslednej sezóne, keď mal srbský legionár výbornú formu. Na druhej strane, náklady na chod najslávnejšieho tuzemského futbalového klubu sú z roka na rok vyššie a za minulý fiškálny rok skončil klub v manku podľa Finstatu 6,5 milióna eur. Aj preto by predaj jedného z kľúčových hráčov znamenal pozitívny impulz pre klubovú kasu. Otázne je, za akú sumu by bol Slovan ochotný „Čakiho“ predať.

Viacero premenných
„Vo všeobecnosti je vždy určujúcim parametrom kvalita. Ďalšími dôležitými faktormi ešte sú vek hráča a dĺžka zmluvy. Plus tiež netreba zabúdať ani na fakt, aké dedičstvo po sebe hráč v danom klube zanecháva, respektíve aký má vzťah k fanúšikom či funkcionárom,“ uviedol pre HN na margo prestupových operácií športový analytik a odborník na športové právo Jozef Tokoš. Čo sa týka veku, je momentálne Čavrič asi na vrchole kariéry. Rovnako tak je so Slovanom zmluvne viazaný aj na ďalšiu sezónu. A aj jeho puto ku klubu je silné. Pravdepodobne aj preto mu vedenie umožnilo rokovať o odchode tesne pred prvým kolom kvalifikácie Ligy majstrov.

„Futbalovo by bol jeho odchod strata. Z legionárov totiž pre Slovan odovzdal obrovské množstvo roboty a v klube preto majú na jeho možný odchod asi predsa len citlivejší pohľad. Navyše pokiaľ hráč cíti, že potrebuje zmenu a chce odísť, vždy je ideálne, keď sa dokáže vyrokovať prestup,“ poznamenal na danú tému niekdajší dlhoročný hráč a neskôr aj tréner Slovana Ladislav Pecko.

Okrem hráčovej ambície skúsiť novú výzvu je nevyhnutná aj dohoda oboch klubov. Predávajúca strana, ktorou by bol v tomto prípade Slovan, však musí mať pripravenú aj adekvátnu náhradu. „Zladiť však všetky tieto faktory v jednom čase, navyše na štarte sezóny pred európskym zápasom, môže byť náročné,“ upozorňuje ešte Tokoš.

Náhrada môže byť Taiwo
Čavrič je aktuálne druhý najhodnotnejší hráč Niké ligy a zároveň najdrahší hráč Slovana. A ak belasí dlhodobo bažia po účasti v skupinovej fáze Ligy majstrov, predajná cena by rozhodne mala byť na slovenské pomery zaujímavá a nadštandardná. Kto je však vyhliadnutou náhradou slovanistických funkcionárov? Aktuálne sa v kuloároch skloňuje najmä meno nigérijského útočníka Abdulrahmana Taiwa. Paradoxne, Taiwo v poslednej sezóne hosťoval v drese Spartaka Trnava. (...)