Štvormiliardovú vlajkovú loď zneisťuje vlastné účtovníctvo

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Víťazom najprestížnejšej klubovej súťaže vo futbale na starom kontinente sa stal anglický klub Manchester City. Citizens, ako znie klubová prezývka, sú najúspešnejším anglickým celkom v poslednom desaťročí. Vytúžené víťazstvo v Lige majstrov im však až dosiaľ unikalo.

Klub, ktorý od roku 2008 vlastní rozprávkovo bohatý šejk Mansúr, bol pritom blízko zisku „ušatej trofeje“ už pred dvomi rokmi. Vo finále však City nestačilo v čisto anglickom finále na Chelsea Londýn. V sobotu to však v Istanbule bol večer Citizens, ktorí gólom španielskeho záložníka Rodriho zo 68. minúty zdolali Inter Miláno tesne 1:0. Na lavičke zdolaných finalistov presedel zápas aj náš stopér Milan Škriniar.

A zhodou okolností bol to aj Man City, ktorý sa v nedávnej minulosti zaujímal o služby slovenského stopéra. Aj bez nášho legionára je však súpiska čerstvých víťazov Ligy majstrov nabitá hviezdami, o čom najlepšie vypovedá celková hodnota kádra vo výške 1,05 miliardy eur.

Najbohatší sú zväčša aj najlepší
Za zmienku tiež stojí fakt, že tesne pred finálovým duelom vyšiel výročný rebríček z dielne KPMG pod názvom The European Elite 2023, pričom víťazom sa stal práve Manchester City. Na základe takzvanej Enterprise Value bola hodnota klubu vyčíslená na 4,07 miliardy eur. Lanský víťaz Real Madrid skončil tesne druhý s hodnotou 4,06 miliardy. Minulý rok bol však najbohatší futbalový celok sveta Real a Madridčania takisto triumfovali aj na ihrisku. Podobný kúsok sa podaril teraz Citizens.

„Rovnica, že najbohatší budú zároveň najlepší, nemusí platiť nevyhnutne a vždy, no je tam veľký predpoklad. V zásade totiž platí, že klub z top päťky najbohatších klubov sveta patrí aj do okruhu najvážnejších ašpirantov na víťazstvo v Lige majstrov,“ uviedol pre HN futbalový analytik Jozef Tokoš.

Vrcholový futbal je dnes už prakticky samostatná veda a de facto významná časť športového priemyslu. Finančná sila, know-how, inovácie, ale aj strategický plán či prepracovaný skauting musia byť neoddeliteľnou súčasťou najlepších klubov sveta.

A Man City takým klubom je, k čomu prispieva aj fakt, že blankytne modrí sú súčasťou konglomerátu City Football Group, ktorý je najväčší futbalový holding na svete. Manchester City je vlajkovou loďou koncernu, ktorý má v portfóliu už 13 klubov. V „stajni“ City Football Group nájdeme napríklad aj talianske Palermo FC, belgický Lommel, austrálsky celok Melbourne City či francúzsky ESTAC Troyes. Na vrchole potravinového reťazca je však práve mužstvo, ktoré vedie trénerský expert Pep Guardiola.

Tieň pochybností
Momentálne je Guardiolov tím zaslúžene na výslní a nemá konkurenciu. Samotný klub sa však mimo trávnika predsa len ešte poriadne zapotí. Začiatkom februára sa totiž do médií dostali správy o nejasnom účtovníctve klubu, čo by mohlo mať ďalekosiahle následky. Citizens pritom s porušením finančného fair-play už majú „skúsenosti“ z minulosti. Tieň pochybností je o to väčší.

„City sa pohybuje na hrane systému finančného fair-play a balansuje aj v rámci interných pravidiel Premier League. Na jednej strane je tu parádna výhra, no je tu stále aj tento výkričník. Proces (vyšetrovania) stále beží a na právne či účtovné kľučky si kompetentné orgány zaiste ešte posvietia,“ doplnil ešte Tokoš. Aktuálne sa Man City môže zaslúžene opájať slastným pocitom víťazstva. Za horizontom však už môžu čakať poriadne temné mračná.