Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

400 miliónov ročne? Messiho prestup k Saudom je blízko

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Saudskoarabský klub Al Hilal FC sa môže postarať o najlukratívnejší kontrakt vo futbalových dejinách. Rozprávkové podmienky v púštnom kráľovstve sú už prichystané pre Lionela Messiho.

Na staré kolená opäť proti sebe o titul? Portugalský futbalový fenomén Cristiano Ronaldo už päť mesiacov zarezáva v Saudskej Arábii vo farbách klubu Al-Nassr FC, pričom s ročným kontraktom vo výške 200 miliónov eur je ikonický CR7 najlepšie plateným futbalistom planéty. Jeho výsadné postavenie sa však môže od budúcej sezóny zmeniť. Saudskoarabské kráľovstvo si totiž ide podmaniť Ronaldov večný rival – Argentínčan Lionel Messi. Agentúra AFP hovorí o prestupe kapitána argentínskych majstrov sveta z vlaňajška na Blízky východ už ako o hotovej veci. Agentúra sa pritom odvoláva na nemenovaný zdroj, ktorý je však oboznámený s rokovaniami. „Messiho prestup je hotová vec. Budúcu sezónu bude hrať v Saudskej Arábii. Kontrakt je výnimočný. Je ohromný. Už na ňom finalizujeme iba drobné detaily,“ uviedol pre AFP zdroj pod podmienkou anonymity a bez udania názvu klubu, v ktorom bude Messi pôsobiť. Na druhej strane, určité indície boli známe už z predchádzajúcich dní. Messiho budúcim zamestnávateľom by sa mal stať čerstvo zdolaný finalista ázijskej Ligy majstrov a 18-násobný ligový šampión Al Hilal FC, ktorý sídli v metropole Rijád.

Kráľovské podmienky
A treba dodať, že jeden z najlepších hráčov v histórii futbalu sa v prípade presunu do Saudskej Arábie naozaj má na čo tešiť. Al Hilal FC má totiž geniálnemu ľavákovi z Argentíny núkať megazmluvu, ktorá by Messimu garantovala ročný príjem na úrovni 400 miliónov dolárov. Takto lukratívny kontrakt pôsobí priam surreálne a v celej histórii futbalu ešte žiaden hráč nezarobil ročne za svoju hráčsku činnosť toľké peniaze. „Samozrejme, absolútnych velikánov, ako sú práve Cristiano Ronaldo či Lionel Messi, nalákate na angažmán v Saudskej Arábii jedine obrovskými kontraktmi. Na druhej strane, pre celú saudskoarabskú ligu by išlo o obrovský úspech, keby v tamojšej súťaži pôsobili obe tieto legendy,“ uviedol pre HN na margo možného prestupu argentínskeho génia do ropného kráľovstva športový analytik Jozef Tokoš. V súčasnosti je suverénne najhodnotnejším hráčom v tamojšej Saudi Pro League práve Cristiano Ronaldo, ktorého valuácia je aj vo veku 38 rokov astronomických 20 miliónov eur. Messiho trhová hodnota je však ešte vyššia, konkrétne 45 miliónov eur.

Hodnotnejší než zvyšok mužstva
Zaujímavosťou pritom je, že ak by Messi naozaj od budúcej sezóny obliekal dres rijádskeho Al Hilalu, jeho trhová hodnota by bola vyššia než celková súhrnná valuácia všetkých jeho zvyšných spoluhráčov. Súčasný káder Al Hilal FC má totiž kombinovanú cenu 39,65 milióna eur. Vo veku 35 rokov a najmä pri jeho nadpozemských schopnostiach sa môže mnohým fanúšikom zdať presun do Saudskej Arábie zo strany Messiho ako rezignácia zo športových ambícií. Jedným dychom však treba dodať, že vidieť súboj Messiho s Ronaldom v ostrom súťažnom stretnutí by bol priam fanúšikovským pokladom. Obnovenie povestnej rivality dvoch špičkových protagonistov nikdy neomrzí. „Messi a Ronaldo vždy boli rivalmi, no nikdy som nepostrehol, že by prechovávali voči sebe nejaké osobné antipatie. Nevyhľadávajú sa, čo je prirodzené. Navzájom sa však rešpektujú. Takže aby Messi išiel do Saudskej Arábie s cieľom, že chce aj tam dokázať, že je lepší než Ronaldo? Nemyslím si. Hoci na ihrisku chcú, samozrejme, uspieť obaja,“ doplnil ešte Tokoš. V saudskoarabskej lige v súčasnosti pôsobí v tíme Al Adalah FC aj náš stopér Boris Godál a trénerom mužstva je Martin Ševela.