Predaj Manchestru United môže pokoriť päť miliárd

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Už čoskoro môže byť hotovo. Keď pred štyrmi mesiacmi oznámila rodina Glazerovcov, že futbalový veľkoklub Manchester United je na predaj, vo svete profesionálneho športu, respektíve športového biznisu, to okamžite spôsobilo poplach. Koniec koncov, z hľadiska celkových tržieb za vlaňajší rok je práve Manchester United štvrtým najvýkonnejším futbalovým klubom na planéte. Za minulý rok dosiahol klub zo štadióna Old Trafford kumulatívne príjmy vo výške 583,2 milióna libier. Menej vygenerovali aj také mužstvá ako Bayern Mníchov, Paríž Saint-Germain, prípadne FC Barcelona. Nečudo, že správa o možnosti získať nablýskanú športovú hračku zaujala viacerých miliardárov, ako aj solventné investičné skupiny. Záujemcov neodradila ani avizovaná cena, ktorú Glazerovci stanovili na päť miliárd libier.

Domáce meno verzus Katar
A podľa posledných správ sa zdá, že záverečný súboj o prevzatie 20-násobného anglického majstra zvedie dvojica silných hráčov. Menovite zakladateľ nadnárodnej petrochemickej spoločnosti Ineos, ktorým je sir Jim Ratcliffe. Druhým záujemcom je katarský šejk a zároveň celoživotný fanúšik United – Jassim bin Hamad Al Thani, ktorého celkové imanie sa odhaduje zhruba na jednu miliardu libier. Každá zo strán však chce získať iný podiel v klube. Ratcliffe, ktorého firma už vlastní aj francúzsky prvoligový celok OGC Nice, by chcel získať 69 percent klubových akcií Manchestru United. Naopak, šejk z Kataru by chcel získať kompletnú kontrolu nad klubom.
 

Prelomová transakcia
V prípade, že by Glazerovci naozaj predali Manchester United za avizovaných päť miliárd libier, išlo by o najlukratívnejší obchod v celej histórii športového priemyslu. Žiaden iný športový klub by nebol drahší. Aktuálny rekord drží minuloročný predaj tímu amerického futbalu Denver Broncos. Táto transakcia však mala hodnotu „iba“ 3,71 miliardy libier. „Všetko nasvedčuje tomu, že Manchester United sa predá, pričom padne nový svetový rekord,“ vecne zhodnotil aktuálnu situáciu pre HN športový analytik Jozef Tokoš. V najbližších dňoch bude len na Glazerovcoch, či sa rozhodnú ponechať si aspoň minoritnú časť akcií, alebo z majiteľskej štruktúry klubu definitívne zmiznú. „Predaj značky typu Manchester United by bol veľká vec. Navyše by sa touto transakciou prepísali historické štatistiky,“ upozornil ešte Tokoš.

Rekord môže mať krátke trvanie
Avšak na druhej strane Atlantiku naberá čoraz reálnejšie kontúry iná megadohoda, kde je v hlavnej úlohe tím amerického futbalu Washington Commanders. Hodnota transakcie sa pri prepočte odhaduje na 5,71 miliardy libier. Teda ešte viac ako aktuálne sa rysujúci obchod na manchesterskom štadióne Old Trafford. „Americký prístup k riadeniu športových klubov je iný v porovnaní s naším európskym. V zámorských profiligách sú zaužívané aj také premenné ako draft či platový strop. A filozofia je smerovaná viac k ziskovosti. Aj preto je systém tamojších líg uzavretý, to znamená, že najhoršie tímy nevypadávajú o súťaž nižšie. V každom prípade obe dohody by boli mimoriadne lukratívne a aj rekordné,“ dodal ešte Tokoš. Aktuálne sa však zdá, že skôr môže byť sfinalizovaná dohoda v Manchestri. Dočkajú sa športoví fanúšikovia v najbližších dňoch rekordného top obchodu?