Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Podozrivá Barcelona? Klub strašia platby za 1,4 milióna

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Na jeden z najslávnejších športových oddielov sveta je opäť upriamená veľká pozornosť. A vedenie FC Barcelona má veru čo vysvetľovať.

Keď sa konečne dostali do starých výkonnostných koľají, prišla správa, ktorá nálade vo vnútri klubu určite nepomôže. Aktuálny líder španielskej futbalovej La Ligy, päťnásobný víťaz Ligy majstrov či 26-násobný španielsky majster FC Barcelona totiž čelí nepríjemnému a mimoriadne závažnému obvineniu. Podľa najnovších zistení rozhlasovej stanice Cadena Ser mal jeden z najdekorovanejších klubov futbalovej histórie v rokoch 2016 až 2018 poslať takmer 1,4 milióna eur na účet spoločnosti DASNIL 95 SL. Daným príjemcom platieb pritom bola firma patriaca osobe menom José María Enríquez Negreira. Pre futbalového fanúšika ide o absolútne neznáme meno. Keď sa však už doplní, že ide o bývalého viceprezidenta tamojšej Rozhodcovskej komisie, celá záležitosť sa zrazu javí v úplne inom svetle. Tri roky posielali Katalánci na účet Negreirovej spoločnosti štedré sumy, pričom klub na aktuálne zverejnené informácie reagoval, že platby sa mali týkať zápasových reportov o barcelonských mládežníkoch. A na túto činnosť využíval klub služby externých konzultantov. Súčasný prezident Barcy Joan Laporta okrem toho zdôraznil, že klub sa bude právne brániť. Prvý muž barcelonského vedenia tiež nezabudol pripomenúť, že „súčasné načasovanie nie je žiadna náhoda.“ Podľa Laportu má ísť o zámerný krok s cieľom destabilizovať na trávniku dobre pracujúci barcelonský futbalový stroj. Spomenuté kritické obdobie sa však odohrávalo za vlády predchádzajúceho klubového prezidenta, ktorým bol neskôr odsúdený Josep María Bartomeu.

Platby nedokáže obhájiť
Navyše značnou komplikáciou pre dotknuté strany je tiež zistenie, že Negreira, ktorý bol činný v štruktúrach Rozhodcovskej komisie od roku 1994 až do svojho odchodu v roku 2018, nie je schopný podoprieť poskytované služby žiadnymi konkrétnymi dokumentmi či dokladmi. Samotné transakcie bývali označované len pod strohým menom technické poradenstvo. Najplodnejšia spolupráca sa pre Negreirovu firmu konala od Barcelony v roku 2017, kedy na účte jeho firmy „pristálo“ dovedna takmer 542-tisíc eur. Spoločnosť DASNIL 95 SL už preveruje barcelonská prokuratúra.

Tretí do partie
Zaujímavosťou je, že v priebehu necelých troch mesiacov je Barca už treťou slávnou futbalovou značkou, ktorá čelí vážnym obvineniam, respektíve problémom. Koncom novembra doplatil na nezodpovedné rozhodnutia klubového manažmentu Juventus Turín. Nedávno vzbudili veľký rozruch medializované správy o porušení finančných pravidiel, ktorých sa mal dopustiť osemnásobný anglický majster Manchester City. A teraz sú tretím problémovým veľkoklubom Barcelončania. Podľa športového analytika Jozefa Tokoša sú podobné správy či obvinenia vo futbalovo vyspelých krajinách vnímané veľmi citlivo a priestor im venujú aj celoštátne mienkotvorné denníky. „Určite je pozitívne, že akokoľvek veľké sú dané kluby, pokiaľ porušia pravidlá, tak príslušné orgány konajú. Konkrétne mechanizmy teda fungujú a ak aj ide o slávnu futbalovú značku, len tak sa to neututle. A to je rozhodne dobrý signál,“ pripomenul Tokoš pre HN. Na druhej strane, celý prípad je ešte čerstvý a postupne by mali na svetlo sveta vychádzať nové zistenia. Či išlo len o nedorozumenie, alebo o nekalý zámer, tušia aktuálne asi len v klubových kanceláriách Barcelony. Jedno je však isté, o takúto publicitu mužstvo z Camp Nou určite nestálo.Pri najčernejšom scenári by Barce dokonca hrozil nútený pád do druhej ligy.