Akcie Manchestru vzrástli o 1,5 miliardy

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Hodnota akcií legendárneho anglického klubu zaznamenala na burze v priebehu siedmich dní nárast až o 70 percent.

Kým akcie turínskeho Juventusu zaznamenali v posledných dňoch na burze prudký prepad, cenné papiere Manchestru United píšu aktuálne presne opačný príbeh. Kultový klub zo štadióna Old Trafford patrí dlhodobo medzi najcennejšie značky v celom športovom priemysle, a to aj napriek tomu, že na ihrisku to žiadna sláva v posledných rokoch nie je.

Red Devils alebo v preklade Červení diabli, ako znie klubová prezývka, lákajú nielen obrovské masy fanúšikov, ale aj investorov. Za posledný týždeň sa pritom akcie Man United zhodnotili výrazným spôsobom. Kým minulú stredu stála jedna klubová akcia Manchestru United 13,03 dolára, o týždeň sa už obchodovala za sumu 22,14 dolára za kus. V praxi to znamená nárast až o 70 percent.

Prepísanie historických rekordov
Najnovšie burzové výsledky znamenajú prepis rekordných štatistík v podaní Manchestru United na Newyorkej burze cenných papierov, kde sú klubové akcie kótované. Doterajším historickým maximom bol 51-percentný nárast koncom roka 2012. Teraz však ide o ešte prudší a dynamickejší nárast. Dané čísla sú odrazom posledných dní na Old Trafforde.

Každý, kto sleduje anglickú futbalovú scénu, musel totiž v posledných dňoch zaregistrovať viacero dôležitých noviniek v klubovej kuchyni Red Devils. Najprv to bolo oficiálne rozviazanie kontraktu s hviezdnym Cristianom Ronaldom, pričom len pár hodín nato nasledovala ďalšia mediálna bomba. Dlhoroční majitelia klubu, rodina Glazerovcov, potvrdili, že sú ochotní baviť sa o predaji svojho prémiového športového aktíva.

Reakcia trhov na medializované stanovisko nepopulárnych vlastníkov bola jednoznačná. Zvýšená valuácia akcií znamenala nárast trhovej kapitalizácie až o 1,5 miliardy dolárov. Konkrétne vzrástol market cap z 2,16 miliardy dolárov na 3,7 miliardy.

Pomohol aj Apple
Akcie Manchestru United považuje za dobrú investíciu aj športový analytik Jozef Tokoš. Cenné akcie sú podľa neho unikátne aj tým, že Red Devils ich majú kótované na Newyorskej burze cenných papierov. Okrem tradičných spúšťačov rastúcej hodnoty však Tokoš spomína ešte jeden zaujímavý faktor.

Vývoj počas týždňa bol naozaj prudký, no považujem to za typický príklad toho, keď trh zareagoval na sériu správ nasledujúcich tesne za sebou. Po Ronaldovi a Glazerovcoch sa odrazila zvýšená hodnota akcií aj pri správe, že jedným zo záujemcov o kúpu je spoločnosť Apple,“ poznamenal pre HN analytik.

Vývoj počas týždňa bol naozaj prudký, no považujem to za typický príklad toho, keď trh zareagoval na sériu správ nasledujúcich tesne za sebou. Po Ronaldovi a Glazerovcoch sa odrazila zvýšená hodnota akcií aj pri správe, že jedným zo záujemcov o kúpu je spoločnosť Apple,“ poznamenal pre HN analytik.

Výborná adresa
A hoci v posledných rokoch vládnu na ihrisku anglickému futbalu rivali z konkurenčných FC Liverpool či Manchester City, z dlhodobého hľadiska budú aj Červení diabli naďalej patriť medzi elitu športového marketingu. Ak navyše klub kúpi bohaté konzorcium, fanúšikovia by mohli mať dôvod na opatrný optimizmus.
Do súčasnej ceny akcií sa premieta prísľub budúcich úspechov. Trh zareagoval na predpoklad, že značka Man United bude v dobrých rukách,“ dodal ešte Tokoš. Aktuálna hodnota Manchestru United sa pohybuje podľa magazínu Forbes na úrovni 4,6 miliardy dolárov.