Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Investori z USA zvažujú predaj FC Liverpool

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Patria medzi najprestížnejšie značky v rámci športového biznisu a aj preto majú desiatky miliónov fanúšikov po celom svete. Futbalový klub FC Liverpool je podobný pojem ako kultová kapela The Beatles. Klub s prezývkou The Reds, teda červení, sa môže popýšiť ziskom 19 anglických titulov, poltuctom pohárov pre víťaza Ligy majstrov, prípadne tromi triumfmi v niekdajšom Pohári UEFA.

Nečudo, že mužstvo hrajúce domáce zápasy na ikonickom štadióne Anfield je lákavou športovou hračkou pre miliardárskych mecenášov, respektíve private equity investorov. Koniec koncov, FC Liverpool je značka s puncom prémiovej kvality.Štvrtý najhodnotnejší. A tomu zodpovedá aj odhadovaná cena celého klubu. Podľa výročného rebríčka magazínu Forbes je s valuáciou 4,45 miliardy dolárov FC Liverpool štvrtým najhodnotnejším oddielom v súčasnom futbale. The Reds okrem toho dosiahli aj slušný prevádzkový zisk 104 milióny dolárov. Navyše po dvoch náročných covidových sezónach sa zdá, že rastový trend v rámci celého futbalového priemyslu by mal z dlhodobého hľadiska pokračovať.

Zinkasovali by poriadny balík
Začiatkom týždňa však športový portál The Athletic priniesol veľkú novinku – americký vlastník, ktorým je investičná spoločnosť Fenway Sports Group, je údajne pripravený predať slávny futbalový klub. Odhadovaná predajná cena sa pohybuje na úrovni piatich miliárd dolárov.

V prípade, že by Fenway Sports Group naozaj prenechal majiteľské kormidlo inému subjektu, išlo by o mimoriadne vydarený obchod. Investori z Fenwayu kúpili FC Liverpool v roku 2010 za 475 miliónov dolárov. Dnes by dostali za svoju top futbalovú značku viac ako desaťnásobok.

Aký je však dôvod na predaj klubu, ktorému sa v posledných rokoch darí ekonomicky aj športovo? Hlavnou pohnútkou môže byť, paradoxne, práve táto ideálna dvojkombinácia.

Majitelia pravdepodobne cítia, že teraz nastal ten správny moment na predaj. Klub je v poslednom období vysoko a darí sa mu futbalovo, ale aj finančne," uviedol pre HN športový analytik Jozef Tokoš.

Zarobil by aj James
Za zmienku tiež rozhodne stojí fakt, že drobným akcionárom v rámci Fenway Sports Group je aj najbohatší basketbalista súčasnosti LeBron James. Opora tímu Los Angeles Lakers vlastní v predmetnej firme jedno percento akcií. To by v prípade sfinalizovania predajného procesu FC Liverpool v spomínanej hodnote piatich miliárd znamenalo, že James by získal krásny bonus, a teda 50 miliónov dolárov. James je kráľom zárobkov spomedzi basketbalistov, keď si za posledný fiškálny rok pripísal na účet 125 miliónov dolárov. Ide o úplne najvyššiu sumu, akú kedy zarobil akýkoľvek hráč basketbalu. A teraz by mohol James zarobiť ďalšie desiatky miliónov.

Zjavný predajný motív zatiaľ nevidno
Avšak späť k Liverpoolu. Až čas ukáže, či klub, v ktorom v rokoch 2008 až 2016 pôsobil aj náš stopér Martin Škrtel, naozaj zmení majiteľa. Podľa Tokoša totiž nie je v tomto prípade zjavný žiaden konkrétny predajný motív.
V prípade predaja Chelsea Londýn to bolo jasné. Bol tam externý tlak súvisiaci s aktuálnou geopolitickou situáciou, respektíve sankcie proti oligarchom. Iným motívom by mohol byť nútený predaj, ak by sa materská spoločnosť dostala do finančných ťažkostí. To však takisto nie je v prípade Liverpoolu téma. Uvidíme teda, ako sa možný predaj vyvinie v najbližšom období," dodal ešte Tokoš.

Obchodné dôvody Američanov navyše môžu byť absolútne nesúvisiace s futbalom. Jedným zo scenárov môže byť aj presun do iného biznisu, v ktorom ľudia z Fenwayu očakávajú v horizonte pár rokov vyšší, prípadne výnosnejší zárobok. Okrem Liverpoolu nevlastní, na rozdiel od konkurenčnej skupiny City Football Group, sieť ďalších futbalových celkov. Vzájomné synergické efekty by tak neboli eventuálnym predajom nijako narušené či nabúrané.

Tak či onak, fanúšikov Liverpoolu môže tešiť, že klubu sa darí a určite nepôjde o expresný predaj. Ak by teda súčasní vlastníci aj zotrvali pri kormidle, smerovanie klubu by nemalo byť nijako ohrozené.