Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Škriniarov klub vykázal stratu 140 miliónov eur

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Ani rekordné tržby vo výške 431 miliónov eur nedokázali slávnemu talianskemu veľkoklubu Inter Miláno zaistiť, že posledný fiškálny rok skončí v čiernych číslach.

V posledných rokoch sleduje počínanie jedného z najúspešnejších talianskych futbalových klubov, ktorým nepochybne Inter Miláno je, aj veľké množstvo slovenských fanúšikov. Oporou mužstva s prezývkou Nerazzurri, teda Čierno-modrí, je totiž už viac ako päť rokov aj kapitán slovenskej reprezentácie Milan Škriniar. A hoci Milánčanom sa športovo darí, pri pohľade na ekonomické výsledky to už taká sláva ani zďaleka nie je. Posledný súťažný ročník totiž 19-násobný taliansky šampión ukončil s celkovou stratou vo výške 140 miliónov eur. V manku pritom Inter skončil aj napriek rekordným tržbám, ktoré presiahli 431 miliónov eur. Bohužiaľ, v prípade Interu ide už o bežný trend. Naposledy totiž skončil klub v plusových číslach ešte v ročníku 2013/2014, teda dávno pred príchodom Škriniara. Na druhej strane, nejde až o také prekvapenie. Veď aj Taliansko ako celok patrí vôbec k najzadlženejším krajinám eurozóny a verejné financie na Apeninskom polostrove rozhodne nie sú v ideálnej kondícii, skôr naopak. A ekonomika najväčších športových klubov v krajine to len potvrdzuje.

Idú správnym smerom
A akokoľvek bizarne to môže pri 140-miliónovom manku vyznieť, Inter je na tom vlastne ešte relatívne dobre. Veď konkurenčný Juventus Turín skončil v strate presahujúcej štvrť miliardy eur. Navyše oproti minulému roku, kedy skončil Inter v mínuse 245,6 milióna eur, sa manažmentu podarilo medziročne výrazne skresať celkovú stratu. „Hoci strata cez 100 miliónov eur je vždy hrozivá, v medziročnom porovnaní sa klubu podarilo tento ukazovateľ výrazne vylepšiť. Klubu navyše výrazne stúpli tržby. Inter je teda na dobrej ceste a navzdory vysokej aktuálnej strate ide správnym smerom,“ poznamenal pre HN športový analytik Jozef Tokoš. Jedným dychom však tiež treba priznať, že posledné tri roky skončili Nerazzurri vždy v červených číslach, ktoré na dôvažok pokorili stomiliónovú hranicu. Odborníci a aj samotné vedenie však upozorňujú, že na aktuálne čísla mal ešte vplyv aj „dobehový“ efekt reštriktívnych protipandemických opatrení. Inak by boli konečné čísla ešte krajšie.

Ešte viac ekonomicky ukotviť klub
O svoju najbližšiu budúcnosť sa Inter Miláno určite nemusí obávať. V rámci futbalových siločiar je klubová vlajka vysoko a ešte lepšie by to mohlo byť aj vo financiách. „Ak by sa klubu opäť medziročne podarilo vylepšiť tržby, povedzme by tam bol medziročne nárast o 15 percent, a zároveň by sa skresal dlh, bol by to ďalší pozitívny krok smerom k ekonomickej stabilizácii klubu,“ dodal ešte Tokoš. Významné klubové aktívum predstavuje aj hráčsky káder Interu, ktorý aktuálne dosahuje valkuáciu necelých 593 miliónov eur, pričom hodnota Milana Škriniara je 65 miliónov eur. Vlastniť moloch typu Inter Miláno je však poriadne drahý špás. Veď podľa denníka La Repubblica stála od roku 2010 prevádzka klubu majiteľov astronomických 997 miliónov eur.