Kluby z elitných líg minuli v lete na posily až 4,5 miliardy

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

V letnom transferovom období zaplatili najviac za nových hráčov tímy z anglickej Premier League. Bundesliga však potvrdila dlhodobo konzervatívnejší prístup.

Tvrdé a neočakávané dôsledky pandémie, z ktorých sa kluby budú ekonomicky spamätávať ešte poriadne dlhé obdobie. Možno v inom športe, no toto konštatovanie rozhodne neplatí pre kvinteto najsilnejších futbalových líg na svete.

Kombinovane totiž všetkých 98 klubov z anglickej Premier League, španielskej La Ligy, talianskej Serie A, nemeckej Bundesligy a francúzskej Ligue 1 utratilo v letnom prestupovom termíne astronomickú sumu 4,5 miliardy eur. Tak to aspoň vyplýva z najnovšej štúdie poradenskej spoločnosti Deloitte. Aj tieto čiastky, respektíve zistenia v praxi dokazujú, že profesionálne futbalové kluby – minimálne z tých najvyspelejších líg sveta, pandémia koronavírusu ekonomicky nijako dramaticky neoslabila.

Len pre lepšiu predstavivosť, traja najdrahší futbalisti, ktorí v lete zamierili do anglickej Premier League stáli agregátne 250,4 milióna eur. A Premier League dominovala aj medzi súťažami, keď sa jej výdavky na nové hviezdy vyšplhali až na 2,2 miliardy eur, pričom po splnení dodatočných bonusov môže táto čiastka v budúcnosti narásť až na 2,6 miliardy.

Premier League ukázala svoju silu
Prostredie v Premier League je stabilné a ekonomicky robustné. Navyše mnohé kluby nechceli pred štartom novej sezóny vyčkávať a museli priniesť do svojho kádra kvalitu. A kvalita väčšinou znamená aj vyššiu cenu. Vo všeobecnosti tak Premier League opäť raz ukázala svoju ekonomickú silu," uviedol pre HN športový analytik Jozef Tokoš.

Honor najdrahšieho letného prestupu patrí Brazílčanovi Antonymu, za ktorého poslal Manchester United holandskému Ajaxu Amsterdam poriadny balík, konkrétne 95 miliónov eur.

Obrovské sumy míňali aj menšie celky
Okrem tradičných anglických značiek typu Manchester United či Chelsea Londýn načreli poriadne hlboko do klubovej kasy aj tímy druhého či tretieho sledu. Veď napríklad ligový nováčik Nottingham Forest zainvestoval do skvalitnenia kádra necelých 162 miliónov eur a východolondýnsky West Ham United minul na nové akvizície až 182 miliónov eur. Aj preto sa zdá, že chmúrne vyhliadky spred dvoch rokov sa nenaplnia.

Fakt, že peňažné objemy vynaložené na hráčske prestupy sa vrátili na predkrízovú úroveň, je pre futbal nepochybne dobrou správou," poznamenal ešte Tokoš.

Takmer rovnako ako zvyšok
V lete nešetrili ani ďalšie špičkové ligy, no na úroveň Premier League sa „nechytajú", veď zvyšné kvarteto top súťaží minulo dohromady 2,3 miliardy eur. Teda takmer rovnakú sumu ako najvyššia anglická súťaž osve.

Na opačnom konci letnej výdavkovej hitparády sa umiestnila nemecká Bundesliga, čo nie je až takým prekvapením. Tamojšie celky, respektíve ich manažmenty sú dlhodobo známe skôr opatrným, respektíve konzervatívnejším prístupom. V Bundeslige sa na nové posily minulo toto leto „len" 484 miliónov eur.

Ďalšou špeciálnou kapitolou sú kluby zamerané na výchovu mladých talentov, ktoré následne predávajú svoje hráčske diamanty práve do najsolventnejšej Premier League, prípadne do španielskej La Ligy. Z dlhodobého hľadiska vykazujú najlepšie výsledky francúzske kluby Lille, Lyon a Monaco, ktoré za poslednú dekádu zarobili predajom svojich hráčov stovky miliónov. V prípade Lille to je suma až 379 miliónov eur, pri Lyone je to čiastka 282 miliónov.

Pri takýchto sumách by možno už stálo za zváženie, či nezariskovať a dané zdroje nevyužiť na športový úspech. Teda takisto na nákup hviezdnych posíl," dodal ešte na záver Tokoš.

Zaujímavé tiež bude sledovať vývoj na trhu v najbližšom prestupovom okne v januári, keďže MS vo futbale sa uskutočnia po prvýkrát v netradičnom zimnom termíne